A szex ára betegség is lehet

2011. 03. 26.
Szerző: Szimpatika
A „klasszikusok” a gonorrhoea, a szifilisz, már nem olyan gyakoriak, mint régen. Van helyettük borzalmasabb. Az AIDS, ami ellen ma sincs gyógyszer vagy oltás. A probléma nem elhanyagolandó. Több mint 20 olyan betegség létezik, amely szexuális úton terjed gombák, vírusok, baktériumok és élősdiek közvetítésével.
A legtöbb nemi betegség közösülés útján terjed. Azért akadnak jócskán kivételek. Például a herpeszfertőzés orális kapcsolat, csókolózás vagy petting során is átadható. Cseppfertőzés, tehát köhögés, tüsszentés által azonban nem terjednek.

A leggyakoribb betegségek :

Trichomonas
Ez az egysejtű parazita elsősorban a húgyvezetékben és a hüvelyben okoz folyásos, viszketéses jellegű panaszokat. A kórokozót mikroszkóp segítségével mutatják ki, és speciális gyógyszerekkel kezelik.

Chlamydia-fertőzés
Az Európában nagyon elterjedt baktérium húgycsőfertőzést okoz, amit viszketés és vizeléskor égő érzés kísér. A betegség jól gyógyítható antibiotikumokkal, de ha nem veszik észre, terméketlenséghez, meddőséghez vagy méhen kívüli terhességhez is vezethet.

Gonorrhoea
A szintén baktérium okozta fertőzés tünetei jellegzetesek: az aktus után 2-7 napon belül gennyes folyás kezdődik mindkét nemnél, és fájdalom jelentkezik vizelés közben (bár nőknél előfordulhat tünetmentesség is). Kezelése antibiotikumokkal megoldható, de ha kezeletlen marad, terméketlenséget okozhat, illetve megtámadhatja az izületeket és a májat.

Hepatitis (fertőző májgyulladás)
A különböző hepatitis-vírusok közül elsősorban a hepatitis B (HBV) és kismértékben a hepatitis C (HCV) terjed szexuális úton. A betegség lefolyása egyénileg igen eltérő A hepatitis B és C esetében az a probléma, hogy egyesek egész életükben vírushordozók anélkül, hogy megbetegednének, és ezáltal másokat is megfertőzhetnek. A hepatitis B az egyetlen olyan, nemi úton terjedő betegség, amely ellen biztonságos védőoltás áll rendelkezésre.

Herpes genitalis
Ez az elterjedt vírusfertőzés közeli rokona az ajakherpesznek, jellemző tünetei a nemi szervek környékén megjelenő apró, viszkető hólyagocskák, amelyek fertőző váladékot tartalmaznak. Fertőzött várandós nőknél a herpeszvírus átterjedhet az újszülöttre, akinél akár agyhártya-gyulladás is felléphet.

Gombás fertőzés
Az élesztőgomba (Candida albicans) a szexuális úton terjedő gombás fertőzések leggyakoribb okozója. Ártalmatlan fertőzés kellemetlen következményeivel hívhatja fel magára a figyelmet: a makk és a hüvely gyulladása, viszketés, égő érzés, nőknél váladékozás. A betegség úgynevezett antimiotikumok és megfelelő higiénia betartásával jól kezelhető.

Nemi szervek szemölcse (HPV)
A humánpapillóma-vírus nem csak szexuális úton terjed, de a nemi szervek környékén megjelenő, karfiol formájú szemölcsök kialakulását össze lehet kapcsolni a szexualitással. Jellemzően sebészeti úton (szike, lézer, folyékony oxigén, elektrokoaguláció) távolítják el. Egyértelműen kimutatták, hogy a partnerek számának emelkedésével az előfordulás gyakorisága nő. Az apácáknál szinte ismeretlen a HPV, és ezzel összefüggésben a méhnyakrák is.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!