A gyilkos neve üdítőital

Szerző: Szimpatika
Hallgatag gyilkosnak is nevezik. Az időskori, nemritkán halálos csípő- és combnyaktörések, borda- és csuklótörések jelentős részéért ugyanis a tömegükben megritkult csontok a felelősek.
Kit izgat, mondjuk, amíg fiatalok vagyunk. Hiszen az oszteoporózisnak nevezett népbetegség elsősorban a változó korban lévő nőket fenyegeti. Ez igaz, de ahhoz, hogy a csontritkulást elkerüljük, már fiatalkorban gondolni kell arra, hogy a megfelelő csonttömeg húszéves korig alakul ki. Ezután a szervezet már csak az addig felhalmozott kalciumbankját éli föl.

Így aztán, amíg tehetnénk ellene valamit, eszünkbe se jut, hogy ez a betegség egyszer minket is fenyegethet. Amikor pedig bekövetkezik, már késő.
Az Egyesült Államokban a minnesotai egyetem orvoskara járványtani tanszékének kutatói közel kétezer, kettő és tizennyolc év közötti fiatalt vizsgáltak. Az értékelésből kiderült, hogy a kicsik tizenkettő, az iskolások harminckét százaléka naponta két és fél decinél több szénsavas üdítőt fogyaszt. A középiskolások pedig már közel fél litert. Márpedig a szénsavas üdítőt fogyasztó gyerekek körében egyenes arányban csökken a tej és a gyümölcslé fogyasztása. Ez annyit jelent, hogy szervezetük nem kapja meg a WHO, az Egészségügyi Világszervezet által minimálisan javasolt napi 1500 milligramm kalciumot. Így csonttömegük soha nem éri el a kívánt szintet. Ennek következtében az időskori csípőcsonttörés valószínűsége ötven százalékkal is megnőhet. És ez nemcsak Amerikára igaz. Sajnos a hazai vizsgálatok is azt mutatják, hogy a fővárosi gyerekeknél még a nemzetközi adatokhoz képest is kissé alacsonyabb ásványianyag-tartalom volt mérhető. És a bűnös neve már nálunk is a szénsavas üdítőital. Nemcsak azért, mert gyerekeink az egészséges italok helyett fogyasztják, hanem mert ezeknek az italoknak a foszforsav tartalma a szervezetbe egyéb táplálékkal bejutó kalcium beépülése ellen hat. Vagyis: hiába eszik kisfiunk, kislányunk vajas, sajtos kenyeret uzsonnára, ha az utána elfogyasztott jó nagy pohár üdítőitallal akadályozza szervezetét a kalcium hasznosításában.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!