PCOS és memóriazavarok: lehet összefüggés

Forrás: Marie Claire
A policisztikus ovárium szindróma, vagyis PCOS a nők nagyjából 8-13 százalékát érintő hormonális eredetű zavar. A PCOS-es nők szervezetében úgynevezett androgén túlsúly látható, ami megzavarja a menstruációs ciklust, rendszertelenné teszi vagy akár teljesen megszünteti az ovulációt és olyan további tüneteket okozhat, mint a túlzott szőrnövekedés vagy az akné.

Bár számos társuló tünetét vizsgálták már korábban, egy friss kutatásban azt szerették volna tudni, hogy hatással lehet-e a PCOS a memóriára és a kognitív képességekre – az eredmények meglepő összefüggést mutattak.

PCOS és memória: látható kapcsolat

2024. január 31-én publikálták az American Academy of Neurology által kiadott Neurology online számában a friss kutatást, melyben összefüggést találtak a PCOS és a memóriazavarok, illetve kognitív problémák között.

Fontos már a legelején leszögezni, hogy a tanulmány csupán összefüggést, nem ok-okozati viszonyt talált a PCOS és a memória-, illetve gondolkodási zavarok között, vagyis még korai lenne kijelenteni, hogy a jelenséget egyértelműen a PCOS okozza.

A kutatásban 907 18 és 30 év közötti nőt vizsgáltak, akiket 30 éven keresztül követtek. Ez idő alatt több alkalommal végeztek velük olyan speciális teszteket, melyekkel memóriájuk működését, verbális készségeiket, figyelmüket és kognitív feldolgozási sebességüket ellenőrizték. A tesztek végzésének idején 66 nő élt PCOS-sel.

A kutatást bonyolító Heather G. Huddleston, a University of California professzora elmondta, hogy korábban egyértelműen bizonyították a PCOS és bizonyos metabolikus betegségek összefüggését (illetve a korai halálozással is összefüggésbe hozták), de a hormonzavar kognitív képességekre és a memóriára gyakorolt hatását eddig még nem igazán vizsgálták.

stock.adobe.com

A kutatás eredményei alapján úgy tűnik, hogy középkorú nők esetében a PCOS-sel összefüggésben gyengébb memória és kognitív készségek és enyhe agyi változások figyelhetőek meg. „Ez sok szinten hatással lehet az egyén életére: az életminőségét, a szakmai sikerességét és anyagi biztonságát is befolyásolhatja” – teszi hozzá Huddleston.

Mennyire jelentős a hatás?

A kutatásban azt találták, hogy a PCOS-sel élő nők átlagosan nagyjából 11 százalékkal rosszabbul teljesítettek a teszteken, mint a nem PCOS-es nők. Még amikor figyelembe vették az életkort, a rasszt és az iskolázottságot is, akkor is azt látták, hogy a PCOS-es nők rosszabbul teljesítenek ötből három tesztben: egészen pontosan a memóriát, a figyelmet és a verbális készségeket vizsgáló feladatoknál.

A kutatás során agyi szkeneket is végeztek: ebből kiderült, hogy a PCOS-es nőknél alacsonyabb a fehérállomány integritása, ami arra utalhat, hogy a betegségnél valóban az agy korai öregedése figyelhető meg.

Huddleston szerint további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy igazolják ezeket az eredményeket és hogy rájöjjenek, mi állhat a jelenség mögött.

A kutatásban szintén problémát jelent, hogy a PCOS jelenlétét nem mindig nőgyógyászati diagnózisok alapján, hanem az androgén hormonok szintjének mérésével és a PCOS tüneteinek önbevallásos kikérdezésével állapították meg, ami pontatlanságokhoz vezethet.

 

Borítókép: stock.adobe.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!