Holttestekből készített felvételek

2011. 05. 11.
Szerző: Szimpatika
Egyetlen magyar gyártó sem érdeklődik az Óbudai Egyetem tanára, Kutor László és munkatársai által kifejlesztett, egyedülálló, négydimenziós testszkenner iránt. Az amerikai egyetemek azonban igen, de az Óbudai Egyetem nem akarja eladni a jogokat. Ők maguk gyártanának újabb szkennereket, amelyeket eladnának vagy bérbe adnának az amerikaiaknak.
Mint a Független Hírügynökség már korábban hírül adta, négydimenziós testszkennert fejlesztettek ki magyar kutatók, amely a világon teljesen egyedülálló. Az eddigi kétdimenziós, rajzolt anatómiai atlaszokhoz képest ez hatalmas előrelépés. A fejlesztés során eddig a fej- és nyakrégió anatómiai térképét készítették el.

Kutor László, az Óbudai Egyetem oktatója, Balogh Attila, agy- és gerincsebész és Máthé János fejlesztőmérnök 4D Anatomy nevű anatómiai szimulátora az emberi testet eddig nem látott részletességgel mutatja be. A szkenner maga a hardver, ami egy fényképezőgépet mozgat, amely sok ezer képet készít. Ebből csak egy prototípus létezik, amelynek elkészítése 7-8 évig tartott. A felvételeket holttestekről készítették el. A hardverhez kifejlesztett szoftver ezt a több ezer felvételt összegyűjti, és háromdimenziós képpé formálja. Azt is hozzátette a fejlesztő, hogy attól lesz négydimenziós a szoftver, hogy időben lehet mozgatni előre és hátra, amellyel lehetőség nyílik, hogy a test bármely szögből tanulmányozható legyen. Az elkészült felvételeket egy DVD-re írták ki, amely 350 dollárba kerül. A DVD nem tartalmazza az eredeti szkenner- és szoftverprogramot, csak egy lejátszó szoftvert, amivel meg lehet nézni a képeket – tette hozzá a kutató. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy újabb szkennereket szeretnének gyártani, viszont egy magyar gyártó sem érdeklődött az elkészítése iránt. Így azÓbudai Egyetem berkein belül fognak elkészülni az új gépek. Az amerikaiakkal való tárgyalások csak arra térnek ki, hogy a magyarok által elkészített újabb szkennereket megveszik, illetve kibérlik. A jogokat és az eredeti terveket az egyetem nem akarja eladni – mondta el Kutor László.

-Független Hírügynökség-

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!