Emiatt lehetünk korán kelő típusok

2023. 12. 28.
Forrás: ng.24.hu
Próbálták már sokféle módon magyarázni a baglyok és a pacsirták közti különbségeket, egy új kutatásban arra jutottak, hogy talán neandervölgyiektől örökölt gének tehetnek arról, hogy néhányan szeretnek korán kelni. 

Az ember, és persze más élőlények cirkadián ritmusának alapvető irányítója az a környezet, amelyben él. A modern ember afrikai eredete során a trópusi, nagyjából 12-12 órás napszakok vezérelték azt, hogy mikor és meddig legyen ébren.

Az Afrikát már több százezer évvel korábban elhagyó rokonaink, a neandervölgyiek viszont a mérsékelt égöv időszakosan jóval rövidebb nappalaihoz alkalmazkodtak – ez könnyen érthető, mert ez tette csak lehetővé a megfelelő élelemszerzést, főként a téli időszakban.

elements.envato.com

Azután, amikor a modern ember is kivonult Afrikából és keveredhetett a neandervölgyiekkel, számos génjük átkerült a mai emberi génkészletbe. A neandervölgyiek génjei, amelyek már korábban a hűvösebb klímához és eltérő környezethez alkalmazkodtak, segítették, gyorsították a modern ember alkalmazkodását ugyanehhez.

A kutatók 246 olyan gént vizsgáltak meg, amelyek a cirkadián ritmussal összefüggenek. Ezekből több tucat esetében sikerült azonosítani, hogy a neandervölgyiek esetében meghatározó jelentőséggel bírtak, és eltért a modern emberben lévő változatuk a neandervölgyiekétől.

Ezután a kutatók azt mérték fel a brit BIOBANK adatain, hogy azok a cirkadián génjeink, amelyeket a neandervölgyiektől örököltünk, vajon összefüggésbe hozhatóak-e az adott gént hordozó személy alvás-ébrenlét ritmusával, kronotípusával.

Arra jutottak, hogy ezek a neandervölgyi eredetű cirkadián gének jóval inkább összefüggenek azzal, ha valaki pacsirta típusú, vagyis hajlamosabb korán kelni, vagyis a neandervölgyi örökség ébreszti fel azokat, akik korán kelő kronotípusúak.

elements.envato.com

A felfedezés összhangban van az állatvilágban tett, szintén a magasabb szélességekhez való alkalmazkodás genetikai jeleivel, a kutatók szerint a modern ember esetében is azért maradhattak meg ezek a neandervölgyi gének, mert elősegítették a környezethez alkalmazkodásunkat.

A kutatók hozzátették, mivel a cirkadián ritmus elképesztően összetett genetikai irányítású tulajdonság, ezért a most vizsgált néhány tucat gén semmiképp sem adhat teljes képet. Igyekeztek olyan géneket kiválasztani, amelyek a legalapvetőbbek a cirkadián irányítás szempontjából, de előfordulhat, hogy mégis kimaradtak olyan gének, amelyek fontosak lennének.

A talált különbségek mindenesetre jól magyarázhatóak az afrikai és a mérsékelt övi életkörülmények hatásával, az eltéréshez való alkalmazkodással.

 

Borítókép: elements.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!