Gördülő sportok tavasszal

Forrás: greendex.hu
Íme néhány sportág, amely nemcsak élsportként, hanem szabadidős tevékenységként is remek szórakozási lehetőséget nyújthat a napsütötte hónapokban.

Görkorcsolya

A görkorcsolya egy több száz éves múltra visszatekintő sportág, amely a jégkorcsolyából fejlődött ki. Feltalálójának a belga kézművest, John Joseph Merlint tekintik. Hatása több mindenben tetten érhető: elsősorban nagyszerű időtöltés, közösségi szórakozási lehetőség és mindemellett egészséges is.

A görkorcsolyázásnak nincsenek káros élettani hatásai, de a fokozatosság elvét azért érdemes betartani, különösen a kezdők számára, különben könnyen megerőltethetjük az izmainkat és az ízületeinket. A görkorcsolyázás a ritkábban használt izmokat mozgatja meg, és megerősíti a láb, illetve a törzs izmait.

Envato Elements

Fokozza az állóképességet, és javítja a koordinációs készséget is. Azoknak a hölgyeknek különösen ajánlott, akik feszesebb fenékre vágynak.

Bár legtöbbször gyerekek lábán láthatjuk ezt a sporteszközt, ajánlott a felnőtt korosztálynak is, hiszen amellett, hogy fejleszti az izmokat, a zsírégetésben is nagy szerepet játszik.

Egy órányi könnyed görkorizással akár 600 kalóriát is elégethetünk. Mindezeken túl pedig rengeteg örömet okoz, hiszen közösségi élményként is űzhető.

Az önfeledt gördüléshez azért a megfelelő biztonsági felszereléseket, térd- és könyökvédőt, valamint egy jó bukósisakot mindenképp érdemes beszerezni.

Roller

A roller mára az egyik legnépszerűbb sporteszközzé vált. Kicsik és nagyok egyaránt előszeretettel használják,és a sportolási, szabadidős tevékenységen túl sokan rollerrel járnak a munkahelyükre is.

Envato Elements

Valóban praktikus eszközről beszélünk, hiszen a legtöbb egészen kicsire is összecsukható, így nemcsak a tárolása egyszerű, hanem könnyen is hordozható.

A sokak által kedvelt közlekedési eszköz a fejlesztő hatásairól is ismert, éppen ezért már kora gyermekkorban érdemes kipróbálni. A rollerezés hatása az egész testünkön érződik.

Ez a mozgásforma ráadásul minden porcikánkat megmozgatja, és segít megelőzni a későbbi gerincpanaszok, a derékfájás és a porckorongsérv kialakulását is.

A rollerezéssel a kalóriaégetés is gyerekjáték, hiszen mindössze 15 perc gördüléssel 113 kalóriát égethetünk. Arról nem is beszélve, hogy a rollerezés egy igazán szórakoztató elfoglaltság. Iskolába, munkahelyre vagy akár a parkba menet mindenképp érdemes magunkkal vinnünk ezt a remek sporteszközt.

Gördeszka

Az első gördeszkások az 1960-as évek kaliforniai szörfös fiataljai közül kerültek ki, akik a deszkáikra kerekeket szereltek. Ez volt az első gördeszka, amely szinte csak szlalomozásra volt alkalmas. Azóta nagyot változott a világ, s mára a gördeszkázás nemcsak sport, hanem életstílus és kultúra is lett.

Envato Elements

Jellemzően a tinédzserek tevékenysége, de természetesen az idősebb generáció is űzheti. Ráadásul nem is kell az extrém változatát választanunk ahhoz, hogy élvezhessük a sportág nyújtotta élményeket.

A gördeszkázás növeli az állóképességet, az izmok és az ízületek rugalmasságát (főként a bokában), a teljes testet átmozgatja, javítva a koordinációt, és nem mellesleg edzésnek is kiváló, hiszen intenzitástól függően akár 150–1500 kalóriát is elégethetünk óránként.

A szabadban űzhető kiváló szórakozási lehetőség egyúttal tanítómesterünk is lehet, hiszen egy bukást vagy nagyobb esést követően talpra kell állnunk és újra próbálkoznunk.

Kerékpár

A biciklizés az örök klasszikus sporttevékenységek egyike. Korosztálytól függetlenül mindenki számára elérhető és szinte bárki által űzhető szabadtéri tevékenység.

Egyedül, párban, családdal vagy egy nagyobb baráti társasággal is nagyszerű élményt nyújthat a tavaszias időben egy rövidebb vagy hosszabb tekerés. A napjainkra egyre inkább kiépült közbringarendszereknek köszönhetően pedig a városban lakók is könnyen találhatnak olyan pontokat, ahol felpattanhatnak egy kerékpárra.

Envato Elements

Sokan a munkahelyre is biciklivel járnak, így a napi közlekedéssel nemcsak az egészségüket, hanem a környezetüket is védik.

A kerékpárválasztást illetően, amennyiben városban szeretnénk biciklizni, úgy a citybike, országúton a gyorsasági kerékpár, míg az erdőben, hegyekben a mountainbike lehet a legmegfelelőbb.

Továbbá jó döntés lehet felnőttek, illetve az érettebb kerékpárosok számára a tricikli, de kezdőként akár kipróbálhatunk egy kézi kerékpárt vagy egy fekvőbiciklit is.

Kutatások bizonyították, hogy már napi 30 perc biciklizés is nagymértékben hozzájárul a mentális egészségünkhöz. Az intenzitástól függően óránként akár 400–800 kalóriát is elégethetünk egy jó tekeréssel, ami egy munkahelyre vagy találkozóra való kerékpározással könnyedén össze is jöhet.

 

Borítókép: Envato Elements

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!