Mi történik, ha felborul a bőr pH-ja?

Forrás: greendex.hu
Számos kozmetikum reklámjában hallhatunk a bőrbarát pH-ról, és hogy a savas szérumok és tonikok hámlasztásra (peeling) valók, miközben – valamilyen szinten – megelőzik az öregedést, és aknéellenes hatásuk is van. De miért van ez? Miért nem szabad szappannal arcot mosnunk, és miért lényeges figyelnünk arra, hogy bőrbarát pH-jú terméket válasszunk?

Mi is az a pH?

A pH a vegyészetben és a kémiában alkalmazott skála, amely 0-tól 14-ig terjed, és nincs mértékegysége. (Érdekesség, hogy negatív pH is létezik, de ezt nem sokan használják.) A pH a hidrogén-ion moláris koncentrációjáról ad információt. Ez egy logaritmikus skála, ahol 7 a semleges pH, az ennél nagyobb pH lúgos (például a szappané), a kisebb pedig savas (például a gyomorsavé). Minél távolabb esik az érték a 7-től, annál savasabb, illetve lúgosabb – más szóval bázikusabb – a kémhatás.

Envato Elements

Az emberi test pH-ja

Az emberi testben a pH-értékek 1 és 8 közé esnek. A gyomor pH-ja étkezés előtt 1 és 1,5 között ingadozik a gyomorsavnak köszönhetően, majd étkezés után ez az érték pH 4–5-re is felmehet. A belekben ennél is magasabb pH uralkodik, ezért nem mindegy, hogy egy adott tablettát mikor veszünk be. Mert a pH is befolyásolja, hogy a hatóanyag mikor tud a legjobban kioldódni, és hol tud a legjobban felszívódni annak érdekében, hogy a lehető legjobban kifejtse a hatását. A vérünk enyhén bázikus, 7,35 és 7,45 közötti pH-jú.

A vizeletünk és a könnyeink pH-ja a nap folyamán változik. A vizelet reggel enyhén savas (6,5–7), majd a táplálékbevitelnek köszönhetően enyhén bázikus lesz, a nap vége felé pedig már 7,5–8. A vegetáriánusok vizeletének pH-ja magasabb, mint azoké, akik húst is fogyasztanak. Ha már 8 felett van az értéke, az bakteriális fertőzésre utal. A könnyek esetében a pH a nap folyamán 7,25-ről kb. 7,45-re változik.

A tisztálkodószerekről és az emberi test pH-járól szólva lényeges megemlítünk a női hüvely pH-ját, amely savas, egy termékeny nő esetében 3,8 és 4,4 között mozog. A hüvelyt Lactobacillus fajok uralják, amelyek a glikogént tejsavvá alakítják, ez utóbbi okozza a savas pH-t. Azért nem tanácsos az intim részeket lúgból főzött szappannal tisztítani, mert ez felboríthatja a hüvely pH-ját, ami így érzékenyebb lesz a fertőzésekre és a „rossz” baktériumokra. A menopauza beköszöntével a hüvely pH-ja és a fertőzésekre való fogékonysága megnő.

Az egészséges bőr pH-ja

A bőrfelület normál pH-ja savas. 4,1 és 5,8 között változik, kis eltérés van az arc, a törzs és a végtagok kémhatása között. Azonban még az arcon sem teljesen egyező a pH-érték. Az állon, a tokán mérték a legmagasabb (5,6-os) értéket, míg a homlok (4,4), illetve a felső szemhéj (4,6) a legsavasabb. Az alkar, az orr, a nyak, a nasolabialis redő, az orca és a szemkörnyéki terület pH-ja valahol a fenti értékek között van.

Envato Elements

A fiziológiai hézagok közé tartozik a hónalj, az ágyék, a lábujjak közötti részek és a végbélnyílás, amelyek pH-értéke 6,1 és 7,4 közötti. A megnövekedett pH eltérő mikrobiomot eredményez, ezért ezek a területek hajlamosak az ekcémára és a fertőzésekre. A szóban forgó kérdéskörben nem lehet eltekinteni a rasszbéli különbségektől, hiszen kimutatták, hogy a sötétebb, pigmentált bőr savasabb, mint a világos bőr (4,6 vs. 5,0). Emellett a sötétebb bőrű embereknél épebb bőrfelszínt és jobb védőgátfunkciót figyeltek meg.

