Védekezzen a haj korpásodása ellen!

2008. 05. 07.
A korpásodás olyan ártalmatlan elváltozás, ami nagyon gyakran előfordul: tulajdonképpen a fejbőr felső hámrétegének felgyorsult leválása. Oka, hogy normális esetben a fejbőr három hetenként megújul, és a leváló bőrsejtek láthatatlanul kicsik. Korpásodás esetén az elhalt hámsejtek lecserélése kétszer olyan gyorsan történik, mint normális esetben. Ezen kívül több faggyú is termelődik, amitől a leváló hámsejtek összetapadnak, így láthatóvá válnak.
Akármennyire is kellemetlen, a korpásodás mégis ártalmatlan. Nem okoz kopaszodást vagy hajhullást és nem fertőző, még ha néha kicsit viszket is. A fejbőr korpásodása sokszor a pubertáskorban kezdődik. Körülbelül a huszonévesek felének korpásodik a haja, és a jelenség a férfiaknál gyakoribb, mint nőknél. Az ötvenedik életév után legtöbbször enyhülnek a tünetek. Csecsemőknél az első hónapokban is keletkezhet egy sárga, zsíros, a levált hámsejtekből álló réteg a fejbőrön. A korpásodás e formáját koszmónak hívjuk.

A korpásodás kialakulásában a bőrön egészséges körülmények között is megtalálható gomba, a pityrosporum ovale játszik szerepet. Ha ezt a gombát kezeljük, akkor javulás következik be a korpásodásban. Ez a gomba mindenkinél megtalálható, mégsem mindenkinek korpásodik a haja. A kialakulásában tehát több tényező is szerepet játszik. Hogy milyen tényezők, azt nem tudni pontosan. Ez lehet például szappan vagy kozmetikum által okozott irritáció, túl száraz levegő vagy időjárás, öröklött hajlam, stressz, táplálkozás vagy csökkent ellenálló képesség.

A korpásodás fokozódik alacsony hőmérsékleten, vagy alacsony páratartalomnál. Télen hideg időben és fűtés mellett tehát lehet, hogy rosszabbodik. A napfény javítja a tüneteket. Mossa meg a haját minden nap, vagy néhányszor hetente, ha a haja korpásodik, kímélő, pH-semleges samponnal. Masszírozza meg a fejbőrét, ez csökkenti a hámréteg leválását. Ha ez nem segít és a korpásodás kellemetlenné válik, akkor használjon speciális, korpásodás elleni sampont. Mindig gondosan öblítse le a haját, mert a samponmaradvány tovább irritálhatja a fejbőrt.

A különböző hajkozmetikumoknak (zselé, hajhab, hajlakk) a közhiedelemmel ellentétben nincs hatása a korpásodásra, ezeket továbbra is használhatja. A csecsemő fején kialakult koszmót babaolajjal kell bekenni, majd rajtahagyni néhány órán keresztül, ezután pedig óvatosan lekaparni onnan. Egy idő után magától is elmúlik.

Bizonyos esetekben jobb, ha a háziorvosához fordul, ugyanis elképzelhető, hogy a probléma gyökere máshol keresendő, így másfajta kezelést is tesz szükségessé. Amennyiben például a fejbőr begyullad vagy hullani kezd a haj, egészen biztos, hogy nem egyszerű korpásodásról van szó, és ugyanígy akkor sem, ha a leváló hámréteg ezüst színű, a testfelszín egyéb részein, így például a térd- és könyökhajlatban irritált pikkelyes foltok jelentkeznek.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ajánlataink

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!