Aktívabb, aki társ nélkül megy sétálni, vagy futni

2024. 02. 10.
Forrás: hvg.hu
Érdemes lehet önállóan, társtól függetlenül mozogni – egy új tanulmány szerint ugyanis azok, akik párban mennek például sétálni, átlagosan kevésbé aktívak.

A rendszeres testmozgás remek módja lehet annak, hogy a párok hosszú ideig élhessenek együtt egészségben. Csak ne együtt tegyék – és ezt nem mi javasoljuk, hanem az International Journal of Human–Computer Interaction folyóiratban publikált friss tanulmány.

elements.envato.com

A szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem kutatói összesen 240 idősebb, 54 és 72 éves kor közötti személyt vizsgált aktivitásmérővel, 12 héten keresztül. Az eszközökkel a napi lépésszámot, valamint az elégetett kalória mennyiségét monitorozták.

Mint kiderült: azok, akik a házastársukkal együtt mozogtak (például mentek el sétálni), azok átlag és medián lépésszáma is alacsonyabb volt, és ritkábban is érték el a 10 és 15 ezres napi lépést – szemben azokkal, akik maguk indultak mozogni.

Mint a Science Alert felhívja a figyelmet, nem minden tanulmány véli ezt így: a közös mozgás ugyanis élvezetesebb lehet a felek számára, és akár extra motivációval is szolgálhat.

A friss tanulmányra visszakanyarodva, a kutatók arra utalnak az eredmények ismeretében, hogy a közös mozgást végző párok aktivitása alacsonyabb szinten van.

elements.envato.com

Hogy ennek mi állhat a hátterében, azt abban látják a szakemberek, hogy egy embernek könnyebb egy 10 ezer lépéses napi célt kitűznie – párosan igazodni kell a másikhoz is, megtalálni azt az időpontot a nap során, ami mindkét félnek megfelel.

Ez pedig esetenként a családi rutinok megbontását, átalakítását igényelheti.

 

Borítókép: elements.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!