Ezért használjuk csak az egyik kezünket a babák tartásához

2024. 02. 06.
Forrás: ng.24.hu
A legtöbb ember a bal kezével tartja meg a kisbabákat, néhányan a jobbot használják, de vajon miért? A Norvég Műszaki- és Tudományos Egyetem (NTNU) kutatója nemrégiben megvizsgálta a kézenfekvő elképzelést, hogy vajon az ember jobb- vagy balkezessége befolyásolja-e, melyikben tartja a babát.

Audrey van der Meer, az egyetem neuropszichológia professzora, az Infancy szakfolyóiratban közzé tett tanulmány szerzője elmondta, hogy az emberek zöme a bal karján tartja a babát – még a Szűz Mária és kis Jézus ábrázolások nagy részén is ez köszön vissza.

A legtöbb Szűz Mária ábrázolásnál a bal karján látjuk a kis Jézust. FORRÁS: PIXABAY

Egy korábbi felmérésben megvizsgált több mint 700 ember esetében ezek háromnegyede a nem domináns karján tartotta a babát, vagyis a jobbkezesek a bal karjukon. A kutató most ezt a vizsgálatot terjesztette ki, szélesebb körben mérve fel, vajon mi a helyzet a babák tartásával.

Az egyik elmélet az, hogy azért tartják az emberek a jórészt a bal karjukon a babákat, mert így azok hallhatják az anyaméhben megszokott szívverést. Nem ismert azonban, hogy vajon ez ténylegesen megnyugtató-e a babákra, vagy esetleg valóban szorosabbá teszi-e a szülő-baba kapcsolatot.

Esetleg az játszik szerepet, hogy miként hallunk jobban? Sok esetben a bal fülünkkel hallottak hamarabb tudatosulnak, mint a jobb fülünkön át érkező jelek.

A második elmélet tehát arról szól, hogy a bal oldali érzékszerveinkről érkező jelek, amelyek a jobb agyféltekébe jutnak, ahol az érzelmek feldolgozása zajlik, így talán könnyebben értelmezhetik a babák érzelmeit az anyukák, ha a bal fülükkel hallják, bal szemükkel látják őket.

A harmadik elmélet az, hogy az emberek többségének jobbkezessége állhat a háttérben. Ez a leginkább kézenfekvő elképzelés, és a kutatások alapján úgy tűnik, ez áll a legközelebb a valósághoz, ám valamiért eddig nem terjedt el a népszerűbb magyarázatok között.

elements.envato.com

„Tíz emberből kilenc jobbkezes. Úgy gondoljuk, ez a legjobb magyarázat arra, hogy miért tartja az emberek többsége a bal, és nem a domináns karján a babákat” – mondta van der Meer.

A legtöbb esetben, amikor tartjuk a babánkat, valami mást is csinálunk, ahhoz pedig a domináns kezünkre lehet inkább szükség. Ez azt is jelenti, hogy a balkezesek inkább a jobb karjukon fogják tartani a babájukat. 

Akik „kétkezesek”, vagyis mindkét kezükkel nagyjából egyformán ügyesek, erősek, azokra általában nem igaz, hogy egyik karjuk a babafogásban kitüntetett szerepű, ők az aktuális helyzetnek megfelelően fogják meg a babájukat.

Ez azonban csak addig igaz, míg a baba kicsi. Ha nőni kezd, és egyre nehezebbé is válik, akkor a legtöbben váltanak, és az erősebb, domináns karjukat fogják a kisgyerek megtartására használni.

 

Borítókép: elements.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!