A szerelem mindennél fontosabb?

2011. 05. 22.
|
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Május van. Hormonok küldik üzenetüket, szeress, hozz a világra utódot, hogy fajod fennmaradjon. Bokrok mélyén, bérházak gangján, padlásfeljárók zugaiban, pincék sarkán szerelmeskedő macskák sírnak csecsemőhangon. Kutyák szaladnak orrukat a földre tapasztva, a tüzelő szukák illatát követve. Méhek dongnak, kamasz lányok nyomkodják pattanásaikat, toporzékolva a vágytól, hogy tessenek
Mert szerelmesnek lenni jó.
A szerelemvágyról jutott eszembe Eszter története.
Elmondom, s azt is, miért.

Eleinte csak azt vettük észre, hogy a pocakja gömbölyödik. Tornázni jártunk együtt, egy belvárosi, pincéből kialakított tornaterembe. Nem tudtunk róla sokat. Annyit csupán, hogy nyelvtanár, hogy tizenkét év körüli fiát új házasságba vitte, s hogy az új kapcsolatból babát vár. Terhessége alatt mindvégig edzésekre járt, hiába mondtuk neki, hogy talán nem kéne. Kislánya három héttel idő előtt született. Később hallottuk, hogy jól vannak, a baba egészséges, nem lett semmi baj. Amikor jó egy évvel a szülés után újra lejött a klubba, nagyon sovány volt. Csak nem a gyerekkel van valami baj? – kérdeztem. Furcsa, zavarodott vonás jelent meg a szája szögletén, a padlóra nézett és megrázta a fejét. A gyerekek rendben vannak, válaszolta. A többi nem érdekes, vigasztaltam, aztán sokáig nem beszéltünk. Eszter azonban egyre csak fogyott. Szív alakú arca elkeskenyedett. Két hatalmas, fekete szeme riadtan nézte a világot. Az egyik órán aztán rosszul lépett le a step-padról. Reccsent egyet a bokája, és nem tudott felállni. A János Kórház traumatológiája volt az ügyeletes. Úgyis arra megyek, mondtam, elviszlek. Csúnya, nyílt törése volt. Műteni kellett, s már nem engedték haza. Van, aki behozza a holmidat? – kérdeztem. Nincs, válaszolta, és elsírta magát. Január közepe volt. Éjjel kezdett el havazni, és egész nap esett. A város leállt, kocsik rohantak egymásba. Mialatt a felvételre vártunk, egymás után érkeztek a szirénázó mentőautók. A traumatológián teljes volt a káosz. Nem volt szívem Esztert egyedül hagyni ott. A büfében fogkefét vettem, fogkrémet és vécépapírt, egy ócska műanyag strandpapucsot. Eszter akkor mesélte el történetét a szerelemről, mely tönkretette az életét. „Az első házasságomat a szüleim erőltették. Abban a kis faluban, ahol születtem, a lányok húszéves koruk után már vénlánynak számítottak. Apám, aki a szomszédos kisváros középiskolájában volt igazgató, kinézte az állatorvos fiát nekem. Telket vett, alapot ásatott. Mire diplomáztam, elrendezte az életem. Gábor, az első férjem újságíró volt a megyei lapnál. A földárverésekről tudósított. Mire a kisfiunk megszületett, mindenkivel összeveszett. A saját családja is kitagadta. A privatizáció kezdeti zűrzavarában ugyanis az apósom ügyesen megszedte magát, és csöppet sem örült annak, hogy fia épp a hozzá hasonlók leleplezésével van elfoglalva. Gábor inni kezdett. Néha más szoknyák után nézett. Ettől még élhettünk volna együtt, azonban szerelmes lett az egyik futó kapcsolatába. A lány tizenhat éves volt, és csillogó szemekkel nézett fel az én uramra. S mi kell több egy férfinak? Közös megegyezéssel elváltunk, a gyerekről Gábor lemondott.

Félreálltam, mert tudtam, hogy a szerelem mindennél erősebb.

