Gyógyszerrel megelőzhető a mellrák

2011. 04. 14.
Szerző: Szimpatika
A világ egyik legjelentősebb daganatgyógyászati szakfolyóirata, a Lancet Oncology tanulmánya szerint már létezik az a gyógyszer, amellyel megelőzhető a mellrák kialaulása – írja a NOL.hu.
Gyógyszeres megelőzéssel nem csak a keringési rendszert érintő betegségek statisztikai mutatóiban érhető el javulás – az emlőrák esetében is létezik ilyen gyógyszer. Ez a fajta onkológiai prevenció azonban ma még gyerekcipőben jár, s ha egyes fejlett országokban van is már némi „múltja”, semmiképp sem nevezhető megszokottnak.

Márpedig a mellrák kialakulására szempontjából a leginkább veszélyeztetettek körében tízből egy nőnél megelőzhető lenne vele a daganat, s így a szenvedés és a költséges kezelés is. A szakértők véleménye szerint a menopauza után szinte minden második nőnek érdemes lenne felajánlani ezt a rákmegelőzési lehetőséget. A keringési betegség veszélyére utaló magas koleszterinszinthez hasonló mutató a mellrák esetében is létezik. Ez az emlő szövetének mammográfiás vizsgálat során észlelhető „sűrűsége”, szaknyelven denzitása. Nagyobb denzitás mellett akár négyszeres is lehet a rákkockázat. A menopauza előtt tíz közül átlagosan egy nőnél észlelnek olyan mértékű denzitást a mammográfiás szűrésen, amelynél már érdemes lenne felajánlani a gyógyszeres megelőzést. A menopauza után ez az arány nagyobb. Annak tudatában, hogy az utóbbi harminc évben az emlőrák előfordulási aránya közel 80 százalékkal növekedett és jelenleg világszinten évente több mint egymillió nőnél alakul ki – s ezzel a nők halálának egyik leggyakoribb oka –, a megelőzésnek egyáltalán nem kicsi a jelentősége.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!