Hogyan kezelhető nyáron az arc barna foltosodása?

Forrás: Marie Claire
A bőr a legnagyobb szervünk, nem csoda tehát, hogy ezzel van a legtöbb baj is. Egy 2020-as európai tanulmány szerint a nőknél sokkal gyakrabban diagnosztizálnak krónikus bőrproblémákat, különösen a 45-54 közötti korban.

A bőrgyógyászok leggyakrabban a különböző barnás foltokkal találkoznak. Ezeknek számos típusa előfordul, más-más okok miatt alakulnak ki, így a kezelés is eltér. Az egyik ilyen folttípus az úgynevezett melazma.

Ez egyfajta hiperpigmentáció a bőrben, mely a várandósság alatt kifejezetten tipikus jelenség, de a hormonális változások, kezelések egyébként is növelhetik a kialakulás esélyét. 

A melazma leggyakrabban a bajuszvonalban alakul ki, így nem meglepő, hogy zavaróbb a jelenléte, mint egy karon kialakuló pigmentfoltnak. De mi váltja ki, hogyan előzhető meg és hogyan kezelhető?

Forrás: Envato Elements

Melazma: mi ez, kit érint és miért alakul ki egyre gyakrabban?

Ahhoz, hogy megértsük, mi a melazma, először a hiperpigmentáció jelentésével kell megismerkednünk. Ezt röviden úgy foglalhatjuk össze, hogy a bőr természetes színénél sötétebb foltok jelennek meg a melanin – a bőr természetes festékanyagának – túltermelődése miatt a bőrünkön.

Szerencsére önmagában a melazma, a nagy területen megjelenő barna, vagy barnásszürke folt általában az arcon, nem veszélyes, jóindulatú folyamat.

„A bőrsejtek egy bizonyos típusa, a melanociták termelik a pigmentet, a bőr festékanyagát, az úgynevezett melanint – magyarázta Dr. Arthur Pellegrino bőrgyógyász. – Ezek felelősek a barnulásért, és ezek a sejtek védik a bőrünket a káros UV-sugárzással szemben. Ha egy bizonyos részén a bőrnek nagy mennyiségű melanin halmozódik fel, ott pigmentfolt vagy melazma alakul ki.”

Milyen tényezők befolyásolják a melazma kialakulását?

A melazma kialakulásáért leginkább a napfény felelős. De más tényezők is szerepet játszhatnak benne:

  • Hormonális fogamzásgátlók
  • Várandósság
  • Bizonyos gyógyszerek növelhetik a fényérzékenységet és a pigementfoltok kialakulásának kockázatát.
  • Genetikai hajlam
  • Stressz
  • Nem megfelelő étrend (túl sok cukor és finomított élelmiszer fogyasztása)
  • Olyan kozmetikumok, melyek irritálják a bőrt, érzékennyé teszik a védőrétegét.

Forrás: Envato Elements

„Az esetek 90 százalékában a melazma termékeny korú nőknél alakul ki, gyakran éppen a várandósság alatt. De bizonyos fogamzásgátlók vagy gyógyszerek is hozzájárulhatnak a melazma kialkaulásához, ha például fényérézkennyé teszik a bőrt” – mondta a bőrgyógyász.

Hogyan kezelhető a melazma?

Ha tudjuk, miért alakul ki a melazma, már csak egy fontos kérdés marad: hogyan kezelhető? Egyrészről nem spórolhatjuk meg a megelőzést, másrészről a már kialakult pigmentfoltokat bizonyos hatóanyagokkal jól halványíthatunk.

„Jó hat tudjuk azért – figyelmeztetett Dr. Adrián Alegre bőrgyógyász, csak kontrollálni tudjuk a melazmát, megpróbálhatjuk halványítani, amennyire lehet, de nem biztos, hogy a megjelenése előtti állapot visszaállítható.”

Az első lépés mindenképp a melazmát okozó tényezők megszüntetése. Tehát kerüljük a napfényt, szoláriumot, ezek ugyanis roppant erős UV-terhelést jelentenek a bőrnek. Ha tudjuk, hogy a fogamzásgátló vagy valamilyen gyógyszer váltotta ki a pigmentfolt kialakulását, az orvosunkkal kell átbeszélnünk a lehetőségeinket.

De az alábbi lépésekkel általában enyhíthetjük a melazma súlyosbodásának kockázatát:

  • Kerüljük a direkt napfényt, különösen a déli órákban.
  • Mindig használjunk fényvédő krémet, lehetőleg magas faktorszámút.
  • Ha nem muszáj, ne szedjünk hormonkészítményeket, hormontartalmú gyógyszereket.

Milyen aktív hatóanyagok működnek legjobban a melazma csökkentésére?

Amikor a megfelelő hatóanyagokat keressük a pigmentfoltok csökkentésére, érdemes a bőr melanin szintézisére ható, a bőr megújulását elősegítő vegyületeket keresnünk. A bőrgyógyász összeszedte, milyen hatóanyagok lehetnek melazma esetén a legjobbak.

Forrás: Envato Elements

1. C-VITAMIN

A pigmentfoltok halványítására legismertebb aktív hatóanyag a C-vitamin. Ez elősegíti a bőr regenerációját, serkenti a szövetek megújulását.

2. REZVERATROL

Ez egy növényi antioxidáns, ami nagyon hasznos lehet a melazma kezelésében a bőrgyógyász szerint. Csökkenti ugyanis a tirozin nevű fehérje aktivitását, ami többé-kevésbé a melanin termeléséért felelős. Emellett ez az aktív hatóanyag élettelivé teszi a bőrt.

A melazma eltávolítására, halványítására az aktív hatóanyagok jól jöhetnek

3. GLIKOLSAV

A bőr mélyebb rétegeiben fejti ki hatását a glikolsav. Gyengéden segíti elő a bőrsejtek megújulását, így finomítja a bőr textúráját, minimalizálja a melazma mértékét. Emellett stimulálja a kollagén- és elasztintermelést, így a bőr felszíne egységesebbé válik.

4. NIACINAMID

A B3-vitamin származéka a niacinamid hatóanyag. Ez segítheti a bőr összetételének finomítását, csökkentheti a melazmát, pigmentfoltokat, időskori bőrelszíneződéseket. Kifejezetten jó hatása van a stressz okozta bőrproblémákra. Emeleltt a niacinamid védi a bőrt a vízveszteségtől, stimulálja a ceramidok termelődését, ami nagyon fontos eleme a bőr védőrétegének.

5. RETINOIDOK

A retinoidok általánosságban, de a retinal különösen hatékony a sötét foltok ellen. A retinal 11-szer erőteljesebb, mint a hagyományos retinol, így fokozottabban hat a melazmával szemben is.

6. ALFA-MELIGHT

Ezt a növényi kivonatot a brazil candeia fa hatóanyagából készítik. Ez egyenesen a melanocita receptorokat célozza, ezáltal csökkenti a bőr irritációját és a pigmenttermelést. Így hozzájárulhat a melazmák világosításához a bőr felszínén.

Borítókép: Envato Elements

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!