Az arc nélküli ember: ilyen volt, és ilyen lett az átültetés után

2011. 05. 18.
Szerző: Szimpatika
Visszanyerte szaglóképességét és beszélni is tud az arcátültetett amerikai férfi. Dallas Wiens arca 2008-ban égett meg, amikor a feje egy templom átfestése közben hozzáért egy magasfeszültségű vezetékhez. Az arc-transzplantált férfi, ha nehezen érhetően is, de elmondta: alig várja már, hogy újból átölelhesse a kislányát. Reményét fejezte ki, hogy a felépülése után visszatérhet az egyetemre.
A Harvard Egyetemhez tartozó bostoni Brigham és Női Kórház szakemberei szerint Wiensnek még hosszú utat kell bejárnia az idegi és izomfunkciók teljes helyreállásig, de biztosak abban, hogy az állapota javulni fog. "Szó szerint egy arc nélküli ember volt" – mondta pácienséről Bohdan Pomahac doktor. Jeffrey Janis plasztikai sebész kijelentette, hogy a 2011 márciusában elvégzett, 15 órán át tartó műtét egy új határt nyitott meg a helyreállító sebészet előtt.

A tudat, hogy meg tudok szagolni egy rózsát vagy bármi mást, az igazi visszatérést jelenti a számomra" – mondta Wiens, aki 2008-as szörnyű balesete után két tucatnyi műtéten esett át. Az orvosok ugyanakkor nem voltak képesek visszaadni a fiatalember szeme világát, aki sötét szemüvegben jelent meg a sajtótájékoztatón. Az első szag, amit a páciens a műtét után képes volt felfogni, az a kórház konyháján elkészített lasagne volt. "Sosem gondoltam volna, hogy ennyire finom illata van" – idézte fel élményét a páciens, akinek életörömét fokozta, hogy az ápolónő hibiszkuszt hozott a kórtermébe. Az arcátültetés költségeit a Pentagon állta, amely abban bízik, hogy a beavatkozás eredményeit fel tudják majd használni a súlyos arcsérülést szenvedett katonák kezelésében. "Természetesnek érzem az arcomat. Olyan, mintha a sajátom lenne" – mondta Wiens, aki nem talált szavakat arra, hogy kifejezze háláját a névtelen donor családja számára, és hangot adott meggyőződésének, hogy a hite segítette át a műtéten. "Noha itt csodálatos kezekben vagyok, de egyúttal Isten kezében is vagyok, s ez önmagában óriási segítséget jelentett a számomra" – mondta. A világ első teljes arcátültetését 2010 márciusában Barcelonában hajtották végre.

mti

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!