Komoly gond van a zsírszegény tejtermékekkel

Szerző: Szimpatika
A zsíroktól való rettegés miatt világszerte egyre több zsírszegény tejterméket fogyasztunk. Csakhogy a tejzsírban található ún. konjugált linolsavak fontos szerepet töltenek be többek között a zsíranyagcserében és a daganatos megbetegedésekkel szembeni védekezésben. Ezek a fontos anyagok azonban hiányoznak a light termékekből.
Kutatások igazolják, hogy a konjugált linolsavak (továbbiakban CLA) gátolják a tumorsejtek növekedését, szaporodását, sőt el is pusztítják azokat. A CLA egy olyan esszenciális, az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen telítetlen zsírsav, amely természetes védőanyag. Kiderült róla, hogy a többi, szintén a tejben található alkotóelemmel (foszfolipid, vajsav, A-vitamin, béta karotin) együtt,  jelentős rákellenes hatása van. A kísérletek egyértelműen bebizonyították ezt a hatást. Rákos sejtekkel beoltott állatok közül azokban nem fejlődött ki tumor, amelyeket a tej ezen alkotóelemeinek – különösen a konjugált linolsavnak koncentrátumával kezeltek. A laboratóriumi körülmények között mesterségesen létrehozott rákos sejteket is elpusztította.

Igaz, a természetben nem fordul elő ekkora koncentrátumban, de mint természetes bioaktív anyag, a rendszeres fogyasztása biztosítja a szervezet számára a védelmet. Az is kiderült, a tejzsír nem hogy növelné a vér koleszterin szintjét, hanem csökkenti. Sőt! Az is bebizonyosodott, hogy a konjugált linolsav nem csak nem hizlal, hanem a lerakódott zsírpárnákat eltünteti, aki rendszeresen fogyasztja, nem hízik el. A vajsav a gyermekek számára igen fontos növekedési faktort is tartalmaz. Az érelmeszesedés megelőzéséhez is hozzájárulnak, valamint erősítik az immunrendszert. De a CLA alapvető fontosságú a testzsírszabályozásban is, amely nélkül nem képzelhető el hatékony fogyókúra, illetve az ideális testsúly megtartása. A CLA segítségével súlyt veszíthetünk, ráadásul onnan, ahonnan szükséges, tehát a zsírszövetből, nem pedig az értékes izomszövetből (ahogyan a drasztikus diéták során rendszerint).

Úgy tűnik, a CLA jelentőségének felismerése forradalmasította a fogyókúrás termékek gyártását. A kutatások igazolják, hogy a CLA biztonsággal, kellemetlen mellékhatások nélkül alkalmazható az alakformálásban, a testzsír és izomszövet kívánatos arányának elérésében, ami egyúttal számos, az elhízással összefüggésbe hozható krónikus betegség kialakulásának megelőzését is jelenti. Rengeteg étrend kiegészítő tartalmazza. Ezek fogyasztása helyett azonban lehetséges, hogy egyszerűbb lenne visszatérni a vajra, sajtra és tejre.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!