Hatalmas átalakuláson esik át a szervezetünk, kétszer is

Forrás: ng.24.hu
A Stanford Egyetem számolt be arról a rendkívül különös felfedezésről, amely az életkorral összefüggésbe hozható betegségek vagy épp az öregedés kapcsán is új információkkal szolgál. A kutatók sok éven át követték és mérték rendszeresen (hosszú éveken át, pár havonta) 108 ember egészségi állapotának alakulását és számos más biológiai tényezőt is.

A saját testünk termelte molekulák és a bennünk élő mikrobiom is átalakul a 40-es és a 60-as éveinkben. Egyesek megemelkednek, mások lecsökkennek, de mindezt drámai mértékben teszik. 135 ezer molekula és az alanyok mikrobiomjának összetétele is szerepelt a rendszeres vizsgálatokban. Összesen 250 milliárd adatot gyűjtöttek így össze.

Kiderült, hogy nem fokozatosan változik ezek összetétele és mennyisége, hanem két kiemelt életszakasz során, de akkor drámaian. Ez az életkor a 44 év körüli időszak, illetve a 60 körüli időszak. Teljesen mindegy, hogy milyen molekulákat vizsgáltak, ez a két életszakasz kiemelkedett.

E nagy változások pedig minden bizonnyal hatással vannak az egészségünkre. Például a szív- és érrendszeri betegségekkel összefüggő molekulák mindkét időszakban változnak, az immunrendszerrel összefüggők pedig a 60-as éveinkben.

A kutatók azért álltak neki ennek az átfogó, rengeteg dologra kiterjedő vizsgálatsorozatnak, mert számos életkorral összefüggő betegség előfordulása egyes korokban hirtelen ugrik meg. Annak szerettek volna utánajárni, miféle oka lehet ennek.

E vizsgálatok közben fedezték fel például azt is, hogy az emberek igen különböző módon öregednek. Van, akinek az anyagcseréje, van, akinek a veséje, a mája, vagy az immunrendszere öregedik kiemelten, míg a többi tényező nem kapcsol rá az öregedésre.

Az összes vizsgált molekula 81 százalékában tapasztalták a drámai, egy-egy életkori szakaszhoz kötött változásokat. A 60-as éveink elejéről jól ismert, hogy ilyenkor megnő az esélyünk rengeteg betegségre, így az ekkori változás nem lepte meg a kutatókat. Felmerült persze, hogy a 40-es évek közepén tapasztalt változásokat nem a nők változó kora okozta-e esetleg a felmérésben.

A kutatók emiatt megvizsgálták külön a két nemet, és a férfiaknál pontosan ugyanakkor zajlottak ezek az drámai változások. Az azonban egyelőre nem világos, hogy a nők hormonális változásain túl miféle egyéb tényezők befolyásolják ekkor oly mértékben a szervezetünket, hogy az nemétől függetlenül átesik egy gyökeres átalakuláson.

A 40-es évek közepén olyan változások kerültek előtérbe, mint az alkohol feldolgozásával, a koffeinnel és a zsíranyagcserével kapcsolatosak, valamint a szív- és érrendszer, a bőr és az izomzat nem megfelelő működésével összefüggők.

A 60-as évek elején a szénhidrát- és a koffein-anyagcsere, az immunrendszer szabályozása, a vese, a szív- és érrendszer, és a bőr meg az izomzat ismételten hátrányt szenvedő változásokat él át. Ezeknek részint életmódbeli okai is lehetnek, például a 40-es éveink fokozottan stresszes időszak, amikor többen nyúlnak az alkoholhoz.

Bár a háttérokokat még fel kell tárni, az azonban bizonyos, hogy ebben a két életszakaszban a szokásosnál is nagyobb figyelmet kell fordítani egészségünkre és még addig felkészülni a várható változásokra, amíg egészségesek vagyunk.

Borítókép: Envato Elements

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!