A dadogás gyógyítható

2011. 04. 05.
Szerző: Szimpatika
Dadogás nem létezik, csak dadogók - állítják a szakértők, akik szerint minden egyes esetben más és más okozza a betegséget. A dadogásra a mozikban most látható, Király beszéde című film is felhívja a figyelmet.
A dadogás a felnőtt lakosság egy százalékát érinti, a fiúknál gyakoribb, mint a lányoknál, és az örökletesség is szerepet játszik kialakulásában.
Feketéné Dacsó Mária, a Demosztenész Egyesület elnöke a Kossuth rádió Napközben című műsorában elmondta, hazánkban közel 700 fajta terápia létezik a dadogás megoldására, ennek oka az is, hogy ahány ember van, annyiféleképpen dadog, hiszen maga a beszéd is egyedi.

A betegség kialakulásának is több oka lehet, dadogást okozhat például a hadarás is, és a kommunikációs problémákkal küzdők is hajlamosak lehetnek erre a beszédzavarra. A betegség kezelése ugyanakkor még hiányos – teszi hozzá az egyesület elnöke. A diagnózis után az általános iskolában a logopédusok ugyan még foglalkoznak a dadogókkal, ám később – lévén ez gond a többi beszédhibához képest kevesebb gyermeket érint – ezek a fiatalok kikerülnek a szakemberek látóteréből. Ennek oka az is, hogy sok esetben elmúlik a kamaszkorra a dadogás. A szakértő szerint ugyanakkor még a szerencsés esetekben is visszamaradnak olyan mentális sebek, amelyeket a fiatal gyermekkorában éppen dadogása miatt kapott. Ezek aztán más területeken okoznak a fejlődésben lemaradást: vannak, akik visszahúzódóak lesznek, vannak, akik már eleve lemondanak bizonyos pályákról. A dadogás leküzdése ráadásul többletenergiát, szellemi munkát, sőt, fizikai megterhelést is jelent. Feketéné Dacsó Mária elmondta, a betegség legyőzéséhez szükséges több száz technikát itthon alig húsz intézmény oktatatja. Egy újabb kutatás szerint segíthet az úgynevezett passzív levegő-technika is. Ez a dadogás során keletkező görcsös állapot hangszalagoknál történő megjelenését akadályozza meg.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!