Viharasztma: mi okozza, mit tehetünk ellene?

Forrás: Pharma Online
Az esővel, viharokkal tarkított tavaszi és nyári hónapok a szénanáthával küszködő pácienseket is próbára tehetik, akiknek az allergiás, asztmás tünetei is fokozódhatnak – mondja dr. Potecz Györgyi, a Tüdőközpont tüdőgyógyász szakembere.

Magas pollenterhelés 

A globális felmelegedésnek köszönhetően egyre korábban jelentkezik és egyre hosszabbra nyúlik az allergiaszezon. A pollennaptár mellett azonban érdemes az időjárás előrejelzést is figyelemmel kísérni, ugyanis a légköri mozgások és viharok is nagy hatással vannak a szervezetre. 

Envato Elements

Nem minden eső hoz megkönnyebbülést az asztmásoknak

A pollenallergiások számára sok esetben nagy megkönnyebbülést jelenthet egy-egy kiadós eső, ami felfrissíti a levegőt, és érezhetően csökkenti a pollenszámot. Sajnos azonban a heves széllökésekkel kísért, viharral, zivatarral érkező eső után nem mindig lélegezhetnek fel az pollenallergiával küszködők, sőt akár tüneteik is felerősödhetnek – figyelmeztet dr. Potecz Györgyi. 

Ilyenkor ugyanis az erőteljesebb esőzés, a villámlás és a szél hatására szétrobbannak és mikroméretű darabokra szakadnak a pollenszemek. 

Míg az ép pollenszemek túlságosan nagyok ahhoz, hogy elérjék az alsó légutakat, ezek a mikroméretnyi pollentörmelékek akár a tüdő mélyebb régióiba is lejuthatnak, és súlyos asztmás rohamot, valamint heves allergiás reakciót válthatnak ki a betegeknél.

A viharasztmát nagy valószínűséggel a magas pollenszint és egy bizonyos típusú erős légáramlással járó zivatar egyedi kombinációja válthatja ki a szezonális allergiában szenvedő embereknél. Nem ismerjük még pontosan az okokat, ám szerencsére a tüneteket kiváltó viharok sem túl gyakoriak nálunk.

Envato Elements

A világ más részein azonban (pl. Ausztráliában), ahol az időjárási viszonyok nagyobb valószínűséggel idéznek elő ilyen eseményeket, már olyannyira elterjedt, hogy figyelmeztetéseket adnak ki, ha számítani kell a viharasztma bekövetkeztére. 

Európában az Egyesült Királyságban és Olaszországban dokumentáltak a viharasztmával kapcsolatos eseményeket. A viharasztmát globális egészségügyi problémának tekintik a kutatók, ami valószínűleg mind gyakoribbá és súlyosabbá válik az elkövetkező években az éghajlatváltozás miatt.

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy azok a betegek is számíthatnak tüneteik erősödésére, akik korábban csak enyhe tüneteket mutattak – mondja dr. Potecz Györgyi, a Tüdőközpont szakembere.

Hogy előzhető meg a viharasztma?

Alapvető cél, hogy az érintettek elkerüljék azokat a külső tényezőket, amelyek tüneteiket kiválthatják. Ezek a külső környezeti hatások elsősorban azokat a betegeket viselik meg jobban, akiknek nem megfelelően kontrollált a betegségük.

Envato Elements

A vihar által kiváltott asztmás roham megelőzése szempontjából is fontos a jól beállított kezelési terv és a gyógyszerek előírásszerű szedése.

Tavasszal és nyáron is legyen naprakész a pollen- és az időjárás-előrejelzésekkel kapcsolatban! 

Allergiás és asztmás betegeknek viharok, heves zivatarok idején célszerűbb bezárt ablakok mellett, beltéren tartózkodni.

 

Borítókép: Envato Elements

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!