Miből is állnak a könnyek?

2024. 06. 23.
Forrás: ng.24.hu
A könnyeink elsődleges feladata, hogy a szemünket nedvesen és tisztán tartsák, ehhez azonban nem elegendő a tiszta sós víz – számolt be a The Scientist, az Aucklandi Egyetem munkatársa, Jennifer Craig professzor, látáskutató segítségével.

Miként is épül fel a szemünket nedvesítő és védő könny?

A könnyek a szemünk felületén egy nyálkás, egy vizes és egy lipidet tartalmazó réteget hoznak létre.

Legalul, a szaruhártyánkat védő nyálkarétegben jórészt mucin nevű vegyület található. Ez egy olyan, szénhidrátláncokat tartalmazó hidrofil – vagyis vízhez vonzódó – molekula, amelynek az elsődleges feladata, hogy a vizet a szemünkön tartsa.

A könnyeink fő része a víz, ami a második réteget alkotja szemeink felületén. Ez a vizes réteg is számos összetevőt tartalmaz azonban: elektrolitokat (vagyis gyakorlatilag különféle sókat), fehérjéket, mikrobaellenes molekulákat, mint a lizozim nevű enzim, vagy a laktoferrin nevű molekula, illetve gyulladásgátló anyagokat.

Fotó: Envato Elements

A legkülső réteget olajszerű anyag alkotja, ennek az a feladata, hogy lassítsa a vizes réteg párolgását.

Az idősebbeknél csökken a védőhatás

A kutató elmondta, hogy az ember életkorával változik a könny mennyisége és összetétele is. Az idősebbeket gyakran érintő száraz szem betegséghez, környezeti tényezők mellett hozzájárul az is, hogy a könny lipidtartalma csökken, vagyis könnyebben elpárolog a szemünkről a könny.

Ez a fokozott párolgás, illetve a csökkenő könnytermelés azt is okozhatja, hogy a szemünk begyullad.

 

Borítókép: Envato Elements

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!