Halálos antibiotikumok

2011. 01. 24.
Szerző: Szimpatika
Az antibiotikum kémiai anyag. Sohasem az emberre hat, kizárólag arra a baktériumtörzsre, amelyik a betegséget okozza. Csak bakteriális fertőzések legyőzésére alkalmas. Teljesen hatástalan a vírusokra.
Az antibiotikumokkal való visszaélés már gyermekkorban elkezdődik. Egy amerikai vizsgálat szerint 100 lázas gyerek közül átlagosan tíznek van bakteriális fertőzése, mégis 60 kap antibiotikumot. Ötven teljesen feleslegesen, sőt káros módon. Ez az oka annak, hogy a gyermekkori bakteriális fertőzések leggyakoribb okozója, a Streptococcus, amely a középfültő gyulladást, arcüreggyulladást, tüdő- és agyhártyagyulladást okozza, egyre ellenállóbbá vált az antibiotikumokkal szemben. Ezért ezekbe a betegségekbe egyre több gyermek belehalhat. Éppen úgy, mint az antibiotikumok felfedezése előtt.


Hogy miért veszélyes a gyakran felírt antibiotikum? Azért, mert a baktériumok rendkívül tanulékony és életképes sejtek. Képesek megtanulni az ellenük támadó hatóanyagok elleni védekezés módját, vagyis rezisztenssé válnak bizonyos antibiotikumokkal szemben. Ráadásul ezt a tudást képesek átadni a többi baktériumnak. Mi történik ilyenkor? Egyrészt saját rezisztens baktériumunk ellen már nem használ a gyógyszer, ráadásul, amikor továbbadjuk ezt a kórokozót, a másik embert is – aki pedig talán még sohasem szedett antibiotikumot – megfosztjuk a hatásos gyógymódtól.

Az elmúlt évtizedekben egész baktériumpopulációk váltak rezisztenssé, ellenállóvá. Ezért beszél a tudomány arról, hogy ha nem vigyázunk, eljuthatunk egy posztantibiotikus korba, amikor éppúgy nem lesz majd hatásos gyógyszerünk a vérmérgezés, a tüdőgyulladás, az agyhártyagyulladás vagy a tébécé ellen, mint a penicillin felfedezése előtt. Vagyis egy vérmérgezésbe is belehalhatunk.

A tudomány egyre kevésbé képes új antibiotikumokat előállítani.
Az antibiotikumokat eleven mikroorganizmusok termelik, a penicillint például egy penészgomba. Az elmúlt évtizedekben számtalan mikroorganizmust vizsgáltak meg, vajon termelnek-e antibiotikus hatású anyagot. Így számos új szert fedeztek fel. Ma azonban már nemigen találnak eredendően újakat. A jelenlegi antibiotikum-kincs hatékonyságának megőrzése érdekében fontos tudnunk, hogy csakis indokolt esetben, csakis orvosi rendelvényre szedjünk ilyen gyógyszert, és ne követeljünk mindenáron antibiotikumot magunknak

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!