Átkozott féltékenység

2011. 02. 02.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szerző: Szimpatika
Amikor a féltékenységről esik szó, a legtöbb ember arra gondol, hogy a nő féltékeny egy másik nőre, a férfi egy másik férfira. Pedig a féltékenység tágabb fogalom ennél. Az ember bárkire lehet féltékeny. Barátra, barátnőre, a szülőkre, a gyerekre. Sőt még a munkára is.
A féltékenység alapja mindig a vélt vagy valódi tulajdon elvesztésétől való félelem. Ő az enyém, mondja a féltékeny ember, és nem adok belőle. A birtoklásban azonban mindig van valami szorongás, az elvesztéstől való félelem. Örök aggodalom, hogy a másik jobb, okosabb, szórakoztatóbb, gazdagabb, és elveszi azt, ami az enyém. Benne van az előre feltételezett vereség, a kisebbrendűségtől való félelem. S ez mérgezi a kapcsolatokat.

– A féltékenység bizonyos fokig természetes érzés – mondja Kunsági Andrea pszichológus. – Ha azonban megmérgezi a kapcsolatot, tönkreteszi a hétköznapokat, befészkeli magát minden gondolatba, akkor már kórosnak mondható. Hátterében önértékelési zavarok állnak a leggyakrabban. Illetve az, hogy a kapcsolatban nem elégül ki kötődési igényünk. Van persze olyan is, hogy valaki folyamatosan, minden emberi kapcsolatában ettől szenved, annak érdemes segítséget igénybe vennie. Előfordulhat, hogy a  féltékenység hátterében kommunikációs probléma áll. Nem mondják ki, hogy a felek mit várnak egymástól. Nem világosak a kapcsolaton belüli játékszabályok, és a bizonytalanság féltékenység formájában jelenik meg. Egy egészséges kapcsolatban természetes, hogy az asszony barátnőjével beszél meg egy csomó női dolgot, társa pedig a haverjaival jár sörözni vagy meccset nézni. Egy egészséges kapcsolatban magától értetődik, hogy a nő édesanyját hívja fel, ha a gyerekének fáj a hasa, vagy meg akarja kérdezni, hogyan kell megoldani az anyjának feltehetően napi rutint jelentő gondokat. Egy jó kapcsolatba még  az is belefér, hogy a férfi, mondjuk, elmenjen a barátaival síelni, ha felesége  utálja a telet. Egy féltékenységre épülő kapcsolatban azonban minden külső kapcsolat félelmet kelt. Mert én nem vagyok elég jó neki, gondolja a féltékeny ember, és kombinálni, vádaskodni, hitetlenkedni kezd. S ezzel végül elérheti, hogy a rossz kapcsolatból menekülő társa valóban máshol keres vigasztalást.

Az alaptalan, már-már beteges gyanakvás mögött mindig önértékelési zavar áll. Ha az egyik fél tudat alatt nem hiszi, hogy elég jó tud lenni a másiknak, hogy mindent meg tud adni neki, amire szüksége van, akkor szüntelen retteg, hogy elveszti. Csakhogy akit állandó rabságban tartanak, az törvényszerű, hogy menekül.

Szimpatika akció

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!