Nem fogok egy pasit eltartani!

2011. 03. 02.
Szerző: Szimpatika
Az egyik nagy washingtoni egyetem kutatói kimutatták, hogy azok a nők, akik évente 75 000 dollárnál többet keresnek, másfélszer annyiszor lépnek félre, mint azok, akik 30 000 dollárt vagy kevesebbet. A magas keresetű nők kétszer gyakrabban kezdeményezik a házasság felbontását, mint az alacsony keresetűek.
A hagyományos családi szerepek szerint egykor a férfiak feladata volt az anyagi biztonság megteremtése, a nőké pedig a családról való gondoskodás. Manapság a nőknek is feladatuk a pénzkeresés, és igénylik a karriert. A férfiak pedig sok kapcsolatban a hagyományos női szerepeket látják el. A statisztikák azonban azt mutatják, hogy az ilyen kapcsolatok sokkal bizonytalanabbak.

Az, hogy egy nő hogyan gondolkozik egy ideális kapcsolatról, jórészt neveltetés kérdése. Ha gyerekkorában azt hallotta, hogy jól kell férjhez menni – s a szülők a jó partin elsősorban a férfi által nyújtott anyagi biztonságot értették –, akkor a nő keressen bármennyit is, elvárja, hogy párja ennél többet vigyen haza. Ha azonban a szülői felfogás a jó házasság lényegét nem az anyagiakra korlátozta, a nőnek nem okoz gondot, hogy partnere esetleg kevesebbet keres, mint ő.

– Tapasztalatom szerint csak ritkán fordul elő, hogy egymástól merőben különböző anyagi hátterű emberek kiegyensúlyozott kapcsolatot képesek létrehozni – mondja Kunsági Andrea pszichológus. – Ennek az egyik oka az, hogy ha az egyik fél sokkal több pénzt visz haza, mint a másik, akkor a pénz a hatalom forrásává válhat. Mert a pénz manapság túlságosan fontosnak tűnik az ember életében. Egyre gyakrabban vágyunk olyan javakra, élményekre, amikhez pénz nélkül nem jutunk hozzá. Ha ez a kielégítetlen vágyakozás tartósan fennáll, megkeseríti a kapcsolatot. Előfordulhat, hogy egy idő után lázadni kezdünk partnerünk, életformánk ellen. Szerencsés esetben megtalálható a mindenkinek megfelelő megoldás. Sajnos azonban a pénz körüli csatározás legtöbbször már csak akkor kerül elő, amikor a kölcsönös megbecsülés, az örömszerzés vagy a józan megfontolás rég nem része a kapcsolatnak.
Ellenben, ha a kapcsolatot a szerelem, a szeretet, a megbecsülés működteti, eltérő anyagi háttér nem lehet akadálya a boldogságnak.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!