Szerencsés év lesz 2011

2011. 02. 05.
Szerző: Szimpatika
Kínában szakadatlan tűzijátékkal, megszámlálhatatlanul sok csillogó, színes fénycsoda égboltra festésével, hatalmas durrogással, ropogással beköszöntött a Nyúl éve, kezdetét vette a Tavaszünnep.
A kínaiak túl vannak az ajándékozáson, a szülők, az öregek köszöntésén, akiknek a legnagyobb öröm, hogy ismét együtt látják a családot. A ritka együttlét első közös nagy eseménye az ünnepi vacsora, ahogyan magának az ünnepnek is kimondottan lényegi eleme az evés-ivás, majd egy teljes héten át a kikapcsolódás, a szomszédolás, a szórakozás.
A csúcspont természetesen a tűzijátékozás és petárdázás. A főváros utcáiról, a lakótelepek közül, a városon belüli autópályák mellől újra és újra repülnek a magasba sisteregve, süvítve a lövedékek, amelyek káprázatos formákban és színekben hullanak vissza, miközben odalent sorozatlövések fülsiketítő hangját hallatva pattognak a petárdák. A hagyomány szerint az otthonokat erre az alkalomra gondosan kitakarították, de nem a vendégek miatt, hanem mert ilyenkor szimbolikusan "kisöprik" a szegénységet, a balszerencsét a házból. Az emberek búcsút mondanak a réginek és bevezetik az újat.
A lakások bejáratához vagy a kertkapu két oldalára bölcsességeket, jókívánságokat kifejező rímpárfelirat kerül – eredetét a Szung-dinasztiába vezetik vissza, de igazán a Ming-dinasztiában vált népszerűvé. Az ajtóistenek riasztó képei a rossz szellemet tartják távol a bentlakóktól.

Az egyik legnépszerűbb élő szokás, hogy az ajtóra papírból vagy papírkivágásból rögzítik a gazdagságot, szerencsét kifejező "fu" írásjelet. Teszik ezt fejjel lefelé, s azért, mert a "fejjel lefelé" szó kiejtése kínaiul ugyanaz, mint az "érkezés" szóé. Így lett a szerencse érkezésének szimbóluma a feje tetejére állított "fu". A kínaiak – ugyancsak a hagyomány szerint – ébren maradnak világosodásig az újév napján. Az idősek régen az óévet búcsúztatták ily módon, míg a fiatalok virrasztásukkal a szülőknek kívántak hosszú életet. Manapság az ébrenmaradással a betegségeket és a szerencsétlenségeket kívánják távol tartani, és a jó szerencséjüket biztosítani fiatalok és öregek egyaránt.
A szokások mára átalakulóban vannak: a családok, párok a városokban gyakran éttermekbe vonulnak, az otthoni vacsora után pedig sok helyütt már csak az idősebbek ülnek az asztalhoz madzsongozni vagy tereferélni, a fiatalabbak előveszik hordozható számítógépüket, telefonjukkal játszanak vagy a tévét bámulják.
A Nyúl éve a kínai horoszkóp szerint határozottan szerencsés. Azt mondják, a Nyúl évében születettek kedvesek, fontos számukra a család, szeretnek társasági életet élni, s élvezni az életet. Nagy általánosságban: boldog évnek nézünk elébe. A kínai asztrológusok azért felhívják a figyelmet arra, hogy ebben az évben nem érdemes erőszakkal a problémák megoldásán gondolkodni, mert a vége kudarc lesz. Az idő a tárgyalásoknak kedvez inkább.

A híres "nyulak" közé tartozik: David Beckham, Ingrid Bergman, Winston Churchill, Peter Fonda, Whitney Houston, Angelina Jolie, Arthur Miller, Roger Moore, George Washington és Orson Welles.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!