Amikor hátunkba nyilall a fájdalom

2008. 04. 10.
Lumbágón és isiászon az alsó deréktájon fellépő villámszerűen a derékba, a keresztcsont tájékába nyilalló akut fájdalomrohamot értjük. Az ember alig tud ilyenkor megmozdulni, és hajlott, merev tartással próbálja a fájdalmat elviselni. A köhögés vagy a tüsszentés még elviselhetetlenebbé teszi a panaszokat.
▾ Görgessen tovább, cikkünk az ajánló után folytatódik! ▾
Az isiászos rohamok fájdalmai, a lumbágóval ellentétben, nem korlátozódnak csak a keresztcsont tájékára, hanem az ülepen át az egyik alsó végtagba (csak ritkán mindkettőbe) sugároznak ki.

Érzészavarok léphetnek föl, amelyek a combra, a lábszárra, sőt a lábfejre is ráterjedhetnek és a végtag izomzatának gyengeségével, akár bénulásos jelenségeivel járhatnak együtt.

A lumbágóhoz hasonlóan az isiász is merev, védekező tartásba kényszeríti az érintettet, akinek minden mozdulat újabb fájdalmat okoz. Rendszerint a hát-, illetve a derékizomzat valamilyen szokatlan megterhelése, például ügyetlen mozdulat vagy nagyon súlyos tárgy helytelen felemelése vagy cipelése váltja ki.

A helytelen mozdulat jellegzetes példája, amikor valamilyen tárgyat felemelünk és egyidejűleg a testünket is elfordítjuk. Ezáltal a csigolyák kis ízületeinek tokját és szalagkészülékét éri túlságosan nagy inger. Ez viszont az izomzat “reflexes” feszüléséhez vezet. Az idegek izgalmi állapota is felléphet.

Lumbágót okozhatnak a kis csigolyaízületeken előforduló kopási jelenségek, amelyek végül is ezen ízületeknek a hibás állását eredményezik. Ilyen esetben is húzódások, rándulások és izomfeszülések következhetnek be. Ha bizonyos időközönként újra meg újra megismétlődnek a fájdalomrohamok, kiváltó okként valószínűsíthető a csigolya közti porckorong előesése.

Az isiászos rohamot rendszerint a porckorong kiboltosulása, vagy előesése idézi elő. Ilyenkor a porckorong nyomja az ülőideg egyik gyökerét, amely az ágaival az ágyéki gerincoszlop és a keresztcsont magasságában lép ki a gerinccsatornából.

Az akut fájdalomroham alatt legjobb, ha lefekszünk. Keressük meg azt a testtartást, amely legkevésbé fájdalmas. Próbáljuk meg lépcsőszerű fekvéssel a porckorongokat tehermentesíteni: a hátunkon fekve hajlítsuk be derékszögben a csípő- és a térdízületet, és a lábszárat helyezzük vízszintesen néhány egymásra rakott párnára vagy megfelelő nagyságú habszivacs kockára.

Maradjunk mindaddig fekve, amíg el tudjuk viselni. Ha fájdalmak lépnének föl, fejezzük be ezt a testtartást. A fájdalom gyors enyhítése érdekében fájdalomcsillapító szert is beszedhetünk. A patikában sokféle külsőleg használandó kenőcsöt, krémet és oldatot vásárolhatunk. Ezek a bőrön át felszívódva nemcsak fokozzák a helyi vérellátást, hanem a fájdalmakat is csillapítják.

Mindenképpen vizsgáltassuk meg magunkat az orvossal, hogy a fájdalmak okát tisztázzuk. Nagyon heves fájdalmak esetén ne késlekedjünk, s okvetlenül forduljunk szakemberhez.

Ugyancsak orvosi vizsgálatra van szükség, ha érzészavarok vagy bénulásos jelenségek lépnek föl, illetve ha a hólyag vagy a végbél működési zavarát tapasztaljuk.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ajánlataink

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!