Rákkeltő kozmetikummaradványok vannak az ivóvízünkben

Szerző: Szimpatika
Lehetséges, hogy a samponok önmagukban veszélytelenek, de a legújabb kutatások szerint olyan, potenciláisan karcinogén anyagok kialakulásához járulhatnak hozzá, amelyek komoly egészségkárosodást okozhatnak.
A legújabb kutatások tanulsága szerint a szennyvíztisztításra használt anyagok és a mindennapi kozmetikumok interakciójából karcinogén anyagok alakulhatnak ki. Ezek az anyagok, a nitrozaminok, végül az ivóvízbe kerülve komoly egészségkárosodást okozhatnak. Számos nitrozamin, köztük az NDMA nevű kémiai anyag is bizonyíthatóan rákkeltő hatású.

A nitrozaminok kis mennyiségben jönnek létre a szennyvíz tisztítására alkalmazott kloramin hatására. A klór és az ammónia kombinációjából létrejövő anyagot egyre szélesebb körben alkalmazzák ivóvíz előállítására, különösen azóta, amióta a közegészségügyi hatóságok aggodalmukat fejezték ki a klór alkalmazása során létrejövő káros anyagok miatt. A mostani kutatások alapján azonban valószínűbb, hogy a kloramin legalább olyan káros, sőt, még károsabb is, mint a klór. A nitrozaminok a finomított hústermékekben és a dohányfüstben is megtalálhatók, de az ivóvízben lévő jelenlétük meglepte a kutatókat. William Mitch, a Yale Egyetem kémikus mérnöke, és kollegái a nitrozaminok előfordulását kutatták a mindennapi környezetünkben. Bár a kutatások szerint a víztisztítás során az NDMA-hoz szükséges anyagok nagy részét megszűrik, mégis olyan nagy mennyiségben használják fel ezeket az anyagokat, hogy egy részük bejut az ivóvízbe. Bár a most vizsgált mindennapi kozmetikai termékek (samponok, tisztítószerek) közül csak néhányból képződnek az egészségre is káros nitrozaminok, a veszély mégis jelentős.
"További kutatások szükségesek a nitrozaminok egészségkárosító hatásainak felmérésére, mert sajnos a mostani tudományos eredmények meglehetősen ellentmondásosak. Ami biztos, hogy rengeteg kémiai anyag kerül a szervezetünkbe akarva-akaratlanul, és ezek egy része veszélyes lehet az egészségünkre" - írják a kutatók.

medipress

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!