Akár életeket is menthetnek a várandósság alatti vizsgálatok

Forrás: Sajtóközlemény
A várandósság alatt minden szervrendszerben lezajlanak egészségesnek tekinthető változások, ez természetes folyamat. Ilyenek például a szív- és érrendszer, a légzőrendszer, az emésztőrendszer, az immunrendszer és a hormonális rendszer változásai. A kismamák kismértékben fogékonyabbá válnak a fertőzésekre is, valamint fáradékonyság léphet fel, és megnő az esélye a terhességi cukorbetegség kialakulásának is.

Dr. Bartók RózaAz idejében felismert problémák jól kezelhetőek, ezért fontos a megelőzés, a rendszeres vizsgálatok, valamint az életmódbeli változtatások. Dr. Bartók Róza, a SYNLAB orvosa segítségével gyűjtöttük össze, hogy milyen értékekre érdemes odafigyelni a várandósság alatt és melyek azok a vizsgálatok, amik ugyan nem tartoznak a kötelező protokollhoz, de bizonyos esetekben érdemes elvégeztetni azokat.

A várandósság minden szervrendszert érint

A terhesség szinte minden szervrendszert érint: a szív- és érrendszert, a légzőrendszert, az emésztőrendszert, az immunrendszert és a hormonális rendszert is. Csökken az inzulin érzékenység, és megnő az esélye a terhességi cukorbetegség kialakulásának is.

Vannak azonban olyan életmódbeli szokások, melyek megkönnyíthetik a várandósság időtartamát, és segíthetnek egyes rendellenességek megelőzésében is. Már a terhességet megelőzően, a fogantatás előtti hónapokban érdemes célzottan odafigyelni a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek változatos bevitelére, szükség esetén pótlására.

„A zavartalan magzati fejlődéshez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű folsav/folát bevitele, mellyel megelőzhetőek a velőcsőzáródási rendellenességek. A kalcium és D-vitamin a csontok egészsége szempontjából elengedhetetlen, a vas pedig többek között a vérképzéshez és a pajzsmirigy egészségéhez szükséges. A vegán, vegetáriánus édesanyáknak érdemes külön figyelmet fordítani a B12, folsav és vas pótlására, hiszen náluk nagyobb eséllyel alakulhat ki ezek hiánya” – teszi hozzá Dr. Bartók Róza.

Envato Elements

A fogantatást követően pedig fontos a rendszeresen végzett, de nem túlzásba vitt testmozgás, hiszen akár már egy könnyű séta is sokat segíthet a jó közérzet fenntartásában. A mozgás mellett azonban fontos a regeneráció is: az alváshigiéné különös szerepet kap ebben az időszakban, így érdemes csökkenteni a képernyő előtt töltött időt az elalvás előtti órákban.

Emellett a koffein fogyasztását is érdemes minimalizálni. Helyes táplálkozással csökkenthető a várandósság alatt gyakori székrekedés és gyomorégés is. Ajánlott figyelni az élelmiszerek megfelelő tárolására, elkészítésére is. Javasolt a feldolgozott, finomított szénhidrátok, cukrok kerülése, a rostfogyasztás emelése, valamint az omega 3 zsírsavak, tengeri halak fogyasztásának növelése is.

A fertőzések sok esetben tünetmentesek lehetnek

A terhesség ideje alatt érdemes az összes fontos szervrendszer működéséről tájékozódni.

„Átfogó laborvizsgálatokkal képet kaphatunk a vérképző rendszerek működéséről, a véralvadás egyes paramétereiről, a máj- és vesefunkcióról, a vasháztartásról és egyes ionok, vitaminok szintjéről. A vizsgálatok megmutatják az esetleges inzulinrezisztencia, cukorbetegség és a szervezetben zajló gyulladások jelenlétét is. A vércsoport meghatározása és az ellenanyag szűrés is szükséges, a hepatitisz és szifilisz fertőzés kizárása pedig kötelező. A nőgyógyászati és ultrahang vizsgálatokon túl a rendszeres vizeletvizsgálatok is szükségesek. A laborvizsgálatok eredményével minden esetben javasolt szakorvoshoz fordulni” – mondja Dr. Bartók Róza.

Envato Elements

A laborvizsgálatokkal kiszűrhető egészségügyi problémák sok esetben tünetmentesen vannak jelen. Azonban, ha vizsgálatokkal kimutatták a rendelleneséget, gyógyszeres kezeléssel, életmódbeli változtatásokkal ezek kezelhetők, szükség esetén pedig további vizsgálatok elvégzése a következő lépés.

A TORCH vizsgálat segítségével azokat a kórokozókat vizsgálják, melyek a várandósság során történő fertőződés esetén súlyos magzati károsodást okozhatnak. Ezek a fertőzések is sok esetben csak enyhe tünetekkel járhatnak, azonban a fejlődő magzat maradandó rendellenességeit okozhatják.

Ilyen például halláskárosodás, szem defektusok, szívhibák, idegrendszeri zavarok, egyéb fejlődési rendellenességek. Továbbá vetélést, koraszülést is eredményezhetnek abban az esetben, ha a kismama a terhesség alatt fertőződik.

A terhességi epepangás súlyos magzati szövődményekkel járhat

A várandósság ideje alatt gyakran felléphet a cholestasis, mely leginkább a második trimeszter végén és a harmadik trimeszterben előforduló májbetegség, aminek következtében az anya vérében kórosan megemelkedik az epesav szintje.

Az első intő jel általában az erős viszketés, mely kiütések, allergia nélkül jelentkezik. Ebben az esetben mihamarabbi orvosi vizsgálat és az epesav szint mérése szükséges. Az össz-epesav szint vérvétellel meghatározható, mely akkor is ajánlott, ha a rutin laboratóriumi vizsgálatok során emelkedett májenzimek találhatóak.

A terhességi epepangás súlyos magzati szövődményekkel járhat: koraszülést, méhen belüli magzati halálozást okozhat, ezért fontos a korai felismerése, szakorvosi kezelésbe vétele.

Envato Elements

A családtervezés, a fogantatás, a várandósság, valamint a szülés folyamatát több különböző vizsgálattal kísérhetjük végig. Egy részük olyan paramétereket vizsgál a terhesgondozás során, amelyek jelenleg kötelezőek Magyarországon, de kiegészül egy általános komplex laboratóriumi vizsgálattal, így a kismama aktuális képet kaphat a várandósság alatti egészségi állapotáról mind a három trimeszterben.

Mindezen felül olyan vizsgálatok is elérhetőek, melyekkel a várandósság alatt történő, magzati károsodást okozó fertőződések szűrhetők ki. 

 

Borítókép: Envato Elements

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!