Karnyújtásnyira az AIDS elleni védőoltás

2011. 04. 03.
Szerző: Szimpatika
Spanyol kutatók bejelentették, hogy kifejlesztettek egy olyan HIV-vakcinát, amely a páciensek többségénél jelentősen csökkenti a vírusterhelést, bár az eredmény még nem elég egy hosszú terápiás kezeléshez.
Huszonnégy HIV-fertőzött páciens vett részt a barcelonai klinika orvosai által lefolytatott kipróbálásban, akik arról számoltak be, hogy 24 hét elteltével a tesztbe bevontak többségénél a vírusterhelés "jelentős" csökkenését tapasztalták.


Kisebb számban ugyan, de a vírus kimutatható maradt minden fertőzöttnél. A kutatók azonban így is nagy előrelépésről számolnak be, hiszen az eddig kipróbált HIV-vakcinák sem mutattak nagyobb hatékonyságot. A spanyol vakcinát személyre szabottan állították elő, minden egyes páciens számára saját dendrites sejtjeikből, melyek az immunrendszer szabályozó folyamataiban játszanak kulcsfontosságú szerepet. A "méretre szabott" vakcinát kéthetes intervallumokban, három adagban adták be az érintetteknek. A kutatók azt remélik, hogy olyan terápiás vakcinát tudnak előállítani, amely alkalmazásával csökkenthetik az antivirális kezelések szükségességét a HIV-fertőzötteknél. A klinikai kipróbálás eredményeit a Journal of Infectious Diseases című szakfolyóiratban ismertették elsőként.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!