Menta: A frissítő fűszer- és gyógynövény

Forrás: greendex.hu
A menta nevének eredete az ókorig vezethető vissza. A görög mitológia szerint Menthe nimfára szemet vetett Hádész, az alvilág istene, akinek féltékeny és feldühödött felesége, Perszephoné fűszer- és gyógynövénnyé változtatta a gyönyörű nimfát. Egy másik elbeszélés szerint azonban Hádész változtatta át a nimfát mentává, így mentette meg őt Perszephoné bosszújától.

A menta a hivatalos meghatározás szerint a mentafélék családjába tartozó növénynemzetség. Becslések szerint 13–24 faja létezik, de számos hibrid fajtája ismert.  A menta évelő gyógynövény.

Envato Elements

Előfordulását tekintve tavak, folyók és hűvös, nedves foltok közelében, részleges árnyékban virágzik. A mentát gyakran termesztik kiskertekben is. A népszerű növény elsősorban limonádék, üdítők és különböző ínyencségek ízesítésére alkalmas.

Mentafajták

A menták több száz változatát tenyészik. Fajtól függően lehetnek köztük méretbeli vagy külalakbeli eltérések, de az illóolaj-tartalom (mentol) közös bennük. Ez adja a mentákra oly jellemző íz- és illatvilágot.

Fodormenta

Gyógyászati célokra a növény száráról lefosztott leveleket használják. A fodormenta hatóanyagainak köszönhetően jó székhajtó, görcsoldó, emésztésjavító, epetermelést fokozó hatású, de gyomorerősítőként is elfogadott. Illóolaját megfázáskor inhalálásra használják. Meghűlés esetén pedig teája csillapítja a köhögést. Káros mellékhatása nem ismert.

A fodormenta kellemes, friss ízének köszönhetően sokféleképpen felhasználható. Többek között hűsítő italok, koktélok készítésére is alkalmas (a mojitót is fodormentából készítik). Ízesíthető vele üdítő, koktél, hústöltelék, gyümölcssaláta vagy akár fagylalt is. A konyhaművészetben igen gyakran használják likőrök és cukorkák ízesítőjeként.

Envato Elements

Fűszerként ízletes fodormentaszósz készíthető belőle, amely a báránysültnek különösen pikáns ízvilágot kölcsönöz. Illóolaját az illatszer- és az élelmiszeripar elsősorban cukorkák, fogkrémek, szájvizek, szappanok, samponok és rágógumik íz- és illatösszetevőjeként hasznosítja.

Borsmenta

A borsmenta világszerte termesztett mentafajta.  Nevében a bors szó a növény erős, borsos ízére utal. 1696-ban Angliában, Mitcham közelében bukkantak első példányára egy mentamezőn. 

A borsmenta gyógyhatásairól is széles körben (el)ismert növény. A drogot a borsmenta virágzás előtt gyűjtött, majd kiszárított lomblevelei szolgáltatják. A levéldrog mentolos szagú, íze pedig először égető, majd hűsítő.

A virágzáskor gyűjtött gyógynövény azonban kellemetlen szagú a mentofuran-tartalom megnövekedése miatt.

A borsmenta Magyarországon is elterjedt mint teanövény. A mentol a nyálkahártya hidegérző receptoraira hatva hűsítő érzést kelt, mely reflektorikusan érszűkületet okoz.

Ezenkívül csökkenti a viszketési ingert a bőrön. Migrénes rohamok esetében görcsoldó hatású. Reumatikus betegségek kezelésére használt krémek alkotórésze is.

A borsmenta a konyhaművészetben is népszerű növény. Friss vagy szárított borsmentalevelek adhatók forró és jeges teákhoz is, de a limonádékhoz, koktélokhoz és mocktailokhoz, azaz alkoholmentes koktélokhoz is remekül illik. 

Csokoládék és sütemények készítésekor is előszeretettel használják. A borsmenta kiegészíti az édes ízeket és az étcsokoládé kesernyésségét, ezért a brownie-ban gyakran találkozhatunk vele.

Envato Elements

A borsmentaolaj pedig használható fagylaltok, sorbetek, bögrés sütik és mousse-ok ízfokozójaként is. Frissítő lehet gyümölcssalátákban, valamint zöldsalátákban is.

Zöldmenta

Ez a menta büszkélkedhet a legmagasabb mentoltartalommal, és belőle készül a legfinomabb frissítő tea. Angol neve a spearmint, amely a Wrigley`s rágógumi nevét adja 1893 óta.

Gyömbérmenta

A gyömbérmenta nagyszerűen segíti az emésztést, nyugtatja az idegrendszert, csökkenti a stresszt, valamint a lázat és a fejfájást is. Balkonon, teraszon is kiválóan nevelhető, de igényli a nedves talajt, ezért leginkább a félárnyékos helyeken fejlődik. A gyömbérmenta pikáns ízvilágot kölcsönöz a friss gyümölcssalátáknak is.

Almaillatú menta

Idehaza kevésbé ismert az almaillatú menta, amely az angolszász országokban kedvelt dísz-, fűszer- és gyógynövény. Belőle készül az igazi angol mentaszósz, melyet báránysült mellé fogyasztanak.

Szabad egy csésze mentateát?

