A leggyakoribb problémák legegyszerűbb gyógymódjai

Szerző: Szimpatika
A betegség figyelmeztetés: tessék, kicsit visszavenni a tempóból. Nagyon gyakran már a pihenés, az ágy melege, a szundikálás is segít a bajon. Ha azonban nagyon rossz a közérzetünk, sok népi gyógymód létezik. Érdemes kipróbálni őket
A hőmérséklet emelkedését az egészséges szervezet verejtékezéssel, a bőrerek kitágulásával, szapora lélegzéssel védi ki. A beteg szervezet erre egymaga nem képes. Segítenünk kell neki.  Kiváló izzasztó szer: ha egy lavór vízbe két–három evőkanál közönséges konyhasót teszünk, és lábfürdőzés közben megiszunk egy csésze meleg hársfateát.

Magas láz esetén: hűtsük karunkat, lábunkat hideg ecetes vízbe mártott törülközővel, vagy vegyünk langyos, fokozatosan hűtött fürdőt.

Eldugult orr ellen: készítsünk majoránnateát. Egy kiskanál majoránnát forrázzunk le egy csésze vízzel, öt perc állás után szűrjük le, és lassú kortyolgatás mellett szívjuk be az illatos gőzt.

Köhögésre: a letapadt váladékok felszakításának ma is könnyen alkalmazható módszere, ha fokhagymás disznózsírral kenjük be a mellkasunkat.

Torokfájás enyhítésére: vöröshagyma leveléből főzött teát igyunk, mézzel ízesítve.

Izomfájások kezelésére ajánlható: erős paprikából készült olajjal kenegetve a fájó testrészek görcse enyhül.

Korpásodás ellen is hatásos szer az ecet. Ecettel kell bekenni a fejbőrt, és bedunsztolni. Igaz kicsit büdös, de olcsó és eredményes. Az ecetes borogatást nagyon jó csípések okozta viszketés vagy fájdalom enyhítésére.

Menstruációs fájdalmak, változókori panaszok esetén ajánlható a palástfű-fürdő. 4 evőkanálnyi palástfűlevelet forraljunk fel fél liter vízben, majd szűrjük le. A főzetet adjuk a fürdővízhez.

Gennyesedésekre, kelésekre kipróbált szer a paradicsommal vagy a hagyma hártyájával történő dunsztkötés.

Izületi fájdalmakra, gyulladásokra igen hatásos a mézes káposztalevél, melyet a gyulladt testrészre kell kötni. De jó rá a feketenadálytő-pakolás is.

Hólyaghurut, felfázás: nagyon jó a kamillatea meginni, de a fájó és égető vizelési inger megszüntetésére hatásos, ha a gőze fölé ülünk, vagy beleülünk egy lavór kamillás vízbe.

Fülfájás, övsömör: nagyon hatásos a kövirózsa nedve, fülbe csöpögtetve. Ősi módszer a meleg só is, amit egy kis vászonzacskóba kell belevarrni, és jól átmelegítve a fülre tenni.

Herpesz s mindenféle fajta bőrgyulladás ellen nagyon jó a körömvirágkenőcs, melynek minden házi patikában ott a helye.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!