Hogy a sérüléseket elkerüljük!

Szerző: Zimre zsuzsa
Végre hosszabbodnak a napok, még világos van, mikor kilépünk a munkahelyünkről, hazafelé indulunk az iskolából, óvodából, élvezzük a napsütést, figyelünk a madárhangokra. A sötét, hosszú tél után már nagyon várjuk a tavaszt. Vágyódunk ki a szabadba, biciklizni, túrázni, sétálni vagy kertészkedni. Ilyenkor még a leglustábbak is nekiállnak megtisztogatni a biciklit, leporolják a futócipőt, és belepréselik magukat a régóta nem látott tornaruhába. Ám a lelkesedésnek hamar vége lehet, ha rákészülés nélkül vágunk neki egy hosszabb túrának vagy egy erősebb edzésnek.
Mint mindenben, fontos a fokozatosság. A téli bezártság után fel kell készítenünk az ízületeinket, izmainkat, hogy örömünket leljük a mozgásban, sérülések nélkül, akár a szabadban, akár a tornateremben.

A nyolcvanas éveiben járó, de lélekben fiatal édesanyám minden reggel hálát ad azért, mert új napra ébredhetett, és még az ágyban elkezdi tornáztatni az ízületeit, bemelegíti az izmait, kinyújtóztatja a tagjait, megnyújtja a gerincét. Kinyitja az ablakot, átszellőzteti a tüdejét, úgy, ahogy azt Mátraházán, a Tüdőszanatóriumban tanulta, és bennünket, lányát és unokáit is tanítja, hogy séta közben, a tiszta levegőn, hogyan préseljük ki az elhasznált levegőt a tüdő legrejtettebb zugából is, és hogyan szívjuk be minél mélyebben a frisset. Még ha fájdalommal jár is, de elindul, mert mint mondja, ha jár-kel, sétál, teszi a dolgát, percről percre könnyebb lesz, jobban érzi magát, mintha a fájdalomtól félve megfosztaná magát a mozgás lehetőségétől.

Mik akadályozhatnak minket abban, hogy mozogjunk, mozduljunk? A porckopás előbb-utóbb mindannyiunknál jelentkezhet. Hogy csökkentsük ennek előrehaladását, segítségünkre vannak a glükozamintartalmú szerek por, tabletta, sőt kenőcs formában is. Szedésük során nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel is, hogy ízületeink jól működhessenek. Az időjárás-változások felerősíthetik a reumás panaszokat, de pl. a diclofenac- és etofenamat-tartalmú fájdalom- és gyulladáscsökkentő tapaszok, kenőcsök, bizonyos teakeverékek fogyasztása és a Schüssler sók segíthetnek, hogy minél hamarabb újra mozgásképessé válhassunk.


A csontritkulás és az ebből adódó csonttörések megelőzésében is hatalmas szerepe van a rendszeres mozgásnak, kiegészítve a megfelelő kalcium és D-vitamin bevitellel.

A cukorbetegek számára az elhízás kivédésére és a helyes vércukorszint megtartásához elengedhetetlen a rendszeres torna, séta, gyaloglás. Válasszunk kényelmes lábbelit, gyűrődésmentes pamutzoknit, és ne feledkezzünk meg a láb ellenőrzéséről, ápolásáról puhító, fertőzést és berepedezést megelőző krémekkel!

Gyerekeknél gyakori az éjszakai lábikragörcs, és jelentkezhet növekedési csontfájdalom, ilyenkor az orvossal és gyógyszerésszel megbeszélve kalcium- és magnéziumtartamú készítmények, ill. homeopátiás szerek is szóba jöhetnek. Gyermekkorban a gyógyszeres kenőcsök használata – kellő tapasztalat hiányában – ellenjavallt.

Sportolásnál, túrázásnál, megerőltető testmozgások előtt nagyon fontos a bemelegítés. Jó hasznát vesszük a vérbőséget okozó rozmaring-, eukaliptusz-, kapszaicin-, fenyőolaj-tartalmú krémeknek,kenőcsöknek, amiket azonban csak ép bőrfelületen használhatunk!

Ha mégis megerőltetőre sikerült a kirándulásunk, kerti munkánk, tornánk a levezető izomnyújtások, lazító mozdulatok ellenére, és izomlázat, izomhúzódást, fájdalmat érzünk, használjunk hűsítő mentol-, kámfortartalmú kenőcsöt. Apró bevérzéseknél, véraláfutásnál, duzzanatnál jó segítség az árnika-, fekete nadálytő-, gesztenyetartalmú kenőcs, gél, ill. széles körben alkalmazhatók a homeopátiás és Schüssler szerek, de magunk is készíthetünk kötést a népgyógyászatban használt acsalapuval, papsajttal, nadálytővel, borogatást somkóróból.
Természetesen, ha éles, szúró fájdalmat érzünk, vagy csúnyán bedagad valamelyik ízületünk és, mozgásképtelenné válunk, feltétlenül forduljunk orvoshoz! Szép, napsütéses tavaszi napokat, testet-lelket megújító, jóleső mozgást és feltöltődést kívánok mindenkinek!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!