Jóni, az „Élet kapuja”

Szerző: Szimpatika
A nők 80 százalékának élete során legalább egy alkalommal komoly problémája akad „odalent”, amely felfázás, folyás, viszketés, szárazság és kellemetlen illatok formájában is jelentkezhet. A napi tisztálkodás, menzesz, várandósság alatti, szülés utáni higiénia, a változókori intim igények mind-mind nagy gondosságot és odafigyelést igényelnének. Nem szokás erről beszélni – sajnos –, még inkább nem szokás tanítani, hogy milyen ápolásra van szükségünk a nemi szervek tájékán. Pedig sokat segíthet a természetes intim ápolás ismerete, amelyhez legközelebb az aromaterápiás illóolajok és a növényi főzetek, párlatok, teák állnak.
Tippek az intim területek természetes, szelíd ápolásához:
- Kerüljük az illatosított, szintetikus anyagokat, tartósítószereket tartalmazó tusolószereket! Ezek kiszáríthatják a hüvely természetes védőköpenyét, utat nyitva ezzel a gombásodásnak, fertőzéseknek. A legjobb a természetes, növényi alapanyagokat és aromaolajokat tartalmazó szappan használata.
- Ha fogamzásgátló tablettát szedsz, gondoskodj a bélflórád és hüvelyflórád rendszeres pótlásáról! A probiotikumokat nemcsak a bélrendszerünk, hanem a hüvelyflóránk is igényli.


- Amikor csak teheted, vegyél finom meleg fürdőt a következő módon: tegyél két evőkanál valódi tengeri sót, 5–6 csepp levendula olajat, továbbá fél liter leszűrt zsurlóteát a jó meleg fürdővízhez, és ejtőzz ebben a vízben 20–30 percet. A fürdő után ne zuhanyozz le, hanem tekerd magad egy jó meleg fürdőlepedőbe és bújj az ágyba! Ügyelj arra, hogy ez után a fürdő után már ne kelljen kimenned a lakásból, lehetőleg este, lefekvés előtt élvezd nyugtató, regeneráló hatását.
- Az aromaterápiás S.O.S. olaj nevéhez méltón védi a női területeket a fertőzésektől, gyulladásoktól, segít a fájdalmas menzesz leküzdésében. Az S.O.S. olaj aromaterápiás összetevői: teafa, levendula, geránium. Kizárólag 100 %-os tisztaságú olajból készülhet a keverék, amelyet az intimbetétre csepegtetve használunk. Elveszi a kellemetlen illatokat is.
- Apropó, intimbetét! Ma már kaphatunk bio-betéteket, anionos betéteket és élhetünk az intim-tölcsér természetes lehetőségével is a menzesz napjaiban. Kerüljük a tampon és a klórral fehérített betétek használatát, mivel ezek is fokozhatják a hüvely érzékenységét, kiszáradását. A tampon korlátozás nélküli használata úgynevezett Toxikus Sokk Szindrómát is okozhat, azaz a hüvelyen belül tamponizált vér önmérgezést, toxikus válasz-reakciót indíthat el a szervezetben. Gyakran tapasztalom, hogy egészen fiatal, 12–13 éves lányok használják a tampont éjjel-nappal! Nem beszélve a többi fiatal korosztályról, akik kizárólag a tampon használatával érzik magukat „tisztának”.
- Jóni-olaj, Aranyasszony-olaj. Az aromaterápia a legcsodálatosabb lehetőség, amit nőiességünk minden szakaszában egészségünk és szépségünk megőrzésére fordíthatunk. A Jóni-olaj aromaterápiás összetevői segítségével ápolja, védi, energetizálja a női nemi szervet, védi a lehetséges fertőzésektől, oldja a feszültséget, harmonizálja egész lényünket. Uszodai fürdőzés előtt és után, szexuális együttlét előtt, alatt, után, felfázás vagy egyéb gyulladás miatt sérült hüvelyflóra esetén ajánlatos.
- Hüvelyöblítés. Kétféle okból ajánlható: az egyik, ha az intim wellness részeként alkalmazzuk, az együttlétek előtt, vagy saját komfortérzetünk miatt. Fontos, hogy ne vigyük túlzásba. A hüvelyöblítésre kizárólag tisztított, langyos vizet használjunk, amelybe egyharmad részben rózsavizet kevertünk, és személyre szabott tanácsadás alapján néhány csepp bio-organikus aromaolajat. Ha felfázásban, fertőzésben, gyulladásban, makacs folyásban szenved valaki, akkor 2–3 hétig ajánlatos a hüvelyöblítés speciális hüvelyöblítő folyadék és rózsavíz keverékével, naponta kétszer.
- Aromaterápiás olajokat a fürdővízbe, intim betétre, tisztálkodó szerbe, masszázsolajba csepegtetve használhatunk a női energiák harmonizálására: ylang-ylang (vágykeltő!), rózsafa-olaj, rózsaolaj, levendula, rozmaring, teafa-olaj (erős fertőtlenítő, gombaölő hatású), geránium (vérzéscsillapító és gombaölő hatású). Mielőtt aromaterápiás olajokat kezdenél használni, néhány jó tanács:
- kizárólag bio-organikus aromaolajokat használj, nem feledve, hogy olcsó húsnak híg a leve, és ez az aromaolajok területén különösen igaz!
- az aromaolajokat soha ne használjuk hígítatlanul
- mielőtt aromaolajat használunk, kérdezzünk meg egy aromaterapeutát a mellékhatásokról
- szintetikus aromaolajok kiütéseket, allergiás reakciókat okozhatnak, illetve nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, ezért alaposan tájékozódjunk a készítményekről
- a tiszta aromaolajoknál is előfordulhat, hogy némelyik allergiás reakciót vált ki érzékeny személyeknél
- vannak olyan aromaterápiás olajok, amelyeket kismamáknak nem ajánlanak, ezért kismamák mindenképpen forduljanak aromaterapeutához. 

Bíró Tünde
Holisztikus életmód szakértő

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!