Csecsemő-pszichológia

2011. 04. 03.
Szerző: Szimpatika
Már a kétéves kor alatti kisgyermekek lelki problémáin is tudnak segíteni a szakemberek. Molnár Judit klinikai szakpszichológus a Kossuth rádió Vendég a háznál című műsorában beszélt a gyermekpszichológia új területéről.
A szakember elmondta, hogy, ha a pici gyereknek segítségre van szüksége, természetesen a csecsemő szülővel jön a terápiára. Az esetek nagy többségében az anyák viszik el a gyermek-pszichológiai rendelésre a csecsemőjüket, és csak az esetek negyedében jelenik meg az apa is.

Megfigyelték, hogy a feszültséget keltő probléma részletezésénél a gyerek jelez: a feszültséget érzékelve kivétel nélkül minden esetben vagy ki akar jutni a rendelésről, vagy sírni kezd. A pszichológus ilyenkor általában már tudja, hogy mi kelti a gyermek nyugtalanságát, vagy problémáját okozó feszültséget. Sok esetben olyan problémával hívják az anyák a pszichológust, amelyet akár egy telefonbeszélgetés is megoldhat. Sok frissen szült anya ugyanis nem tudja, hogy a szülést követő néhány hetes gyermekágyi szakasz nemcsak az anya, de az újszülött számára is különleges időszak, a kicsiknek ugyanis alkalmazkodnia kell a külvilághoz, az új környezethez. Ebben az időszakban szokatlan sírások és viselkedés miatt sem kell megijedni – mondja a szakember.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!