A tánc is lehet hatékony testmozgás

2024. 02. 15.
Forrás: ng.24.hu
Az elhízás lassan világszerte népbetegségnek számít, nemrégiben pedig kínai kutatók végeztek elemzést egy kedvezőnek tűnő testmozgás kapcsán. Arra voltak kíváncsiak, hogy vajon a tánc elég hatékony mozgásformát jelent-e azok számára, akiknek fogyni vágynak.

Sokak számára az életmódváltás legnehezebb része a rendszeres testmozgás, ami, főként egy elhízott ember számára különösen nagy kihívás. Vajon van-e a monoton kocogás vagy az edzőterem helyett valami, amit általában élveznek is az emberek, ám mégis kellően megmozgatja a testet?

elements.envato.com

A kutatók 654 olyan korábbi, e témában végzett kutatás eredményét elemezték, és arra jutottak, hogy a tánc hatékony testtömeg-csökkentő mozgásforma mind a kissé túlsúlyosak és az elhízottak számára is.

Sokak számára jobb megoldást jelenthet a tánc, mint a klasszikus sport, vagy fitnesz edzés, mivel ez esetben az elme is valami szórakoztató dolgot él át, az ember örömét leli ebben típusú a mozgásban.

Ha rendszeresen táncol valaki, mindegy, miféle táncot űz, annak ugyanolyan pozitív hatása van az izomzatára, a testtömegére, az egyensúlyérzékére is, mint a sportnak. Természetesen, minél aktívabb ez a tánc, annál jobbak az egészségügyi hatásai is, azonban egy kevésbé ugrabugra stílust még az idősebbek is követhetnek, a klasszikus társastáncok is hatékonyak.

elements.envato.com

E tény persze nem lep meg senkit, hisz a zenés testmozgásra épült az elmúlt évtizedek számos fitnesz trendje, a 70-es évek aerobikjától a modernebb zumbáig.

A tánc ráadásul nemcsak a testtömeget segíthet kordában tartani, hanem az egyensúlyérzékére kifejtett hatása révén az idősekre veszélyes elesést is megelőzhetik vele.

 

Borítókép: elements.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!