Falás helyett táplálkozzon ésszel!
2008. 05. 13.
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Nem kell sokat enni ahhoz, hogy minden szükséges tápanyaghoz hozzájusson az emberi szervezet, azaz hogy napi élelmiszerünk megfeleljen az egészséges táplálkozás követelményeinek. Ez akkor igaz, ha a zöldségeket és gyümölcsöket nyersen vagy párolva esszük, és ha nem fényezett rizst, fehér kenyeret, hanem teljes őrlésű gabonát és barna rizst fogyasztunk. Ellenkező esetben jóval nagyobb mennyiségre van szükség, vagy az ember kiegészítő vitaminokra szorul.
Kiegyensúlyozott táplálkozással és fizikailag aktív életmóddal az ideális testtömeg elérhető, megtartható, az egészség megőrizhető, és a táplálkozással összefüggő betegségek nagy része megelőzhető. Kiegyensúlyozott táplálkozásról akkor beszélhetünk, ha az étrend mind mennyiségileg, mind minőségileg megfelelő, vagyis biztosítja a szervezet számára fontos napi energia- és tápanyagszükségletet. Az energia- és tápanyagszükséglet több tényező függvénye, mint például életkor, nem, fizikai aktivitás, egészségi állapot, éghajlat.
Az egészséges ember napi energiaszükséglete naponta mintegy 25-30 kcal testsúlykilogrammonként. A napi energiamennyiséget az energiát adó tápanyagokból (fehérje, zsír, szénhidrát) nyerjük, amelyek mennyisége, illetve aránya az egészséges táplálkozás egyik legfontosabb jellemzője. Minden élelmiszer különböző mértékben tartalmazza ezeket a tápanyagokat, így mindegyik hozzájárul a kiegyensúlyozott étrend kialakításához, a megfelelő energiaegyensúly megteremtéséhez.
Egy jól összeállított étrendben tehát az egyes élelmiszerek, ételek változatosan, megfelelő mennyiségben szerepelnek. Az ajánlások általában úgy szólnak, hogy a zsírbevitel a teljes napi energiaszükséglet 30 százalékát ne haladja meg. Ez azt jelenti, hogy a szénhidrát legyen a fő energiaforrás, az összes bevitt kalória 55-60 százalékát kitevő mértékben. A fennmaradó részt a fehérje fedezze. Arra vonatkozóan is vannak ajánlások, hogy milyen mennyiségű legyen a vitamin- és ásványianyag-bevitel.
A tápanyagszükségletet a különböző ételek kombinációjával tudjuk kielégíteni. Csak kevés ember képes, illetve akar pontos nyilvántartást vezetni arról, hogy milyen élelmiszereket fogyaszt el. Általános szabályként azonban elmondhatjuk azt, hogy ha változatos étrenden élünk, és egyes élelmiszereket, ételeket mértékletes módon fogyasztunk, akkor szervezetünk megkapja a szükséges mennyiségű tápanyagokat.
A kiegyensúlyozott táplálkozáshoz az étkezési ritmus is hozzátartozik. A napi tápanyagmennyiséget többszöri (4-5) étkezésre elosztva ajánlott elfogyasztani.
Az egészséges ember napi energiaszükséglete naponta mintegy 25-30 kcal testsúlykilogrammonként. A napi energiamennyiséget az energiát adó tápanyagokból (fehérje, zsír, szénhidrát) nyerjük, amelyek mennyisége, illetve aránya az egészséges táplálkozás egyik legfontosabb jellemzője. Minden élelmiszer különböző mértékben tartalmazza ezeket a tápanyagokat, így mindegyik hozzájárul a kiegyensúlyozott étrend kialakításához, a megfelelő energiaegyensúly megteremtéséhez.
Egy jól összeállított étrendben tehát az egyes élelmiszerek, ételek változatosan, megfelelő mennyiségben szerepelnek. Az ajánlások általában úgy szólnak, hogy a zsírbevitel a teljes napi energiaszükséglet 30 százalékát ne haladja meg. Ez azt jelenti, hogy a szénhidrát legyen a fő energiaforrás, az összes bevitt kalória 55-60 százalékát kitevő mértékben. A fennmaradó részt a fehérje fedezze. Arra vonatkozóan is vannak ajánlások, hogy milyen mennyiségű legyen a vitamin- és ásványianyag-bevitel.
A tápanyagszükségletet a különböző ételek kombinációjával tudjuk kielégíteni. Csak kevés ember képes, illetve akar pontos nyilvántartást vezetni arról, hogy milyen élelmiszereket fogyaszt el. Általános szabályként azonban elmondhatjuk azt, hogy ha változatos étrenden élünk, és egyes élelmiszereket, ételeket mértékletes módon fogyasztunk, akkor szervezetünk megkapja a szükséges mennyiségű tápanyagokat.
A kiegyensúlyozott táplálkozáshoz az étkezési ritmus is hozzátartozik. A napi tápanyagmennyiséget többszöri (4-5) étkezésre elosztva ajánlott elfogyasztani.
A cikkben hivatkozott linkek:
Nyereményjátékok
Megfejtő
Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!
Kvíz
Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!
Tematikus kvíz
Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!
A nyitólapról ajánljuk
Februári akció
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.
Friss cikkeink
- Védjegy segíti a gyógyszerek közötti tájékozódást
- Az anyatej és a baba immunrendszerének kapcsolata
- A sírás élettana
- Hosszú távon immunis, aki átesik a koronavírus-fertőzésen
- A tavasz közeledtével egyre fontosabb a fecskefészkek védelme
- Koronavírus elleni gyógyszer kifejlesztésén dolgoznak magyar kutatók
- Hogyan készülnek a magisztrális készítmények?
- Akár öt évvel előre jelezhető a kognitív hanyatlás
- Olajprojekt fenyegeti a Vörös-tenger korallzátonyait
- A BCG-oltás hatása a koronavírus-fertőzésre
- A bőrrák lokális injekcióval is kezelhetővé válhat?
- Hello karantén-turiszt!
Hírlevél feliratkozás
Aktuális magazinunk

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el