Nyáron is sokat tehetünk a gyerekek egészségéért
Az év közben megszokott napirend és az étkezési ritmus a nyári szünetben felborulhat, a gyerekek sokszor csak megszokásból esznek, nassolnak, csipegetnek, akár étkezések is kimaradnak. A reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora ezekben a hetekben is nagyon fontos, mint ahogy a napi egyszeri főtt étel elfogyasztása is.
„A szervezet szükséges tápanyagmennyiségét a rendszeres étkezések biztosítják, amely elengedhetetlen az óvodások és kisiskolások aktív fizikai- és szellemi fejlődéséhez” – mondta Czuppon Krisztina. Hozzátette: egy jól összeválogatott és elkészített menüsor tartalmazzon megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét, szénhidrátot, zsírokat és ásványi anyagokat, valamint rostot, ami nélkülözhetetlen a szervezet egészséges működéséhez.
Az étkezés mellett fontos a bőséges folyadékfogyasztás, amely leginkább vízből, cukormentes házi limonádéból, kis mennyiségű gyümölcsléből álljon. Ezeket ízesíthetjük menta- vagy citromfű levelével, színesíthetjük bogyós gyümölcsökkel. A nyári sós vagy édes levesek, a gyümölcsök is fontos folyadékforrások.
Példák és lehetőségek a nyári helyes étkezésre:
Reggeli
-
Zab/köleskása friss gyümölccsel.
-
Teljes kiőrlésű kenyér sonkával, sajttal, zöldségekkel.
-
Zöldségkrémek (padlizsánból, paprikából, brokkoliból, karfiolból) pirítóssal és zöldségekkel.
Tízórai
-
Gyümölcssaláta vagy gyümölcsnyárs.
-
Gyümölcs natúr joghurttal.
-
Friss gyümölcsturmix.
-
Fagylalt (akár házi készítésű: gyümölcspüré és joghurt, fagylaltformába lehűtve.
Ebéd
-
Grill/sülthús salátával, párolt zöldséggel tortilla lapba tekerve, rizzsel, burgonyával.
-
Nyári főzelékek friss zöldségből (zöldbab, brokkoli, zöldborsó).
-
Rakott vagy töltött zöldségek (paprika, cukkini, tök).
-
Zöldségnyárs: paprika, paradicsom, retek, újhagyma, uborka.
-
Nyári hideg vagy meleg zöldség/gyümölcsleves
Uzsonna
-
Házilag készített zöldségchips (cékla, édesburgonya).
-
Zabkeksz gyümölccsel.
-
Olajos magvak friss gyümölccsel.
Vacsora
-
Hideg ételek: sonka, sajt, zöldségek, teljes kiőrlésű pékárú.
-
Saláta natúr hússal.
-
Pizza (vékony tésztával vagy karfiol alappal).
A gyermekek megfelelő étrend összeállításában, korcsoportokra lebontva nyújthat segítséget a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének Okostányér ajánlása.
Borítókép: Envato Elements
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Vissza az edzőterembe: 10 + 5 tipp a szeptemberi újrakezdéshez
- Szeptember, a tüdőfibrózis hónapja
- Egyre több az allergiás beteg a géllakk összetevői miatt
- Hogyan lehet sikeres az őszi életmódváltás?
- Az egészséges anya-lánya kapcsolat hatalmas kincs
- Hogyan előzhetjük meg a „kattintás-betegséget”?
- A többet alvó gyerekek jobban teljesítenek az iskolában
- Gyakran láthatatlan, de veszélyes - így vehetjük fel a harcot a nemi betegségekkel szemben
- Már az 1600-as években használtak kokaint Európában
- Nem megoldás, ha a hisztiző gyerek mobilt kap a kezébe, hogy megnyugodjon
- A hasi elhízás és az egészség
- Nagy agy, gyorsabb öregedés?
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!