A borsmenta és a fodormenta egyaránt a menták törzsébe tartozik, számos főzési és ízesítési célra használhatók, van azonban néhány kulcsfontosságú különbség közöttük.

Mind a fodormenta, mind a borsmenta tartalmaz mentolt, de a fodormenta 0,5 százalék, míg a borsmenta 40 százalék mentolt tartalmaz, ami a borsmenta jellegzetes zsibbasztó ízét adja. A fodormenta könnyebb és édes ízű.

A borsmenta viszont élesebb ízű, magas mentoltartalma miatt szinte már fűszeresnek mondható.

Envato Elements

A borsmenta teaként igen jótékony, ezért naponta 3–4 csészével is fogyasztható az étkezések között. A borsmenta teáját főleg görcsoldásra és felfúvódás kezelésére alkalmazzák, egyéb drogokkal együtt nyugtatóként is. Fodormentával keverve borsos mentának is nevezik. A tea egy evőkanál vágott drogból készül, 150 ml forró vízzel leforrázva 5–10 percig kell áztatni.

A fodormenta gyógyászati felhasználása szinte megegyezik a borsmentáéval. Szélhajtó, görcsoldó és emésztésjavító hatású, fokozza az epetermelést, de gyomor- és bélpanaszokra is alkalmazható. Megszünteti a gyomorfájást, a felfúvódást, gátolja a bélrenyheséget, és serkenti a vérkeringést.

Nemrégiben török kutatók felfedezték, hogy a fodormentából főzött tea gátolhatja a nőknél a túlzott szőrnövekedést. A tea hatóanyaga csökkenti a férfi nemi hormonok szintjét, a túlzott mennyiségű férfihormon okozza ugyanis a hirzutizmust, azaz a nők hason, mellen vagy arcon jellemző szőrösödését.

Minden nő szervezete termel androgén hormonokat, többek között tesztoszteront is. A túlzott szőrnövekedést pedig e hormonok fokozott termelődése okozza. A kutatók a fodormentatea-kúra következményeként a vér tesztoszteronszintjének jelentős csökkenését tapasztalták.

Mire jó a borsmentaolaj?

A mentanövények gyógyászati ​​célú felhasználásáról szóló feljegyzések egészen az ókori Egyiptom, Görögország és Róma idejéig nyúlnak vissza. Egészségmegőrző és frissítő hatása miatt érdemes rendszeresen alkalmazni.

A borsmentaolaj köptetőként működik, segít megnyitni a légutakat, kitisztítja a nyálkahártyát, és csökkenti az orrdugulást. Az egyik legjobb illóolaj megfázás, influenza, köhögés, arcüreggyulladás, asztma, hörghurut és egyéb légúti betegségek kezelésére.

Envato Elements

A bormentaolaj enyhíti a gyomorproblémákat is. Egy 2019-ben készült tanulmányban kimutatták, hogy a borsmentaolaj kapszula formájában hatékony az irritábilis bélszindróma (IBS) természetes kezelésében. 

A borsmentaolaj aromája egyaránt illatos és élénkítő. Az évszázadok során beépült a napi rutinba mind a mentális, mind a fizikai éberség fokozására. További jótékony hatásai közé tartozik, hogy hidratálja az égett bőrt, enyhíti az égési fájdalmat, de megelőzésképpen is használható napégés ellen. SPF-értéke (napvédő faktor) ugyanis magasabb, mint a legtöbb más illóolajé, beleértve a levendulaolajat, az eukaliptuszolajat, a teafaolajat és a rózsaolajat.

A borsmenta antioxidánsokat is tartalmaz, melyek hasznosak lehetnek a szervezeten belüli gyógyulási folyamatokban, és megakadályozzák a gyulladást a bélben. A Crohn-betegségben szenvedők fájdalma olykor intenzív lehet, a borsmentaolaj azonban segíthet enyhíteni a problémát az étkezések között azáltal, hogy csökkenti a görcsös bélmozgásokat.

Envato Elements

Kutatások szerint a borsmentaolaj serkenti a haj növekedését is, stimulálja a hajhagymákat és a fejbőrt, továbbá erősíti a hajszálakat. Ha rendszeresen használjuk az olajat, többé nem zsírosodik a fejbőrünk és a hajunk. Másrészről a borsmentaolaj pH-egyensúlya biztosítja, hogy az olaj a száraz fejbőrre és hajra is használható.

Laboratóriumi vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a borsmentaolajban található vegyületek antimikrobiális, vírusellenes és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, vagyis segíthetnek a légúti traktusokat érintő tünetekhez vezető fertőzések leküzdésében. Jótékony hatású, ha 2–3 cseppet a halántékra, a mellkasra vagy a tarkóra csepegtetünk, de az aromadiffúzorral való párologtatás is igen hatásos.

A borsmentaolaj a fogkrémek alkotóeleme is, de ha a fogkrémünk esetleg nem tartalmaz borsmentaolajat, nyugodtan hozzáadhatjuk. Ez az egyik legjobb módja a szájhigiénia fenntartásának és a káros baktériumok elpusztításának. Ehhez elég összekeverni 2–4 csepp illóolajat 1dl vízzel, majd öblögetni vele.

 

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!