A szeretet lángjának fényében

2023. 12. 25.
A keresztény egyház második legnagyobb ünnepén a Megváltó születésének csodájára, az Üdvözítő e világra érkezésére emlékezünk.

Jézus Krisztus születéstörténete röviden

A Bibliában olvashatjuk, hogy Jézus édesanyja Szűz Mária, Józsefnek, a názáreti ácsnak a jegyese volt, azonban mielőtt egybekeltek volna, Mária gyermeket fogant a Szentlélek ereje által.

József a judeai Betlehembe ment Máriával, mert Augusztusz császár rendelete szerint népszámlálás volt. Az ott tartózkodásuk alatt érkezett el a szülés ideje, de mivel szállást nem kaptak, Mária egy jászolban hozta világra az Istengyermeket.

Jézus születésének csodájára, az isteni terv a barmok kis jászolát választotta, hogy a világ lássa alázatosságát. A Szentírás szerint mindeközben, a pusztán a nyájukat legeltető pásztoroknak megjelent az Úr angyala, és tudatta velük, hogy megszületett a Megváltó. A karácsonyi csillag utat mutatva, elvezette őket az Isten fiához, hogy hódolatukat kifejezhessék.

forrás:pixabay.com

A karácsonyfa szimbóluma

A 16. században, német evangélikusok állítottak először karácsonyfát otthonaikban, melynek háromszög formája a Szentháromságra utal, ágai pedig a keresztet idézik. A karácsonyfa örökzöldje az örökkévalóságra mutat, a fénylő gyertyák rajta, pedig a dicsőség metaforikus jelképei. A fa tetején a karácsonyi csillag üzeneteként a karácsonyfát állító ember otthonát úgy kell elképzeni, mintha a betlehemi jászol lenne, amely fölött megállt a Kisjézusra mutató fényes csillag.

A karácsony üzenete

A karácsony mély tartalmi mondanivalója számunkra, hogy legyünk hálásak földi létezésünkért, azért a szeretetért, amit szüleink, családtagjaink, barátaink, embertársaink iránt érzünk. Töltse el szívünket a melegség, amiért mi is szeretve vagyunk általuk.

Bármennyire is fáj, az életutunkon haladva olykor kikerülhetetlen a szenvedés, a fájdalom, a veszteség megtapasztalása. Amint a jó, úgy a rossz, amint az öröm, úgy a bánat is az élet velejárói. Mégis a karácsonyi misztérium szépségében bízva kell élnünk és ezáltal átölelni létünk negatív eseményeit is.

Sokszor emberfelettinek érezhetjük azt az erőfeszítést, hogy a kétségbeesésben, a reményvesztettségben is meglássuk a fényt, de engednünk kell! Az élet néha megszenvedtet minket, de bíznunk kell, hogy valami jót fog teremteni bennünk.

Töltsük az ünnepet szeretteinkkel együtt, békességben, megértésben, boldogságban! Azokra, akik pedig már nem lehetnek köztünk, emlékezzünk szívünkben soha el nem múló szeretettel!  

 

Borítókép: pixabay.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!