Mikor jöjjön az első baba?

2011. 03. 04.
Szerző: Szimpatika
A petesejt olyan, mint egy kis térkép. Életünk minden mozzanata beléíródik. Ha egy nő élete során  sokat dohányzott, ivott, netán drogozott, ha sokat éjszakázott, élete stresszel volt tele, ez a sok ártalom nyomot hagy a petesejtjeiben. Nem mindegy tehát, hogy mikor születik meg az első gyereke.
Tény, hogy manapság a nők nyolcvan százaléka 35 és 40 éves kora közé tervezi az első babát. Mert a nők is huszonöt, huszonnyolc éves korukig tanulnak. Egyre nehezebben kapnak a képzettségüknek megfelelő munkát. Ha végül szereznek egy jó állást, gyakran napi 10–12 órát dolgoznak, és ha sikerül is ilyen hajtás mellett normális párkapcsolatot kialakítaniuk, akkor sem merik megkockáztatni, hogy gyereket szüljenek. Mert, bár a törvény tiltja, hogy a munkaadó terhes kismamáknak felmondjon, és a gyed és gyes ideje alatt sem lehet őket elküldeni, a munkahelyek rendkívül „kreatívak", amikor ezt a problémát kell megoldaniuk.

Sok érv szól a harminc alatti, s más érvek a harminc fölött szülés mellett.  Egy biztos: ha valaki harmincöt éves kora után szánja rá magát arra, hogy első gyermekét világra hozza, előfordulhat, hogy ez nem sikerül rögtön neki. S elkezdődik a versenyfutás az idővel. Ez lelkileg sem túl jó, s biológiailag sem. A gyerek szempontjából jó, hogy az idősebb szülő érettebb, általában kevesebb anyagi, egzisztenciális problémával küzd, talán jobban oda tud figyelni a gyerekére. A nő szervezetére egy terhesség hormonálisan nagyon jó hatással van. Egy késői terhesség, egy kicsi gyerek fiatalon tartja. Azonban a petesejtek idősebb kora miatt gyakoribb a magatartászavaros, dislexiás, problémás gyerek.

A tények a következők.

Harmincöt fölött jó szülni, mert egy harmincas évei derekán járó nő alkalmasabb szülő, mint huszonéves társai. Ugyanis már nem pályakezdő, a szükséges anyagi feltételeket is előteremtette, lelkileg is felkészültebb, higgadtabb, nagyobb felelősségtudattal rendelkezik. Gyakran hangoztatott nézet, hogy a harmincöt évesnél idősebb anyukák gyermekei okosabbak. Ez azért lehetséges, mert sokkal érettebben, nagyobb odafigyeléssel és sokat foglalkoznak gyermekeikkel. Mivel a nők átlagéletkora ma már hetvenhat év, akár negyvenöt éves korukig is bátran szülhetnek.

Harminc alatt jó szülni, mert amikor megszületünk, összes petesejtünk megszületik velünk. Számuk az évek során csökken, genetikai állományuk sérül. Minél idősebb egy nő, annál gyakrabban előfordul, hogy a petesejtérés kimarad. Vagyis egyre nehezebben esünk teherbe, nagyobb a vetélés, a koraszülés veszélye, s a gyerekek gyakrabban születnek kisebb súllyal. A kromoszóma-rendellenesség előfordulásának kockázata növekszik. Arra is gondolni kell, hogy azt az édes kis csöppséget föl kell nevelni. És aki negyvenévesen szül, hatvan lesz, amikor a gyereke még egyetemre jár, és hetven is elmúlik, mire nagymama lesz.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!