Már leheletből is diagnosztizálni lehet a rákot

2011. 05. 03.
Szerző: Szimpatika
Jelenleg nem létezik a tüdőrák lakossági szűrésére alkalmas eszköz, pedig nagy szükség lenne rá, hiszen a tüdőrák a korai stádiumban – amikor még nagyobb eséllyel gyógyítható lenne – gyakran semmilyen észlelhető tünetet nem okoz. A tüdőszűrés az egyetlen eszköz amellyel a tüdőrákos betegek csaknem harmada általában még a betegség korai stádiumában kiszűrhető.. Ezért nagy jelentőségű az a kísérleti stádiumban lévő teszt, amely a kilélegzett levegő alapján színváltozással képes jelezni a tüdőrák jelenlétét.
A Cleveland Clinic kutatói abból indultak ki, hogy a tüdőrák megjelenése megváltoztatja a kilélegzett levegő kémiai összetételét – adta hírül az Origo. A kutatók egy olyan szenzort fejlesztettek ki, amelynek a, használata egyszerű, és nem igényli a szervezetbe történő külső beavatkozást: a teszt harminchat színes pontot tartalmaz, amelyek színváltozással jelzik, ha leheletünk tartalmazza az említett szerves vegyületeket.

A kutatócsoport 122, különféle tüdőbetegségben szenvedő beteg és 49 egészséges leheletét vizsgálta az új műszerrel (a tüdőbeteg csoportban 49-en szenvedtek tüdőrákban). Az eszköz alkalmasnak bizonyult rá, hogy négyből három esetben kimutassa a tüdőrák jelenlétét, a korai stádiumban lévő tumorokat is beleértve – volt olvasható a BBC hírportálján. A teszt jelenlegi állapotában még nem alkalmas a klinikai használatra, és ha esetleg bevezetik a jövőben, akkor sem lesz elsődleges diagnosztikus eszköz: előzetes vizsgálatra szolgálhat majd a legveszélyeztetettebb csoportban (például a negyven év feletti dohányosok körében). A hetvenkét önkéntes bevonásával készült klinikai tanulmányt részletesen a British Journal of Cancer című szakfolyóirat ismertette. Az "elektronikus orr" képes volt arra, hogy tüdő- vagy fejnyaki rákkal diagnosztizált páciensek leheletében detektálja a rákra jellemző kémiai szignálokat. . A kezdeti méréseket nagyobb méretű klinikai próbákkal kívánják folytatni a kutatók.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!