A szív titkai

2011. 01. 25.
Szerző: Varga Julis
|
Vannak olyanok, akik előtt a szívnek nincsenek titkai. Ők a kardiológusok.
Azt felesleges ragozni, hogy mennyire fontos szerepet tölt be a szívünk szervezetünkben. De pont emiatt könnyű túlzásba esnünk a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel kapcsolatban. Arról, hogy mikor indokolt felkeresnünk kezelőorvosunkat, Dr. Andrássy Péter kardiológust, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház főorvosát kérdeztük
- Mik a legfontosabb kardiovaszkuláris betegségek és milyen tünetei vannak?

A kardiovaszkuláris betegségek képezik a fejlett társadalmakban a leggyakoribb halálokot.
A betegség lényege, hogy az oxigéndús vért szállító artériás erek beszűkülnek, adott esetben hirtelen elzáródnak. A tünetek attól függenek, hogy éppen melyik szervet ellátó ér szűkületéről vagy elzáródásáról van szó.Ide tartozik a szívinfarktus, a szívet ellátó egyik koszorúér hirtelen elzáródása. Tünetei lehetnek a szorító, nyomó mellkasi fájdalom, mely sugározhat a torokba, karokba, illetve fulladás, nehézlégzés, verítékezés, halálfélelem. Ez a betegség azonnali ellátás nélkül az esetek akár 30%-ában is halálos lehet.
A koszorúérszűkület tünetei lehetnek a döntően fizikai terhelésre jelentkező, nyugalomban pár perc alatt szűnő mellkasi nyomás (angina), mely sugározhat a karokba, torokba, illetve fulladás, verítékezés kíséri.
Az alsó végtagi érszűkület pár száz méter vagy rövidebb séta után a vádliba sugárzó fájdalom, görcs formájában jelentkezik. Az agyi keringési zavar, a stroke tünete lehet az arc elferdülése, testfélgyengeség, féloldali bénulás, szédülés, látászavar, beszédzavar. Ezen tünetek esetén is azonnal orvoshoz kell fordulnunk.
Mi a teendő, ha a fent említett szívinfarktusra jellemző tüneteket észleljük magunkon vagy családtagjainkon?
Megfelelő orvosi segítség nélkül a szívinfarktus az esetek 30%-ában halálos kimenetelű lehet.  A cél az elzáródott ér mielőbbi kinyitása, amire szerencsére Magyarországon már megfelelő eszközökkel és infrastruktúrával rendelkezünk. Úgynevezett szívkatéteres vizsgálattal megállapítható, hogy melyik koszorúér záródott el és az elzárt eret azonnal ki is lehet nyitni egy megfelelő katéteren keresztül. A vizsgálat a csukló artéria vagy az ágyékban futó comb artéria megszúrásával és ezen keresztül zajlik. A beavatkozás gyakorlatilag fájdalommentes.


A beavatkozást kardiológusok végzik, de a várható sikerben a betegnek és hozzátartozóinak is hatalmas szerepük van.

- Miért?

Nem mindegy mennyi idő telik el a szívinfarktus tüneteinek kezdetétől a beavatkozásig. Minden egyes fél óra késedelem 10 %-kal növeli a betegség halálozását még akkor is, ha későbbiekben kinyitjuk az elzárt eret. Statisztikai adatok azt mutatják, hogy a megfelelő kezelés lehetséges késedelmének leggyakoribb oka az, hogy a betegek bizonytalanságból, félelemből, esetleg tudatlanságból késve kérnek orvosi segítséget.

- Kitől kérjünk orvosi segítséget, ha észleljük magunkon vagy családtagunkon az infarktus tüneteit?

Azonnal a mentőszolgálatot hívjuk. A telefonban elmondott típusos infarktus tünetek esetén a megfelelően szakképzett mentőegység percek alatt a helyszínre érkezik, és helyszíni orvosi vizsgálat és EKG készítése alapján nagy biztonsággal el tudja dönteni, hogy valóban heveny szívinfarktusról van-e szó. Ha igen, akkor a beteget azonnal szívkatéteres laboratóriummal rendelkező centrumba szállítják, ahol egy erre specializálódott szakképzett team a lehető leghamarabb kinyitja az elzáródott koszorúeret.
Tapasztalataim szerint csak felesleges késedelemhez vezet, ha a családban levő egészségügyi dolgozókat, orvos ismerősöket hívnak fel a betegek, amennyiben a szívinfarktus tüneteit észlelik magukon vagy hozzátartozójukon.

- Hány éves kortól ajánlott a rendszeres kardiológiai vizsgálat és kiknek?

