Az ajándékozás lélektana

Hamarosan hatalmába kerít minket az ajándékozási láz, már csak egy karnyújtásnyira vagyunk a szenteste varázsától. Azon túl, hogy örömteli érzés adnunk, és ideális esetben ugyancsak boldogsággal tölt el minket, ha kapunk, érdemes jobban elmélyülnünk az ajándékozás lélektanában.

Az ajándékozás, mint pszichoszociális viselkedés, a világon mindenütt jelen lévő ősi szokás, mely építi és összefonja a családi és baráti kötelékeket. Évszázadok óta az emberi kultúra része, általa ápoljuk, megerősítjük a kapcsolatainkat, kifejezzük az érzéseinket mások felé, miközben a szeretetünkről, gondoskodásunkról, megbecsülésünkről is tanúbizonyságot teszünk.

Már az ajándék kiválasztása is tükrözi, mennyire ismerjük a megajándékozott preferenciáit, érdeklődését, és fontos üzenetet közvetíthet a két személy kapcsolatáról. Az ajándékozást nemcsak az motiválhatja, hogy viszonzást várunk cserébe, hanem annak vágya is, hogy nagylelkűnek és önzetlennek érezhessük magunkat.

Számos kutatás eredménye igazolta azt a tényt, miszerint már az ajándékozás gondolatától jobban érezzük magunkat. Úgynevezett „meleg fény” jelenik meg az agyban, vagyis beindulnak a nagylelkűségünk jutalmazásáért felelős területek.

forrás:elements.envato.com

Amikor pedig még a szívünkhöz is közel álló személynek választunk ajándékot, olyan áldásos következménnyel is számolhatunk, mint a stresszcsökkentés. Kellemes érzetünkért ilyenkor az agyunkban felszabaduló boldogsághormonok (oxitocin és endorfin) jelenlétéért lehetünk hálásak.

Ajándékozzunk a szeretetnyelv megismerésének tudatában

Ahhoz, hogy ne csak számunkra legyen örömforrás az ajándékozás, ismerjük meg Gary Chapman amerikai író, család- és párterapeuta elméletét az ötféle szeretetnyelvről. Arról, ahogy az adott ember megéli és kifejezi a szeretetet.

Szerinte ugyanis az emberek természetes módon úgy adják, ahogyan másoktól is elvárják annak kifejezését. Észrevétele szerint a szeretetet ugyanúgy tanuljuk, mint az anyanyelvünket.

Chapman érzékletes hasonlatában a személyiséget egy motornak véli, amelynek rendszeresen szüksége van üzemanyagra. A házastársak, szerelmespárok, családtagok, barátok fontos feladata egymás szeretettankjának feltöltése.

Az elmélet vonatkozásában a személyes szeretetnyelvre tekintsünk úgy, mint egy idegen nyelvre. Amikor két eltérő anyanyelvű ember találkozik, a valós társalgás csak akkor lehetséges közöttük, ha egyikük megtanulja a másik nyelvét.

Ám a nehéz helyzetekben az idegen nyelv nem pótolhatja az anyanyelvet, ebből kifolyólag a megfelelő kommunikáció csak akkor valósul meg, ha mindkét fél megtanulja a másik anyanyelvét, azaz szeretetnyelvét.

Chapman tanácsa, hogy a számunkra fontos személy szeretetnyelvét próbáljuk úgy felfedezni, hogy megfigyeljük, miként fejezi ki a kötődését, pozitív érzelmeit mások felé, valamint mi miatt panaszkodik a leggyakrabban, illetve mit kér, mire vágyik leginkább a másiktól, minek a megvalósulásában lelné igazán örömét.

Amikor olyan szeretetnyelven tudjuk a gondoskodásunkat kinyilvánítani a másik felé, amelyet ő megért, erősítjük a közöttünk lévő kötődést.

forrás:elements.envato.com

Szeretetnyelvek

Elismerő szavak

Az elismerő szavak verbális megerősítést nyújtanak, nagy jelentőséggel bírnak a szeretett személy számára. A dicséretek, melyek vonatkozhatnak az illető személyiségére, cselekedetére, viselkedésére, külsejére, ebben az esetben többet érnek a tetteknél.

Minőségi idő

Akinek a minőségi idő a legfőbb szeretetnyelve, az a rá összpontosuló figyelem hatására érzi leginkább szeretve magát. Számára a boldogság kulcsa az, ha osztatlan figyelemben részesül.

Ajándékozás

Aki ezt a szeretetnyelvet beszéli, a megbecsülés jeleként értékeli, ha valaki időt szakít arra, hogy meglepje őt. Az ajándék, mely a szeretet kifejezésének a szimbóluma, egy apróság is lehet, nem a materiális értéktől függ meghatározó szerepe.

Szívességek

Itt a tettek többet jelentenek a szavaknál. A törődés segítségnyújtással fejezhető ki leginkább. Bármely hétköznapi cselekedet, amely az illető által elvégzett napi teendőkben segítség, a szeretet kinyilatkoztatásával ér fel.

Testi érintés

Óriási érzelmi erő nyilvánul meg egy érintésben. Egy simogatás, ölelés többet jelent száz szónál. A fizikai jelenlét, az elérhetőség dominál, az e nyelvet beszélőket nem lehet a távolból szeretni.

Ha tisztában vagyunk a lehetséges szeretetnyelvekkel és azzal, hogy a megajándékozni kívánt személy voltaképp mely szeretetnyelven „beszél”, nem tévedhetünk abban sem, hogy megtaláljuk számára az ideális meglepetést, a tökéletes ajándékot.

 

Borítókép: elements.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!