Így jön el a világvége, amiről annyit beszélnek?

2011. 04. 14.
Szerző: Szimpatika
Egy közel négyszáz méter átmérőjű aszteroida közelíti meg a Földet ez év novemberében. A 2005 YU55 elnevezésű égitestet a potenciálisan veszélyes kisbolygók közé sorolták a szakemberek.
A 2005 YU55-ös aszteroida nem először közelít bolygónkhoz, legutóbb 2010 áprilisában járt itt, akkor olyan messze száguldott el, mint a Hold–Föld távolság hatszorosa. Idén, év végén azonban már sokkal közelebb lesz. Tavaly egyébként meglepetést is okozott a csillagászoknak a kisbolygó, mivel kiderült, sokkal nagyobb, majd kétszerese annak, mint amekkorának korábban gondolták.


Most viszont, előreláthatólag november 8-án, jóval közelebb, mintegy 0,85-szörös holdtávolságra közelíti meg a Földet a 400 méter átmérőjű égitest. A szakemberek szerint veszélyt ekkor sem jelenthet bolygónkra, de jó alkalmat kínál majd a csillagászoknak, hogy alaposabban megfigyeljék az aszteroidát. A 2005 YU55 azért került fel a potenciálisan veszélyes égitestek listájára, mert viszonylag gyakori látogatásai során akár becsapódásközeli pályára is kerülhet, s nagysága miatt, ha globális katasztrófát nem is okozna, az egész Földön érezni lehetne hatását a kozmikus karambolnak.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!