A tapintás segíti az önfelismerést

2024. 03. 21.
Forrás: ng.24.hu
A Texasi Egyetem (Austin) kutatói a Current Biology folyóiratban ismertették a felfedezésüket, amely szerint azok a babák, akik gyakrabban érintették meg a saját arcukat, hamarabb eljutottak az önfelismeréshez.

„Ez arra utal, hogy amikor a babák a lábujjaikat fogdossák, vagy dobolnak az ujjaikkal, az nem csupán játék, hanem önmagukra irányuló tevékenységgel fejlesztik az öntudatukat” – mondta Jeffrey Lockman professzor, a kutatás vezetője.

A kutatók kísérleteket végeztek 14 hónapos babákkal, picike rezgő korongokat tettek az arcukra, ezeket a babák természetesen megérintették. Ezután tükröt tettek eléjük, hogy e módon érinthessék meg a rezgő korongokat magukon.

Envato Elements

Kontroll csoportként a babák egy része rezgő korongok nélkül csinálta végig ugyanezt, bár a tükrök nekik is rendelkezésükre álltak.

Később a hagyományos tükörtesztet végezték el velük, és azok a babák 2 hónappal fiatalabb korban felismerték magukat, akik korábban a rezgő korongok segítségével megismerkedhettek a saját arcuk megérintésével.

A szakemberek sokáig úgy vélték, hogy az önfelismerés kis korban mind az ember mind a legközelebbi rokonaink esetében valamiféle beépített agyi tulajdonság, és nem valamiféle érzékszervi-mozgási tapasztalathoz köthető tudás.

A kutatás alapján azonban úgy tűnik, az önfelismerés kisgyerekkori kialakulása mégse valami bevésett dolog eredménye.

Envato Elements

A kutatók úgy vélik, az eredményeik segíthetik hatékonyabbá tenni a mozgásfejlődési problémás kisgyerekek állapotának javítását is.

Általában külső tárgyak érintésével szokás őket fejleszteni, de a kutatás felhívta rá a figyelmet, hogy legalább ilyen fontos az is, hogy a saját testüket megérintve eljuthassanak az önfelismeréshez.

 

Borítókép: Envato Elements

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!