Radioaktív jóddal szennyezettek a szlovák legelők

Szerző: Szimpatika
Pánikra semmi ok, nyugtatják az embereket a közegészségügyi szakértők, amikor a Fukusima atomerőmű balesetével kapcsolatos következményekről esik szó. Valószínűleg igazuk van. Biztosat azonban senki se tudhat. Az emberek azonban félnek, hiszen a hírek naponta változnak arról, hogy mennyi szennyeződés került a tengerekbe, a levegőbe. Hány kilométeres körzetben kell kitelepíteni az embereket, s ez a körzethatár miként növekszik.
Mindez, azonban tőlünk olyan távol történt, ránk nem lehet semmilyen hatással. gondoltuk eddig. mígnem szállingózni kezdtek a hírek a közelünkből. Március végén a szokásosnál magasabb mértékű sugárzást mértek Szlovákia területén is az esőcseppekben. Aggodalomra azonban semmi ok, hiszen legfeljebb a szokványos háttérsugárzásnak a százmilliószorosa veszélyeztethetné az embereket a pozsonyi Új Szó.

Az esőcseppekben a sugárzási érték 500-szorosát mérték a feldúsult jód izotóp miatt a pozsonyi Comenius Egyetem szakemberei – ez is csak elenyésző töredéke viszont az egészségügyi határértéknek. „Százmilliószor nagyobb sugármegterhelés esetén lenne szükség ellenintézkedésekre, tájékoztatta a sajtót Lenka Šramková, a Közegészségyi Hivatal szóvivője Két héttel később azonban Radioaktív jóddal szennyezett szlovák juhtejet találtak, egy közép-szlovákiai juhtejben – közölte az egyik szlovák internetes hírportál. A Független Hírügynökség beszámolója szerint a szlovák közegészségügyi hivatal azt közölte, hogy a juhokat radioaktív jóddal szennyezett legelőn legeltethették, a magasabb sugárszint pedig a japán Fukusima atomerőmű balesetével lehet összefüggésben. nem kell azonban megijedni, a tej így is alkalmas emberi fogyasztásra, ugyanis a szennyezés mértéke nem éri el az egészségügyi határértéket. A hivatal honlapján Gabriel Šimko helyettes tisztifőorvos azt mondta, két, Besztercebánya környékén legeltetett juhoktól származó tejmintában mutatták ki a szennyezést még április elején. A közegészségügyi hivatal szerint pánikra semmi ok, a tej emberi, még gyermeki fogyasztásra is alkalmas. Tehéntejben egyelőre nem észleltek radioaktív jódot.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!