Nyáron is sokat tehetünk a gyerekek egészségéért
Az év közben megszokott napirend és az étkezési ritmus a nyári szünetben felborulhat, a gyerekek sokszor csak megszokásból esznek, nassolnak, csipegetnek, akár étkezések is kimaradnak. A reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora ezekben a hetekben is nagyon fontos, mint ahogy a napi egyszeri főtt étel elfogyasztása is.
„A szervezet szükséges tápanyagmennyiségét a rendszeres étkezések biztosítják, amely elengedhetetlen az óvodások és kisiskolások aktív fizikai- és szellemi fejlődéséhez” – mondta Czuppon Krisztina. Hozzátette: egy jól összeválogatott és elkészített menüsor tartalmazzon megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét, szénhidrátot, zsírokat és ásványi anyagokat, valamint rostot, ami nélkülözhetetlen a szervezet egészséges működéséhez.
Az étkezés mellett fontos a bőséges folyadékfogyasztás, amely leginkább vízből, cukormentes házi limonádéból, kis mennyiségű gyümölcsléből álljon. Ezeket ízesíthetjük menta- vagy citromfű levelével, színesíthetjük bogyós gyümölcsökkel. A nyári sós vagy édes levesek, a gyümölcsök is fontos folyadékforrások.
Példák és lehetőségek a nyári helyes étkezésre:
Reggeli
-
Zab/köleskása friss gyümölccsel.
-
Teljes kiőrlésű kenyér sonkával, sajttal, zöldségekkel.
-
Zöldségkrémek (padlizsánból, paprikából, brokkoliból, karfiolból) pirítóssal és zöldségekkel.
Tízórai
-
Gyümölcssaláta vagy gyümölcsnyárs.
-
Gyümölcs natúr joghurttal.
-
Friss gyümölcsturmix.
-
Fagylalt (akár házi készítésű: gyümölcspüré és joghurt, fagylaltformába lehűtve.
Ebéd
-
Grill/sülthús salátával, párolt zöldséggel tortilla lapba tekerve, rizzsel, burgonyával.
-
Nyári főzelékek friss zöldségből (zöldbab, brokkoli, zöldborsó).
-
Rakott vagy töltött zöldségek (paprika, cukkini, tök).
-
Zöldségnyárs: paprika, paradicsom, retek, újhagyma, uborka.
-
Nyári hideg vagy meleg zöldség/gyümölcsleves
Uzsonna
-
Házilag készített zöldségchips (cékla, édesburgonya).
-
Zabkeksz gyümölccsel.
-
Olajos magvak friss gyümölccsel.
Vacsora
-
Hideg ételek: sonka, sajt, zöldségek, teljes kiőrlésű pékárú.
-
Saláta natúr hússal.
-
Pizza (vékony tésztával vagy karfiol alappal).
A gyermekek megfelelő étrend összeállításában, korcsoportokra lebontva nyújthat segítséget a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének Okostányér ajánlása.
Borítókép: Envato Elements
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Szabad bekapcsolt légkondi mellett aludni?
- A „napstressz” hajhulláshoz vezethet
- Nyár és biztonság
- Repülés közben leküzdhető a jetlag
- Már több mint 100 gyermeket vontak be az otthoni lélegeztetési programba
- Nyár, vakáció, önállóság
- Így nyaral az emberi test
- Biztos, hogy mindig pihentető a nyaralás?
- Mi a különbség az árpa és a jégárpa között?
- Kapás Boglárka: „Közel maradok az úszáshoz”
- Hogyan kezelhető nyáron az arc barna foltosodása?
- Mit tehetünk az ízületeink egészségéért?
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!