Erre a kérdésre így egyértelmű választ nem lehet adni. Általánosságban elmondható, hogy a teljes népességnek nincs szüksége rendszeres kardiológiai vizsgálatra.
Azoknak viszont, akiknek ismert kardiovaszkuláris betegségük van, igen. Ide tartoznak a szívinfarktuson átesett betegek, azok, akiknek ismert koszorúérbetegségük van, például koszorúértágításuk volt vagy bypass műtétjük, akiknek stroke, agyvérzés szerepel a megelőző kórtörténetükben, a végtag érszűkületben, cukorbetegségben, evvel szövődött veseelégtelenségben szenvedők, illetve akiknek súlyos magasvérnyomás-betegségük van szívizomkárosodással.
Ezeknél a betegeknél már megtörtént a baj, tehát egy fokozottan veszélyeztetett csoportról van szó, akiknél a rendszeres orvosi kontrollvizsgálatra úgynevezett másodlagos megelőzés céljából, azaz egy újabb súlyos vaszkuláris betegség megelőzése miatt van szükség. A rendszeres vizsgálat során célszerű ellenőrizni, hogy megfelelő, vagy ha már kezelt, megfelelően be van-e állítva a beteg vércukorszintje, vérzsírszintje, vérnyomása, testsúlya, és megfelelő életmódot folytat-e a betegünk. Itt a legfontosabb tényező a dohányzás elhagyása és aktív, mozgásgazdag életmód folytatása. Ezen életmódbeli változások szorosan összefüggenek a fent említett mérhető paraméterekkel, ez az a terület, ahol a betegek aktívan is részt vehetnek „önmaguk gyógyításában" és amit semmilyen gyógyszeres terápia nem tud pótolni.
Panaszok esetén pedig ezek okának tisztázására célzott kardiológiai vizsgálatokat kell végezni.

- Milyen vizsgálatokat végezzünk egészséges, panaszmentes egyéneknél a kardiovaszkuláris betegségek megelőzése érdekében?

A megelőzés szempontjából az életmódra és nem a vizsgálatokra helyezném a hangsúlyt. Egyforma súllyal esik latba a dohányzás mellőzése, a normális testsúly, a mozgásgazdag életmód és az egészséges (zsírszegény) táplálkozás.
Bizonyos rizikófaktorok egyszerű orvosi vizsgálattal kiszűrhetőek a családorvosnál egyéb ügyben tett látogatások során. Ilyenkor célszerű a vérnyomásmérést elvégezni, és a veszélyeztetett populációban, azaz férfiaknál 40 év felett, nőknél pedig menopausa után a vérzsír, vércukorszinteket egy egyszerű vérvétellel ellenőrizni. Panaszok nélkül nem indokolt egyéb célzott kardiológiai vizsgálatot (terheléses EKG, szív ultrahang, különböző szív CT vizsgálatok) elvégezni.
Mindennapi gyakorlatom során magam is találkozom olyan panaszmentes emberekkel, akik kardiológiai vizsgálatot szeretnének, hogy megállapítsuk, nincs-e valamilyen betegségük. Sajnos ezek az úgynevezett menedzserszűrő programok bizonyos összegekért elérhetőek. Általában szívultrahangos, terheléses EKG vizsgálatot is tartalmaznak. Azt kell mondjam, hogy semmiféle tudományos alapja nincs ezen vizsgálatok elvégzésének megfelelő indikáció nélkül. Itt egyszerűen egy törvényes, de szakmai szempontból indokolatlan üzleti vállalkozásról van szó.
Februári akció

Béres Csepp Forte® belsőleges oldatos cseppek

4×30 ml

4 580 Ft

38,2 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Magnézium Béres 375 mg + B6 filmtabletta

30 db

1 740 Ft

58 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ocutears® szemcsepp

10 ml

2 300 Ft

230 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköz*

Neogranormon kenőcs

25 g

1 315 Ft

52,6 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Normaflore belsőleges szuszpenzió

20×5 ml

2 400 Ft

24 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

1 980 Ft

99 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Kaloba® belsőleges oldatos cseppek

20 ml

1 770 Ft

88,5 Ft/ml
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

1 990 Ft

124,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Diclac® Dolo 50 mg/g gél

100 g

2 230 Ft

22,3 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mucopront 375 mg kemény kapszula

50 db

2 070 Ft

41,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nicorette Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

1 adagoló tartály

3 970 Ft

3970 Ft/adagoló tartály
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Vita-D3 FORTE 3200 NE tabletta

60 db

1 790 Ft

29,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Mebucain Mint 2 mg/1 mg szopogató tabletta

20 db

1 560 Ft

78 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bánó® -féle fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszula

100 db

3 500 Ft

35 Ft/db
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

Ocuvite® LUTEIN forte tabletta

30 db

2 900 Ft

96,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Sinupret® belsőleges oldatos cseppek

50 ml

1 990 Ft

39,8 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Urostemol® Femina kemény kapszula

40 db

3 790 Ft

94,8 Ft/db
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

3 800 Ft

126,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-D-Sandoz® 600 mg/400 NE pezsgőtabletta

20 db

1 750 Ft

87,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Novo C Plus Liposzómális C-vitamin lágykapszula

60 db

3 495 Ft

58,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Robitussin ANTITUSSICUM szirup száraz köhögés enyhítésére

100 ml

1 660 Ft

16,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

***Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2020. februári száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el