Sportoljunk a szabadban télen!

Forrás: Budai Egészségközpont
A téli sportok szerelmesei alig várják, hogy végre beköszöntsenek a mínuszok, lehulljon az első hó és megnyíljanak a korcsolyapályák. A télimádóknak maradandó élmény, amikor a hóval fedett pályán siklanak lefelé, vagy amikor a nagy pelyhekben hulló hóban róják a köröket a jégen. Amellett, hogy a látvány csodálatos, a téli sportoknak számos előnye van az egészségünkre. Miért érdemes leküzdenünk a hideg iránti ellenérzésünket és kimenni a szabadba mozogni? Az alábbiakban megosztjuk olvasóinkkal.

„A téli szabadtéri mozgás nagyon jó hatással van többek között az immunrendszerre, az izmokra, a tüdőre, de a mentális állapotunknak is nagyon kedvez. Nem kell, hogy mi legyünk a sípálya ördöge, vagy a korcsolyapálya legjobbja.

Egy kellemes séta, egy önfeledt szánkózás is éppen olyan jó lehet, de az is előfordulhat, hogy épp idén szeretjük meg a snowboardot, vagy lesz a sí a kedvenc sportunk. A lényeg, hogy bármilyen hűvös is az idő, mozduljunk ki és válasszunk olyan mozgásformát, amiben örömünket leljük” – mondta dr. Reha Gábor, a Budai Egészségközpont ortopéd szakorvosa.

forrás:elements,envato.com
 

Hogyan kezdjünk neki a téli sportoknak?

A téli sportok esetében sem hagyható el a bemelegítés, ezek a mozgásformák ugyanis jelentősen megterhelik az izmainkat, ízületeinket. Ráadásul idénysport jellegű tevékenységek, amelyek speciális mozgásformát igényelnek.

Mielőtt a pályára lépünk, szánjuk időt arra, hogy átmozgassuk a testünket, sőt, ha tudjuk a kikapcsolódásunk időpontját, nem árt, ha már előtte erősítjük az izmainkat és az állóképességünket.

forrás:elements.envato.com

Legyen szó korcsolyázásról, síelésről vagy snowboardról, de akár szánkózásról, nagyon fontos a megfelelő biztonság, így a bukósisak és a térd-, illetve könyökvédő, adott esetben síszemüveg használata. Ezek ugyanis megvédhetnek minket a fej- vagy végtagsérülésektől, agyrázkódástól, a szemüveg pedig óvja szemünket a vakító hótakarótól.
 

Miért sportoljunk télen a szabadban? 
 

A téli sportok erősítik az immunrendszert

A hidegben végzett szabadtéri mozgás miatt ritkábban leszünk influenzásak vagy kapunk el légúti betegségeket. Miért van így? Annak érdekében, hogy a test a hidegben fenntartsa a testhőmérséklet- szabályozást vagy energiával lássa el az izmokat, bizonyos hormonok és gyulladáscsökkentő folyamatok kiválasztása fokozódik.

A téli napsütés beindíthatja a természetes D-vitamin-termelést, amely fontos szerepet játszik az immunrendszer működésében. Hogy elkerüljük a megfázást, viseljünk mindig megfelelő, réteges öltözetet sportolás közben, amely vízálló, biztosítja a szellőzést, és elvezeti a nedvességet. Ha mégis átázott a ruhánk, vagy túlságosan megizzadtunk, érdemes mihamarabb szárazra cserélni.

Erősítik az izmokat és fokozzák az állóképességet

A síelés, snowboardozás és korcsolyázás során olyan izmainkat mozgatjuk meg, amelyekről korábban nem is tudtuk, hogy léteznek. Erősödnek a combizmok, a csípő, vádli és a farizmok.

forrás:elements.envato.com

Egy-egy irányváltásban, az egyensúly megtartásában a boka és lábfej környékén található izmok is aktívan rész vesznek, de ne feledkezzünk meg a hasizmokról vagy akár a kar izmairól sem. Ha pedig a szánkózás mellett döntünk, az emelkedőre történő többszöri felmenetel jótékony hatással van az állóképességünkre is. 

Fokozzák a keringést, energikusabbnak, frissebbnek érzhetjük magukat

A hidegben az erek összeszűkülnek, így a szívnek jobban meg kell dolgoznia azért, hogy elég vért pumpálhasson az erekbe. Mivel ezek a sportok kihívás elé állítják szervezetünket, így még inkább igénybe veszik a szív- és érrendszert, ennek hatására pedig hatékonyabb lesz a működésük, fokozódik a vérkeringés, erősödik a szív. Ennek köszönhetően energikusabbak, frissebbek leszünk, amely segít abban, hogy leküzdhessük a téli fáradtságot.
 

Égetik a kalóriát

A téli sportok jól megmozgatják az izmokat, így alaposan karbantartják a testet, ráadásul sok energiát használunk el már arra is, hogy körbe-körbe menjünk a jégpályán. Ugyanakkor a hideg időben a szervezetnek a test melegen tartására is energiát kell fordítania, így a szabadban végzett sport esetén több kalóriát égethetünk el.
 

Javítják a közérzetet, a hangulatunkat, csökken a depresszió esélye

A téli sportok amellett, hogy jótékonyan hatnak a testünkre, a lelkünkre gyakorolt pozitív hatásairól sem szabad megfeledkezni. A síelés, snowboardozás, sífutás, de akár egy erdei séta okozta szabadságérzet, a felszabaduló boldogsághormonok, a csodás táj látványa mind hozzájárul a hangulat javításához. Ne hagyjuk, hogy a hideg a kedvünket szegje! Irány a szabad levegő!

forrás:elements.envato.com
 

Mire figyeljünk, ha télen sportolunk?

  • Hogy elkerüljük a baleseteket, a szánkózáshoz érdemes kevésbé meredek lejtőt választanunk, főként a szezon elején vagy míg nem vagyunk elég gyakorlottak. Akik leértek, vagy felfelé sétálnak, gyakran figyelmetlenek, kiléphetnek a lecsúszó szánkó elé. Ezért a pályán mindenkinek fokozott figyelemmel kell lennie másokra.
  • Síelés, snowboadozás, de még a szánkózás alatt is javasolt a bukósisak használata, ugyanis egy bukkanó vagy gödör megdobhatja a lécet vagy szánkót, egy kiálló kőbe pedig könnyen beüthetjük a fejünket.

forrás: elements.envato.com

  • Ne válasszunk olyan pályát, amely végét út keresztezi, vagy bármilyen akadály található rajta, ugyanis nem biztos, hogy időben meg tudunk állni, különösen akkor, ha jegesebb a pálya.
  • Ha futni, bringázni szeretnénk, arra is van lehetőségünk, ha az útviszonyok is lehetővé teszik. Futás esetén a megfelelő öltözet nélkülözhetetlen, bringázásnál pedig ne maradjon otthon a bukósisak. Mindkét mozgásformát érdemes még világosban végezni, mert sötétben kevésbé látszanak az úthibák vagy az esetleges lefagyások.

„Mivel a fent említett mozgásformákra csupán néhány hónapunk van az évben, így érdemes minden lehetőséget kihasználnunk. Sportolni a megfelelő öltözet mellett akár mínusz 10 fokig is lehet, meleg teával pedig pótolhatjuk a szükséges folyadékot.

A biztonság azonban mindennél előrébb való! Ne sajnáljuk azt a pár percet, amíg felvesszük a bukósisakot vagy térdvédőt. Ha természetes vizeken korcsolyáznánk, tájékozódjunk arról, hogy kellő vastagságú-e a jég” – tette hozzá az orvos.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!