A szerelem mindennél fontosabb?

2011. 05. 22.
|
Május van. Hormonok küldik üzenetüket, szeress, hozz a világra utódot, hogy fajod fennmaradjon. Bokrok mélyén, bérházak gangján, padlásfeljárók zugaiban, pincék sarkán szerelmeskedő macskák sírnak csecsemőhangon. Kutyák szaladnak orrukat a földre tapasztva, a tüzelő szukák illatát követve. Méhek dongnak, kamasz lányok nyomkodják pattanásaikat, toporzékolva a vágytól, hogy tessenek
Mert szerelmesnek lenni jó.
A szerelemvágyról jutott eszembe Eszter története.
Elmondom, s azt is, miért.

Eleinte csak azt vettük észre, hogy a pocakja gömbölyödik. Tornázni jártunk együtt, egy belvárosi, pincéből kialakított tornaterembe. Nem tudtunk róla sokat. Annyit csupán, hogy nyelvtanár, hogy tizenkét év körüli fiát új házasságba vitte, s hogy az új kapcsolatból babát vár. Terhessége alatt mindvégig edzésekre járt, hiába mondtuk neki, hogy talán nem kéne. Kislánya három héttel idő előtt született. Később hallottuk, hogy jól vannak, a baba egészséges, nem lett semmi baj. Amikor jó egy évvel a szülés után újra lejött a klubba, nagyon sovány volt. Csak nem a gyerekkel van valami baj? – kérdeztem. Furcsa, zavarodott vonás jelent meg a szája szögletén, a padlóra nézett és megrázta a fejét. A gyerekek rendben vannak, válaszolta. A többi nem érdekes, vigasztaltam, aztán sokáig nem beszéltünk. Eszter azonban egyre csak fogyott. Szív alakú arca elkeskenyedett. Két hatalmas, fekete szeme riadtan nézte a világot. Az egyik órán aztán rosszul lépett le a step-padról. Reccsent egyet a bokája, és nem tudott felállni. A János Kórház traumatológiája volt az ügyeletes. Úgyis arra megyek, mondtam, elviszlek. Csúnya, nyílt törése volt. Műteni kellett, s már nem engedték haza. Van, aki behozza a holmidat? – kérdeztem. Nincs, válaszolta, és elsírta magát. Január közepe volt. Éjjel kezdett el havazni, és egész nap esett. A város leállt, kocsik rohantak egymásba. Mialatt a felvételre vártunk, egymás után érkeztek a szirénázó mentőautók. A traumatológián teljes volt a káosz. Nem volt szívem Esztert egyedül hagyni ott. A büfében fogkefét vettem, fogkrémet és vécépapírt, egy ócska műanyag strandpapucsot. Eszter akkor mesélte el történetét a szerelemről, mely tönkretette az életét. „Az első házasságomat a szüleim erőltették. Abban a kis faluban, ahol születtem, a lányok húszéves koruk után már vénlánynak számítottak. Apám, aki a szomszédos kisváros középiskolájában volt igazgató, kinézte az állatorvos fiát nekem. Telket vett, alapot ásatott. Mire diplomáztam, elrendezte az életem. Gábor, az első férjem újságíró volt a megyei lapnál. A földárverésekről tudósított. Mire a kisfiunk megszületett, mindenkivel összeveszett. A saját családja is kitagadta. A privatizáció kezdeti zűrzavarában ugyanis az apósom ügyesen megszedte magát, és csöppet sem örült annak, hogy fia épp a hozzá hasonlók leleplezésével van elfoglalva. Gábor inni kezdett. Néha más szoknyák után nézett. Ettől még élhettünk volna együtt, azonban szerelmes lett az egyik futó kapcsolatába. A lány tizenhat éves volt, és csillogó szemekkel nézett fel az én uramra. S mi kell több egy férfinak? Közös megegyezéssel elváltunk, a gyerekről Gábor lemondott.

Félreálltam, mert tudtam, hogy a szerelem mindennél erősebb.

