Ezért fáj a fejünk a vörösbortól!

Forrás: noklapja.hu
Vajon a mértékletes borfogyasztást, az arra érzékeny embereknél miért kíséri kínzó fejfájás? A Scientific Reportban a közelmúltban megjelent tanulmány szerint a tudósok jó úton járnak, hogy megoldják ezt a talányt.

Íme a válasz egy nagyon fontos kérdésre

A görög filozófus és író Kelszosz számára a bor volt a válasz minden bajra, fáradtságtól és láztól kezdve köhögésen át a székrekedésig. Bár a szakemberek valóban tulajdonítanak pozitív hatást ennek az értékes nedűnek, a többség inkább élvezeti értéke miatt fogyasztja – már aki. Sokaknak ugyanis egy-két pohár vörösbortól is egészen megfájdul a feje, amire a tudósok nem találtak magyarázatot – legalábbis ezidáig.

forrás:elements.envato.com

Most ugyanis úgy tűnik, hogy kutatók egy csoportja rájött, miért okoz a bor – különösen a vörös – ilyen kellemetlen tüneteket. Az érintettek tudják, a vörösbor okozta fejfájás más, mint a sima másnaposság, és nem is szükséges hozzá egész estés italozás, hanem már akár egy-két pohár elfogyasztása után 30 perccel jelentkezhetnek a panaszok.

Eddig, bár a tanninok, szulfitok, fenolos flavonoidok és biogén aminok mind gyanúba keveredtek, egyik sem bizonyult egyértelmű kiváltó oknak. A Scientific Reportban a közelmúltban megjelent tanulmány szerint azonban a tudósok jó úton járnak, hogy megoldják az évezredes rejtélyt.

Miért hasogat a fejünk a bortól?

Hogy megértsük, miért is fáj a fejünk, érdemes tisztában lennünk azzal, pontosan mi történik a szervezetünkben a bor fogyasztásának alkalmával. Amikor bort iszunk, a májuk az alkoholt két lépésben bontja: előbb az alkoholból etanol lesz, majd testünk az acetaldehidet acetáttá alakítja specifikus enzimek segítségével.

Ez azonban kevés lenne ahhoz, hogy kifejezetten a vörösbor különös hatásait indokolja, ezért a tudósok a mostani kutatás során a fenolos flavonoidokra összpontosítottak, azaz azokra a szőlő magjából és héjából származó vegyületekre, amelyek a vörösbor színét, jellegzetes ízét és zamatát adják. Vizsgálataik során kiderült, hogy a flavonoidok szintje a vörösborokban akár tízszer magasabb lehet, mint a fehérborokban.

forrás:elements.envato.com

A szakemberek szerint pedig ez a magas koncentráció válthat ki azonnali fejfájást az embernél. A kutatói csapat, köztük Andrew Waterhouse professzor, a Kaliforniai Egyetem szőlőtermesztési szakértője, több mint egy tucat vörösborban található vegyületen végzett laboratóriumi teszteket.

Ezek közül egy tűnt ki lényegesen a többi közül: egy flavanol nevű quercetin, amely szinte kizárólag a vörösborban található, és a testben különféle anyagokká alakul át. Ezek közül az egyik a quercetin-glukuronid, amiről kiderült, hogy különösen hatékony az acetaldehidet acetáttá alakító enzim blokkolásában – és ez lehet a kulcs a rejtély megfejtéséhez.

A kritikus enzim elnyomásával ugyanis a toxikus acetaldehid felhalmozódik a véráramban, amikor pedig túlságosan is magas lesz a szintje, az fejfájást, hányingert, arcpirulást és izzadást okozhat. Valójában a diszulfirám nevű gyógyszer szintén ezt az enzimet blokkolja – ezért is alkalmazzák az orvoslásban alkoholbetegek kezelésére, hiszen ugyanezeket a nagyon kellemetlen tüneteket idézi elő náluk, ha alkoholt isznak.

forrás:elements.envato.com

Közérthetően, miközben a máj a vörösbor bizonyos összetevőit bontja, olyan anyagot termel, mint az az alkoholbetegnek felírt gyógyszer, amitől ők rosszul lesznek italozás esetén. A kutatók szerint azok, akik érzékenyek a vörösborra, különösen, ha migrénre hajlamosak, akkor is fejfájást tapasztalhatnak, ha csak mérsékelten fogyasztanak az italból.

Az, hogy ez a probléma miért érint egyeseket jobban másoknál, nem tisztázott – megeshet, hogy enzimeik könnyebben blokkolhatók, vagy egyszerűen csak érzékenyebbek a toxikus acetaldehidre. Ennek a kutatói csapat a közeljövőben szeretne még alaposabban utána járni, és a későbbiekben arra is rájönni, hogy hogyan lehet teljesen kicselezni a hasogató fejfájást.

 

Borítókép: elements.envato.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!