Doktor úr, a nők szíve sose fáj?

2011. 04. 16.
Szerző: Szimpatika
A női szívbetegségeket gyakran még az orvosok sem ismerik fel időben. Ez azért van így, mert a női infarktusok tünetei kevésbé egyértelműek, mint a férfiaké. Míg a szívroham tünetei a férfiaknál az erős mellkasi fájdalom, a halálfélelem, addig a nőknél különböző, vállba, állkapocsba, hátba kisugárzó fájdalmak léphetnek fel.

De szívroham tünete lehet a hányás, az izzadás, a szédülés is. Furcsa, enyhe fájdalom vagy kellemetlenségérzet a vállban, a mellkasban, a gyomorban, szokatlan fáradtság, nehézlégzés is. Ezeket a tüneteket pedig fogfájásnak, izombecsípődésnek, gyomorrontásnak, izomhúzódásnak, reumatikus panasznak is vélhetik. Sajnos nemcsak a betegek, de még az orvosok is.

Előfordul, hogy infarktuson átesett fiatal nőbetegnek izomlazítót, szorongásoldót, fájdalomcsillapítót írt fel az orvos. A nőket legalább annyira érinti a stressz, az elhízás vagy a magas vérnyomás, éppen ezért a szív- és érrendszeri megbetegedések is, mint a férfiakat. Hacsak nem jobban. És nem csak a változókor után. Egy amerikai vizsgálatból egyértelműen kiderült, a szívbetegségekért nem az ösztrogén hiánya a felelős, hanem az életmód. A szív és érrendszeri betegségek okozói közül első helyen a magas vérzsírszint áll. Talán ezt a rizikófaktort a legnehezebb életmódváltással csökkenteni. Bár azok között, akik rendszeresen sportolnak, ritkább a magas koleszterinszint. Gyógyszeres kezeléssel azonban remek eredményeket lehet elérni. A második helyen a rizikófaktorok sorában a dohányzás, a harmadikon a magas vérnyomás áll. A dohányzásról nem érdemes sokat beszélni. Ma már mindenki tudja, hogy milyen ártalmas. Le kell szokni róla. A magas vérnyomás ellen a megfelelő étrenddel, és a túlsúly leadásával tehetünk. Mérsékelni kell a konyhasó fogyasztását is. A negyedik rizikófaktor a kezeletlen magas vércukorszint, és a rendszeres testmozgás hiánya. Ezeknek a tényezőknek az optimalizálásával, 80 százalékkal csökkenthető a szívinfarktusok kockázata. S stressz ellen sem vagyunk védtelenek. Ki lehet dolgozni olyan technikákat, amelyekkel meg tudjuk védeni magunkat a rossz stressz káros hatásaitól. Mindenkinek magának kell rájönnie, hogy számára melyik a megfelelő módszer, a zenehallgatás, a jóga vagy a kutyasétáltatás.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!