A házunkat sikerült jó áron eladnunk egy fiatal párnak, akik videókölcsönzőt nyitottak benne. Gábor új feleségével vett egy öreg parasztházat az Őrségben. Regényt írt, gyógynövényeket és vadkendert nevelt a kertjében, már reggelire pálinkát ivott, és két gyereket csinált gyors egymásutánban. Én az egyetemi diplomámmal csak általános iskolában kaptam állást, Pesten. Egy lerobbant, másfél szobás panelt tudtam venni. Keményen nyomorogtam. Ekkor tűnt fel Feri az életünkben. Nem volt éppen álmaim hercege, de szerette a fiamat, és anyagi biztonságot jelentett. Végre kiszabadultunk a panelből. A közös gyerek, Katika másfél éves volt, amikor közénk csapott a villám. Szerelmes lettem. Nem tehettem ellene semmit. A fiú, akibe beleszerettem, nem udvarolt nekem. Egyszerűen magáévá tett, egy autó hátsó ülésén, durván és vadul. Az őrületbe kergetett. Ha együtt voltunk, kínzott a lelkiismeret, ha egyedül voltam, görcsösen vágyakoztam utána. Eleinte azt gondoltam, majd elmúlik, megunom, rám un. De eljött az ősz, és én még mindig ugyanúgy imádtam. Fogyni kezdtem, egyetlen falat sem ment le a torkomon. Végül beláttam, hogy nem tudok élni nélküle.

Feri, a férjem azt mondta, félreáll, mert tudja, a szerelem mindennél erősebb.
Elmehetek, ha a gyerekeket ott hagyom. S én ott hagytam. Arra gondoltam, jobb helyük van nála, a saját szobájukban, a megszokott játékok között. Fél éve annak, hogy összeköltöztem Zolival. Minden barátom elhagyott, a szüleim a nevemet sem ejtik ki azóta. A vesztembe rohanok, csúszok lefelé a lejtőn, de nem vagyok képes elhagyni őt.” Eddig tartott Eszter meséje. S hogy miért pont most jutott eszembe?

Mert május van, a hónapok legszebbike. Amikor könnyen úgy érezhetjük, hogy mindennél fontosabb a szerelem. Házasságnál, családnál, a gyerekek érdekénél – a szerelem tán az életnél is fontosabb. De biztos ez? Attól függ, hol. A keleti kultúrákban senkinek sem jut eszébe családja, gyerekei boldogságát feláldozni a szerelem oltárán. Amíg a vallásosság irányította a nyugati világ embereinek életét is, addig a házasságtörés itt is bűn volt, a szerelem pedig ritka és titkolni való. Mióta az emberek nem hisznek a túlvilágban, elkezdték úgy gondolni, hogy miután csak egyszer élnek, joguk van a boldogsághoz. S ha ezt a boldogságot valaki más mellet vélik megtalálni, odébb állnak. Aztán megint, s újra tovább. A szerelem nevében ölnek, csalnak, pusztulnak és pusztítanak. Persze a szerelemnek fontos helye van életünkben. Amíg örömet ad, amíg gyerekek születnek, a személyiség épül általa. Ha azonban a szerelem munkát, családot rombol, s agressziót szabadít fel, akkor már nem nevezhető pozitív érzelemnek.
Akkor sem, ha május van, a szerelem hónapja.
Februári akció

Béres Csepp Forte® belsőleges oldatos cseppek

4×30 ml

4 580 Ft

38,2 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Magnézium Béres 375 mg + B6 filmtabletta

30 db

1 740 Ft

58 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ocutears® szemcsepp

10 ml

2 300 Ft

230 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköz*

Neogranormon kenőcs

25 g

1 315 Ft

52,6 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Normaflore belsőleges szuszpenzió

20×5 ml

2 400 Ft

24 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

1 980 Ft

99 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Kaloba® belsőleges oldatos cseppek

20 ml

1 770 Ft

88,5 Ft/ml
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

1 990 Ft

124,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Diclac® Dolo 50 mg/g gél

100 g

2 230 Ft

22,3 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mucopront 375 mg kemény kapszula

50 db

2 070 Ft

41,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nicorette Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

1 adagoló tartály

3 970 Ft

3970 Ft/adagoló tartály
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Vita-D3 FORTE 3200 NE tabletta

60 db

1 790 Ft

29,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Mebucain Mint 2 mg/1 mg szopogató tabletta

20 db

1 560 Ft

78 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bánó® -féle fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszula

100 db

3 500 Ft

35 Ft/db
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

Ocuvite® LUTEIN forte tabletta

30 db

2 900 Ft

96,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Sinupret® belsőleges oldatos cseppek

50 ml

1 990 Ft

39,8 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Urostemol® Femina kemény kapszula

40 db

3 790 Ft

94,8 Ft/db
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

3 800 Ft

126,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-D-Sandoz® 600 mg/400 NE pezsgőtabletta

20 db

1 750 Ft

87,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Novo C Plus Liposzómális C-vitamin lágykapszula

60 db

3 495 Ft

58,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Robitussin ANTITUSSICUM szirup száraz köhögés enyhítésére

100 ml

1 660 Ft

16,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

***Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2020. februári száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el