A házunkat sikerült jó áron eladnunk egy fiatal párnak, akik videókölcsönzőt nyitottak benne. Gábor új feleségével vett egy öreg parasztházat az Őrségben. Regényt írt, gyógynövényeket és vadkendert nevelt a kertjében, már reggelire pálinkát ivott, és két gyereket csinált gyors egymásutánban. Én az egyetemi diplomámmal csak általános iskolában kaptam állást, Pesten. Egy lerobbant, másfél szobás panelt tudtam venni. Keményen nyomorogtam. Ekkor tűnt fel Feri az életünkben. Nem volt éppen álmaim hercege, de szerette a fiamat, és anyagi biztonságot jelentett. Végre kiszabadultunk a panelből. A közös gyerek, Katika másfél éves volt, amikor közénk csapott a villám. Szerelmes lettem. Nem tehettem ellene semmit. A fiú, akibe beleszerettem, nem udvarolt nekem. Egyszerűen magáévá tett, egy autó hátsó ülésén, durván és vadul. Az őrületbe kergetett. Ha együtt voltunk, kínzott a lelkiismeret, ha egyedül voltam, görcsösen vágyakoztam utána. Eleinte azt gondoltam, majd elmúlik, megunom, rám un. De eljött az ősz, és én még mindig ugyanúgy imádtam. Fogyni kezdtem, egyetlen falat sem ment le a torkomon. Végül beláttam, hogy nem tudok élni nélküle.

Feri, a férjem azt mondta, félreáll, mert tudja, a szerelem mindennél erősebb.
Elmehetek, ha a gyerekeket ott hagyom. S én ott hagytam. Arra gondoltam, jobb helyük van nála, a saját szobájukban, a megszokott játékok között. Fél éve annak, hogy összeköltöztem Zolival. Minden barátom elhagyott, a szüleim a nevemet sem ejtik ki azóta. A vesztembe rohanok, csúszok lefelé a lejtőn, de nem vagyok képes elhagyni őt.” Eddig tartott Eszter meséje. S hogy miért pont most jutott eszembe?

Mert május van, a hónapok legszebbike. Amikor könnyen úgy érezhetjük, hogy mindennél fontosabb a szerelem. Házasságnál, családnál, a gyerekek érdekénél – a szerelem tán az életnél is fontosabb. De biztos ez? Attól függ, hol. A keleti kultúrákban senkinek sem jut eszébe családja, gyerekei boldogságát feláldozni a szerelem oltárán. Amíg a vallásosság irányította a nyugati világ embereinek életét is, addig a házasságtörés itt is bűn volt, a szerelem pedig ritka és titkolni való. Mióta az emberek nem hisznek a túlvilágban, elkezdték úgy gondolni, hogy miután csak egyszer élnek, joguk van a boldogsághoz. S ha ezt a boldogságot valaki más mellet vélik megtalálni, odébb állnak. Aztán megint, s újra tovább. A szerelem nevében ölnek, csalnak, pusztulnak és pusztítanak. Persze a szerelemnek fontos helye van életünkben. Amíg örömet ad, amíg gyerekek születnek, a személyiség épül általa. Ha azonban a szerelem munkát, családot rombol, s agressziót szabadít fel, akkor már nem nevezhető pozitív érzelemnek.
Akkor sem, ha május van, a szerelem hónapja.

#KORONAVÍRUS

Regisztrált fertőzött:
623
Aktív eset:
554
Gyógyult:
43
Elhunyt:
26
Karanténban:
59
Mintavétel:
17769
Magyarországi adatok – Legutolsó frissítés dátuma: 2020.04.03. 06:43

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Áprilisi akció

Béres CalciviD 7 filmtabletta

60 db

2 650 Ft

44,2 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 290 Ft

114,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Gynoxin® 200 mg lágy hüvelykapszula

3 db

2 140 Ft

713,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Gaviscon® menta ízű belsőleges szuszpenzió

500 ml

2 560 Ft

5,1 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 170 Ft

58,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Porcerő Forte 1500 mg filmtabletta

90 db + 90 db

8 580 Ft

47,7 Ft/db
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

BÁNÓ® -féle fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszula

100 db

3 470 Ft

34,7 Ft/db
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

AkusTone fülspray

15 ml

2 120 Ft

141,3 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Sudocrem®

125 g

2 250 Ft

18 Ft/g
Kozmetikum

Aciclovir AL 50 mg/g krém

2 g

1 140 Ft

570 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Gynoflor® hüvelytabletta

6 db

2 650 Ft

441,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

100 g

3 510 Ft

35,1 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Amorolfin-Teva 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk

2,5 ml

4 060 Ft

1624 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

2 020 Ft

126,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 650 Ft

265 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköz*

Otrivin RAPID 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

1 870 Ft

187 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ocuvite® LUTEIN forte étrend-kiegészítő tabletta

30 db

2 900 Ft

96,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Baldivian® Night bevont tabletta

30 db

1 980 Ft

66 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

3 880 Ft

129,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Magne B6® bevont tabletta

50 db

2 020 Ft

40,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rutascorbin® 20 mg/50 mg tabletta

50 db

1 140 Ft

22,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2020. márciusi száma!

Ingyenes magazinunkat a képre kattintva töltheti le!
A korábbi számokat ide kattintva érheti el