A stratum corneum, azaz a szaruréteg pH-ja az újszülött csecsemőknél igen magas (6,0), ami pár hét után savasabb szintre áll be, és ez évtizedekig nem is változik [9]. A menopauzán már átesett nők bőrének pH-ja pedig megemelkedik 4,7-ről 5,0-re, és kevésbé lesz savas, mint azoké a nőké, akiket még nem ért el a változó kor.

A külső tényezők, mint a szappanok, a detergensek (samponok, tusfürdők, mosószerek) és a nem lemosandó termékek (krémek, szérumok, tonikok stb.) megváltoztathatják a bőr pH-ját. Az erre hajlamos embereknél még a víz vagy az enyhe mosószeroldat használata is azonnali pH-emelkedéshez vezethet, és a kémhatás szintje csak 6 órával később állhat vissza a normálisra. Amennyiben valaki lúgos szappant használ, még jellemzőbb ez a jelenség. A munkahelyen viselt kesztyű túlhidratáltsághoz vezethet, ami szintén növelheti a pH-t.

A pH antibakteriális hatása

A felhám kémhatása a mikrobaölő aktivitás, a védőgátfunkció (barrier) és a hámlás szempontjából sem elhanyagolható. A savak jól ismertek antibakteriális hatásukról, ezért is alkalmazzák a citromsavat, a tejsavat, illetve az ecetsavat a élelmiszeriparban, előbbi kettőt a kozmetikai iparban is az AHA-savas hámlasztó szérumokban és tonikokban.

Envato Elements

A savas kémhatás ugyanis gátolja a patogén baktériumok megtelepedését, az enyhén pattanásos bőr jelentősen javul 4-es pH-jú leave-on termékek alkalmazása után, ilyenek például a hámlasztó tonikok. Ha viszont lúgos szappannal mosakszunk, megnő a pH, és ezzel együtt annak a lehetősége, hogy különböző baktériumok elszaporodjanak.

A viszketés és a gyulladásos bőrbetegségek

Amennyiben begyullad a bőrhám, például ekcéma, pikkelysömör, halbőrbetegség, illetve pattanások, rosacea jelennek meg, akkor a bőr pH-ja 0,2–0,3 egységgel megnő.

Ahogy az eddigiekből kiderül, az újszülötteknek magasabb kémhatású a bőrük, azonban a száraz és az öregedő bőr kémhatása is nagyobb pH-tartományban mozog.

Mit lehet tenni?

Tekintve, hogy a bőrproblémák jelentős részét a megnövekedett pH okozza, csökkenteni kell a kémhatást. Ezt különböző savtartalmú termékekkel – tonikokkal, hámlasztókkal, szérumokkal – érhetjük el. Ide tartozik például a hialuronsav, az aszkorbinsav (C-vitamin), de az otthoni háztartásban megtalálható ecetsav is. (Utóbbit inkább ne kenjünk magunkra, mert ha túlságosan eltoljuk a pH-t savas irányba, az nem tesz jót a bőrnek.)

A savak segítik a sebgyógyulást a sebfertőzés szabályozásával, az antimikrobiális aktivitás növelésével, a proteáz-aktivitás megváltoztatásával, az oxigén felszabadításával, a bakteriális végtermékek toxicitásának csökkentésével, valamint a hámosodás és a véredényképzés fokozásával. A fertőzött bőrsebekkel kapcsolatos legtöbb patogén baktériumnak 6 feletti pH-értékre van szüksége, míg az alacsonyabb értékek gátolják a növekedésüket.

Envato Elements

A 4-es pH-jú bőrápolási termékek sikeresnek bizonyultak a pattanások ellen is, mert javítják a fiziológiás mikrobiális flórát, a bőrbarrier (a bőr legkülső rétege) és a lipidlamellák szerkezetét, csökkentik a bőrszárazságot, és kedvezőbbek az 5,8–6,0 pH-jú készítményekhez képest.

Összefoglalás

Amennyiben egészséges, lassan öregedő, pattanásmentes, sima bőrt szeretnénk, hanyagoljuk a főzött lúgos szappannal való mosakodást, és használjunk a hidratáló termékek mellé savtartalmú (C-vitamin-, hialuronsav-, tejsav-, glikolsav-, citromsav-, almasav-, borkősavtartalmú), bőrbarát pH-jú termékeket.

 

Borítókép: Envato Elements

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!