Mi a különbség az árpa és a jégárpa között?

Forrás: Sajtóközlemény
Amikor egy kisebb duzzanat jelenik meg a szemünkön, általában arra gondolunk, hogy nagy valószínűséggel egy árpa okozza a kellemetlenséget. Azzal azonban talán már kevesebben vagyunk tisztában, hogy az árpának két típusa létezik: az árpa (hordeolum) és a jégárpa (chalazion). De vajon milyen tünetekről ismerhetők fel, miben különböznek és hogyan kezelhetőek? A legfontosabb kérdésekre Dr. Gaál Zsuzsanna, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa válaszolt.

„A szemhéjszéli mirigyek, az úgynevezett meibom mirigyek olajos anyagot termelnek, ami a szemünk felszínét fedő természetes könnyfilm fontos alkotóeleme. Ezeknek a mirigyeknek az elzáródása miatt alakul ki az árpa és a jégárpa” – kezdi Dr. Gaál Zsuzsanna.

Mi az a szemárpa?

Az árpa (más néven hordeolum) egy kis, vörös, fájdalmas csomó, amely a szempilla tövében, vagy a belső szemhéjon alakul ki. A legtöbb esetben bakteriális fertőzés miatt jelenik meg. Az árpa megjelenhet a szemhéj külső, látható oldalán, de többnyire a kötőhártya felőli részen alakul ki.

Mi az a jégárpa?

A jégárpa (chalazion) egy nagyobb, nem fertőző duzzanat a szemhéjon, amely gyakran több hét/hónap alatt alakul ki. Az árpa nem tud kifakadni, betokosodik, és a duzzanat állandósul. A jégárpa nem fájdalmas, és általában a felső szemhéjon fordul elő. Ez valószínűleg azért van így, mert a felső szemhéjon anatómiailag több mirigy található (kb. 50, míg az alsó szemhéjon csak 25). A tünetek közé tartozhat a szemhéj lógása, bőrpír, és a szemhéj duzzanata.

Milyen tünetekre figyeljünk?

Az árpa tünetei a következők lehetnek:

  • Nagyon fájdalmas, piros dudor a szemhéj széle mentén, a szempillák tövében. Az egész szemhéj megduzzadhat.
  • Általában egy kis gennyes folt a dudor közepén a szemhéj belső oldalán.
  • Olyan érzés, mintha valami lenne a szemünkben.
  • Fényérzékenység.
  • Könnyezés az adott szemen.
  • A duzzanat, ödéma az alsó szemhéj alá is terjedhet.

A jégárpa anélkül is megjelenhet, hogy bármiféle tünetet észlelnénk magunkon. Különösen nehéz észrevenni, ha a szemhéj belső felén alakul ki, ilyenkor csak a szemhéj kifordításával észlelhető.  Ha vannak tünetek, ezek a következők lehetnek:

  • Dudor a szemhéjon, amely néha vörös és duzzadt. Esetenként érzékeny lehet.
  • Ritkán teljesen megduzzadt szemhéj.
  • Homályos látás, ha a jégárpa elég nagy ahhoz, hogy nyomja a szemgolyót.
  • Lógó szemhéj.

Mi okozhatja az árpa és a jégárpa kialakulását?

A gyakori kockázati tényezők közé tartozik az akne, rosacea, a szemhéjak krónikus gyulladása, a rossz szemhéj higiénia, a meibom mirigyek működési zavara és a folyamatosan poros közegben végzett munka.

Hogyan lehet megszabadulni az árpától és a jégárpától?

  1. Meleg borogatással: Áztassunk egy tiszta anyagot meleg (de nem forró) vízbe, és tartsuk a szemhéjunkhoz 10-15 percig, naponta 3-5 alkalommal, majd finoman masszírozzuk át a pillatöveknél a bőrt. A jégárpa esetében ez a meleg borogatás segít, hogy az eltömődött olajmirigyben elfolyósodjon a váladék, a finom masszírozásnak köszönhetően pedig ki is tud tisztulni.
  2. Antibiotikumokkal: A szemészorvosunk antibiotikumot írhat fel a gyulladt árpa kezelésére.
  3. Kisebb beavatkozással: Ha az árpa vagy a jégárpa befolyásolja a látást, vagy hosszú idő után nem múlik el, akkor szükség lehet annak eltávolítására. Ezt a műtétet általában helyi érzéstelenítéssel végzik.

Ha az árpa vagy a jégárpa újra és újra visszatér, szemészorvosunk biopsziát vehet belőle. Ilyenkor egy apró szövetdarabot távolítanak el és vizsgálnak meg. Ez segít annak megállapításában, hogy komolyabb probléma áll-e fenn. Ha poros közegben dolgozunk, akkor az árpa visszatérését úgy lehet legkönnyebben megakadályozni, hogy fokozottan figyelünk a szemhéjszélek tisztítására.

„Nagyon fontos, hogy ne nyomjuk össze, és ne próbáljuk kifakasztani sem az árpát, sem pedig a jégárpát. Ez ugyanis fertőzést generálhat, ami átterjedhet a szemhéjra vagy a szemfelszínre is. Ha zavaró a probléma, és néhány nap alatt nem múlik el meleg borogatás hatására, akkor érdemes szemész szakorvost felkeresni” – figyelmeztet Dr. Gaál Zsuzsanna.

Borítókép: Envato Elements

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!