Laborvizsgálatok: mi mit jelent

Szerző: Zimre zsuzsa
Hónapról hónapra gyógyszerészeket kérdezünk meg különböző betegségekről, problémákról. Ebben a hónapban dr. Gálné dr. Kartali Edit makói patikus segített nekünk abban, hogy kiigazodjunk a különböző laborvizsgálatokban, és tanácsokat ad, hogy mire érdemes odafigyelni, ha vérvételre vagy vizeletvizsgálatra küldött el minket az orvosunk.
A legtöbben már csak az eredmény átvétele után nézzük meg, ugyan mit is jelentenek a néha titkos kódnak tűnő jelzések, a csillagok vagy a normálistól eltérő értékek. Ebben az egyik segítségünk az internet, ahol minden információ megtalálható ugyan, de könnyen tévútra vezethet minket a világháló. A véreredmény ugyanis nagyon sok mindentől függ: ami valakinél már kóros, az a másik ember számára teljesen egészséges állapotot jelez. Nemtől, rassztól, kortól egyaránt függ az eredmény, és az se mindegy, hogy épp babát vár-e valaki, vagy szoptat-e.

Mire kell figyelni a vérvétel előtt?
Nézzük meg először a vérvételt. Általában reggel kell elmenni a laborba, ahol pár perc alatt leveszik a szükséges vérmennyiséget. Az általános vérvételnél a rendszeresen szedett gyógyszereket be kell venni, kivéve azokat, melyeket tilos éhgyomorra beszedni. A gyógyszert nem szabad teával vagy üdítővel leöblíteni, az egyetlen megengedhető dolog a víz. A vérvétel előtt ne együnk nehéz ételeket, és próbáljunk meg korán (este 6 óra körül) vacsorázni. A nehéz ételek könnyen hamis eredményt adhatnak. A sportfanatikusok, ha egy mód van rá, ne menjenek el edzeni a vérvétel előtt, mert az izomtevékenység is megváltoztathatja az eredményt. Az alkoholt is érdemes elkerülni a vérvétel előtt, reggel pedig mondjunk le a kávéról és a teáról is. A fájdalomcsillapítókat is kerüljük el a vizsgálat előtt, mert ezek is hamis eredményt adhatnak.

Ritkán kerül sor vizeletvizsgálatra az életünkben. Ha mégis, mire érdemes odafigyelni?
Az egyik ilyen vizsgálat, amivel főleg a nők találkoznak, az otthon elvégezhető terhességi vizsgálat, mely a reggeli első vizeletből mondja meg az eredményt. Általános szabály, hogy egy teszt nem teszt, és ezek csak tájékoztató jellegűek. Egyes, ritka esetekben, bár bekövetkezett a terhesség, a vizeletben nem jelenik meg a terhességet jelző hormon, így hamis eredményt is kaphatunk. Mindenképpen gondosan elmosott, mosogatószer-maradványtól mentes poharat vagy tálkát használjunk. Ha a laborba középsugaras vizeletet kell vinni, akkor egy alapos tisztálkodás után – erre tökéletesek a nedves tisztasági kendők –, lehetőleg a szeméremajkakat félretolva kell vizelni. A középsugár ebben az esetben azt jelenti, hogy a vizeletnek körülbelül a közepére lesz szükségük a szakembereknek. Nem kell sok vizelet ahhoz, hogy elvégezzék a vizsgálatot, fél dl bőven elég. A csecsemők esetében léteznek vizeletgyűjtő zsákok (ezek patikában beszerezhetőek), melyeket a genitáliák alapos megtisztítása után kell felhelyezni.

Ha tejesen egészségesnek érezzük magunkat, akkor is kell(ene) vérvételre járnunk?
35 év felett évente ajánlott, a háziorvosnak is segítség, ha tudja, hogy rendben van a páciense. Ha valaki túlsúlyos, érrendszeri problémákkal küzd vagy cukorbeteg, akkor természetesen sűrűbben kell megvizsgálni a vérét, de ugyanez igaz a rendszeres gyógyszerfogyasztókra is. A fogamzásgátló tablettát vagy más hormonpótló gyógyszert szedők erről meg szoktak felejtkezni, pedig sok későbbi baj elkerülhető lenne az évenkénti vizsgálattal. Férfiaknál a prosztatavizsgálat, a PSA szűrés, mely vérvételen alapul, 40 éves kortól ajánlott. A tapasztalatok szerint egyre fiatalabb korban jelentkeznek a prosztata megbetegedései, melyeket jobb megelőzni. Ebben nagy szerepük lehet a feleségeknek, akik szelídebb vagy erőszakosabb módon ráveszik párjukat arra, hogy menjenek el egy éves ellenőrzésre. 50 év felett pedig a széklet vérvizsgálata is ajánlott, melyből a belek daganatos betegségeire lehet következtetni. E vizsgálat előtt el kell kerülni azokat az ételeket, melyben vérrészecskék lehetnek, ajánlott a 3 napos húsmentes diéta.

Meglepve tapasztaltam, hogy egyes patikákban laborvizsgálatok is kérhetőek. Mit takar ez pontosan?
A gyógyszerészek munkájának része a gyógyszerészeti gondozás, melynek keretében vércukor, triglicerid- és koleszterinvizsgálatot is végeznek a szakemberek. Az így kapott adatok tájékoztató jellegűek, és nem a laborvizsgálatok felülvizsgálatára vannak. Ha az eredmény bajt jelez, minden esetben fel kell keresni a háziorvost. A néhány éve elterjedt gondozás keretében sok ember szembesült betegségével, mely tünetmentesen rombolta a szervezetét. Ezek a betegségek sokáig nem járnak tünetekkel, viszont nagy bajt okozhatnak

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!