Betegségek, amelyeken segíthet az életmódváltás

Forrás: Sajtóközlemény
Cukorbetegség, pajzsmirigybetegségek, inzulinrezisztencia, reflux – számos olyan egészségügyi problémavan, amelyek kezelésében nagy előrelépést jelenthet az életmódváltás. Sokan maguk próbálnak ilyen helyzetben megoldást találni, fontos azonban, hogy egy szakember, egy dietetikus segítségével célzottan lehet összeállítani a megfelelő étrendet, amely eredménnyel járhat.

Dr. Takács Hajnalka Ph.D. dietetikus szerint nem elég az, ha egy szakorvos diagnosztizálja az adott betegséget, hiszen a tüneteket csak speciális terápiával lehet megszüntetni vagy csökkenteni.

Olyan betegségeket, állapotokat sorolt fel, amelyek esetében kifejezetten fontos, hogy szakember segítségével alakítson ki a páciens egy betartható, hatékony, az életmódjához passzoló diétát, amely figyelembe veszi az ízlését és az adott körülményeit is.

elements.envato.com

Inzulinrezisztencia

Az inzulinrezisztencia minden második embert érinthet, de erre az állapotra sokszor csak akkor derül fény, amikor már számos tünet, például gyengeség, fáradtságérzet, depresszió, hízás, kóros édesség utáni vágy, hangulatingadozás jelentkezik.

Ha valaki nem foglalkozik az IR-rel, a cukorbetegség vagy pajzsmirigybetegség kialakulását kockáztatja és számos nőnél okoz teherbeesési nehézséget. Az inzulinrezisztencia több okból is veszélyes, hiszen a szervezetben gyulladásokat alakíthat ki, ezen kívül megnöveli az esélyét a zsírraktározásnak, amely elhízáshoz vezet.

Nem kell azonban egy IR-esnek sem lemondani a finom falatokról, de mindenképp szükség van egy tudatos és észszerű diétára. Sokszor a megfelelő életmód kialakításával, az étkezés, mozgás és stresszkezelés hármasával el lehet kerüli a gyógyszeres terápiát, illetve a további megbetegedések kialakulását.

Pajzsmirigy alulműködés, Hashimoto

Pajzsmirigy alulműködés esetén a pajzsmirigy hormonjainak elégtelen a termelődése. Jellemző, ha valaki IR-es, akkor pajzsmirigy alulműködése is van - és fordítva.

Fontos, hogy pajzsmirigy betegséggel szakemberhez kell fordulni, mert csak speciális terápiával lehet a panaszokat kordában tartani. Az sem mindegy, ki, hogy táplálkozik ilyen egészségügyi panasszal. Hashimoto thyreoditis, vagyis gyulladásos pajzsmirigybetegség esetében, ha magas az ún. anti TPOI szintje, tilos a jódpótlás, ugyanis a jód fokozza a szervezetben kialakult gyulladást.

Ha a pajzsmirigybetegség túlsúllyal, elhízással társul, csökkentett kalóriatartalmú és hozzáadott cukortól mentes étrendre van szükség. Előfordulhat, főleg Hashimoto esetén, hogy glutén-vagy tejmentes diéta lesz a megoldás. Fontos tudni, hogy egy szakszerűtlenül összeállított gluténmentes étrend növeli a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának rizikóját.

elements.envato.com

Cukorbetegség

A cukorbetegek száma évente 5-10 százalékkal növekszik világszerte, Magyarországon a száz lakosra jutó betegek száma megháromszorozódott az elmúlt húsz évben.

A cukorbetegség a szénhidrátanyagcsere zavara. Minél később fedezzük fel a cukorbetegséget, annál később tudunk cselekedni, ami a társbetegségek gyorsabb kialakulásához vezethet. A kezeletlen diabétesz, a be nem tartott diéta, az inaktív életmód a szövődmények gyorsabb kialakulását okozhatja (például szemkárosodás, akár vakság, vesebetegség, veseelégtelenség, alsó végtagi amputáció).

Ha már kialakult a diabétesz, az egészséges táplálkozási szokások kialakításával, annak a gyógyszeres/inzulin terápiával való összehangolásával a betegség karbantartható és jól menedzselhető. A cél az, hogy folyamatosan fenntartsuk az optimális vércukorértéket (étkezés előtt: 4 – 6 mmol/l- étkezés után: 1 – 1,5 órával: 6 – 8 mmol/l) és elkerüljük a szövődmények kialakulását.

elements.envato.com

PCOS

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) minden 10. termékeny korban lévő nőt érint. Számos tünete van: rendezetlen lesz a menstruációs ciklus, túlzott szőrnövekedés jelentkezhet, jellemző a teherbeesési nehézség.

Gyakran ritkuló hajjal, mentális problémákkal, éjszakai nehézlégzéssel, alvászavarral is járhat. Az inzulinrezisztencia miatt szénhidrátok vagy zsíros ételek utáni sóvárgás, evésroham, könnyű hízás/nehéz fogyás is gyakori. A PCOS-sel küzdők esetében különösen igaz, hogy fontos felkeresni egy szakembert, aki a megfelelő táplálkozás kialakításában segít.

Az ő esetükben ugyanis 2-3-szor nagyobb az esély a cukorbetegség kialakulására. Megnövekszik a rizikó a magas vérnyomás és koleszterinszint megemelkedésére - amelyek a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulásának gyakoriságát növelik -, a depresszióra, szorongásra és bizonyos daganatok kialakulására.

Bár nincs kifejezetten olyan, hogy PCOS diéta, a megoldást az életmódváltás jelenti. Ha túlsúlyos a PCOS-sel küzdő, elsőként az optimális testsúly elérésére kell helyezni a fókuszt.

elements.envato.com

Reflux

A reflux betegség során a legtöbbeket érintő panasz a gyomorégés és a gyomor tartalmának a nyelőcsőbe való savas visszaáramlása, amely maró érzést okoz a nyelőcsőtől egészen a szájig, sokak nyelvét is kimarhatja.

Túlsúly esetén például megnő a reflux kialakulásának a veszélye, a has körül lokalizálódó felesleg ugyanis növeli a nyomást a gyomorban, gyengíti a nyelőcső és gyomor közötti záróizmot, amely a gyomorsav visszaáramlását eredményezi.

A súlyfelesleggel rendelkező refluxosok számára az első számú terápia tehát a testsúly csökkentése, illetve a zsíros, fűszeres ételek, kávé, szánsavas italok, alkohol és bizonyos gyümölcsök fogyasztásának csökkentése.

 

Borítókép: elements.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!