Erős Antónia a példa rá, a cukorbetegek is nyugodtan vállalhatnak babát

2011. 01. 30.
Szerző: Szimpatika
Szerencsére ma már minden feltétel adott, hogy a cukorbeteg nők is teljesen egészséges gyermeket hozzanak világra – írta a napokban a Tartsd a szintet! Facebook oldalra a mozgalom védnöke, Erős Antónia. Tény, hogy a cukorbetegség komoly kockázati tényezőt jelent a gyermekre vágyó nők számára, de a megfelelő lépésekkel és a vércukorszint napi többszöri ellenőrzésével tartósan biztosítható a normál anyagcsere-állapot, és ezzel a baba és a mama egészsége is.
Az utóbbi egy-két évtizedben folyamatosan emelkedik azoknak a fiatal nőknek a száma, akiknél cukorbetegséget állapítanak meg: a fogamzóképes korú nők mintegy 0,3 százaléka cukorbeteg. Elsősorban a 2-es típusú diabétesszel diagnosztizált fiatal nők száma emelkedik, azonban – mivel e betegségtípus aránylag lassan fejlődik ki, és panaszt általában nem okoz – az anya a várandósság előtt még nem tud cukorbetegségéről, és az esetek jelentős részében csak később derül fény a problémára. A diabétesz időben történő felismerése azért is fontos, mert a megfelelő előkészületekkel csökkenthetők a magzatot és a kismamát fenyegető veszélyek. A tervezett várandósságra való felkészülést hónapokkal korábban ajánlott elkezdeni, hogy a fogamzás idejére a leendő kismama már a lehető legjobb egészségi állapotban legyen, és vércukorértékei is a normális érték-tartományba kerüljenek. A teendők közé tartozik a diéta és a testmozgás személyre szabott kialakítása, a gyakori vércukormérés (naponta akár 5-10 alkalommal), a rendszeres szemészeti és szülészeti kontroll, valamint az igen gyakori – akár hetenkénti – diabetológiai ellenőrzés is.

„Természetesen már évekkel a gyermekvállalás előtt sokszor gondolkoztam azon, hogy a cukorbetegségemet képes leszek-e annyira egyensúlyban tartani, hogy biztonsággal vállalhassak babát. Ma már egy cukorbeteg nő is egészséges gyermeket szülhet akkor, ha a betegségét teljesen kontrollálni tudja. Ezt az ideális állapotot nekem is el kellett érnem, naponta akár tizenötször is ellenőriztem a vércukorszintemet" – emlékszik vissza Erős Antónia, aki 1-es típusú cukorbeteg 15 éve.  A cukorbeteg kismamák felkészítése és gondozása a kezelőorvosoktól is fokozottabb odafigyelést igényel. Ennek kulcspontja a különböző területeken tevékenykedő szakorvosok közötti együttműködés. A terhesség során a szülész-nőgyógyász, a belgyógyász-diabetológus, a szemész, a nefrológus és a családorvos kölcsönös közreműködése szükséges. A cukorbeteg nők terhesség alatti gondozása csak erre felkészült, többszakmás háttérrel és kellő tapasztalattal rendelkező diabetológiai szakellátóhelyeken, „centrumokban" történjék. A legfontosabb az, hogy a vércukorértékek normális tartományban – lehetőleg 4-7 mmol/l között – legyenek, és a napi vércukorátlag ne emelkedjen 6 mmol/l fölé, ezért igen lényeges a gyakori mérés"– hangsúlyozta dr. Baranyi Éva, az Országos Gyógyintézeti Központ Diabetológiai Központi Szakrendelésének vezetője.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!